logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z SAGEM MyX-6 domowymi sposobami?

Nashi 16 Lut 2007 03:30 10644 19
REKLAMA
  • #1 3577518
    Nashi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Od paru dni wędruje po necie w poszukiwaniu informacji na temat zdejmowania simlocka w x6. Niestety do niczego konkretnego nie dotarłem :/ (Na zagranicznym forum odpowiedziano mi tylko "Jtag/testpoint solution only" a ja oczywiscie jako typowy laik niewiele z tego zrozumiałem :P ) Dlatego jeśli nie sprawiłoby to kłopotu chciałbym się dowiedzieć czy istnieją domowe sposoby pozbycia sie tego ustrojstwa (posiadam jedynie zwykły kabelek pod COM i kupe pościaganych programów z neta ;) ) bo jak na razie jedynym działającym półśrodkiem okazał się ASTU, no ale korzystanie z tego programu przy każdym resecie komórki jest delikatnie mówiąc średnio wygodne.

Mam nadzieję, że tym postem (jak to ładnie ujęto w regulaminie) nie "obniżyłem ogólnego poziomu forum" i poświęcicie chwile na odpowiedź.

Pozdrawiam - Karol Winiarek
  • REKLAMA
  • #2 3577654
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    niestety kabelkiem com i domowymi sposobami nic nie .wskurasz
  • REKLAMA
  • #3 3577726
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Polecam produkty z www.SagMaster.com

Sagem to nie nokia dct3, ciezko bedzie Ci cokolwiek zrobic w domu. Tu ma zastosowanie JTAG TECHNOLOGIES , wiec praca z punktami testowymi.
  • REKLAMA
  • #4 3580755
    Nashi
    Poziom 11  
    Stokłosy napisał:
    Polecam produkty z www.SagMaster.com

Na tą stronę także trafiłem, ale niestety nie stać mnie na kupno takiego sprzętu. To rozwiązanie jest dobre dla punktów GSM, ale chyba nie bardzo dla zwykłego użytkownika, który potrzebuje jednorazowo zdjąć simlocka ze swojego telefonu :P Bo o ile dobrze rozumie to nie wystarczyłoby zakupienie czegos typu: http://www.gsm-sklep.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=97 ? (a w takim razie co musiałbym kupić aby móc to samemu zrobić) Wybaczcie za zadawanie tak banalnych pytań ale jestem w tym temacie kompletnie zielony :)

Wydaje mi sie, że w takim razie pozostaje tylko pochodzenie po okolicznych punktach i popytanie czy potrafią to zrobić. I tutaj jeszcze jedna kwestia - ile orientacyjnie może kosztować taki zabieg i jakie jest prawdopodobienstwo, że tu gdzie mieszkam (czyli w małym miasteczku) beda potrafili coś takiego załatwić?

Pozdrawiam
  • #5 3581085
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    dokładnie tak jak myślisz samym kabelkiem nic nie zrobisz.
    cena zależna jest od lokalnego rynku, a simlock z sagema nie należy do najtańszych.
    poprostu telefon w kieszeń i spacerek po okolicznych serwisach wszystko Ci wyjaśni :)
  • #7 3581403
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    300zł???? To nie MyX6-2:) Ja za to biore 40-50 zł...

Pzdr
  • #9 3588974
    Nashi
    Poziom 11  
    Ok, dzieki wam wszystkim za pomoc :) Juz sie boje myslec ile zarządaja ode mnie gotówki :D :D
  • #10 3705043
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Właśnie mam Sagema MY X6-2 i powiedzieli mi 200 zł, ale wydaje mi się że gdyby miał jakiś znajomy serwis to za 100 zł by zdjęli, wkońcu na czym polega ściągnięcie simlocka, pewnie trochę polutują - 5 min i 200 zł, pewnie cena dość duża ze wzgledu na możliwość uszkodzenia, dziwne te Sagemy, z Nokii można zdjąć za darmo poprzez internet :), z Motki np. E365 kabelek i ruski soft, z siemensów też nie ma problemów, ciekawe to trochę, miałem kiedyś MY 400X to nawet aplikacji nie można wgrać normalnie, tylko przez WAP.
  • #11 3705141
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    piotrek power napisał:
    wkońcu na czym polega ściągnięcie simlocka, pewnie trochę polutują - 5 min i 200 zł, pewnie cena dość duża ze wzgledu na możliwość uszkodzenia,

Eee tam. Polutuja od razu... W serwisach panowie serwisanci nawet nie lutuja. Kabelek z allegro za 8zł programik z netu i kasuja ludzi po 200zł. Maszynka do robienia pieniedzy, czyż nie?? Jezeli by tak było to uwierz mi kazdy by sobie to mógł zrobić w domu.. Najpierw trochę poczytaj na temat GSMu a potem obsmarowuj wszystkich błotem... Dla Ciebie róznica widze między Nokia a Sagem to kwestia napisu i obudowy... Jak kolega wyzej pisał Sagem jest oparty na JTAG-u. Porozmawiaj z kolegą Multi-COM. Myśle, że dogłębnie Ci wytłumaczy róznice pomiędzy kabelkiem za 8 zł a boxem za 2000 tys. zł który i tak nie zwalnia z obowiązku, rozbierania i lutowania....

Pzdr
  • #12 3705804
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Z X6-2 nie ściąga się simlocka żadnym boxem tylko kodem od operatora więc nic się nie lutuje itp. a cena wysoka dlatego właśnie, że nie ma sprzetów które to robią.
    pozdr
  • #13 3787704
    Haker5
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    jest już może jakiś generator do tego sagema 6-2 bo szlak mnie trafia
  • #14 3788263
    mpgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam,
    nie ma żadnego kalkulatora kodów i jak wyżej napisano tylko kod od operatora, chyba nieprędko to się zmieni
    pozdrawiam
  • #15 3788353
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    No narazie sie nic nie zmieni......chociaz moze cos wkrotce bedzie :) ale to koszt mysle ze nie mniej jak 100zl nie bedzie na poczatek :) dla szczesliwych posiadaczy SMTi :D
  • REKLAMA
  • #16 4468872
    bubuś19
    Poziom 1  
    a ja sie w trace z pytaniem na temam sagema my411, ile moze kosztowac zdjecie simlocka z niego?
  • #17 4469052
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Na dzień dzisiejszy raczej tylko po kodzie.Coś się pojawi wkrótce ale narazie posiadacze solucji kombinują jakby na tym zarobić jak najwięcej i szczują ludzi bijąc tylko pianę...
  • #18 4469163
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    hmm a w my411 nie można czasem tez poprzez przelutowanie kosci flash i dalsze procedury?
  • #19 4469178
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    bubuś19 napisał:
    a ja sie w trace z pytaniem na temam sagema my411, ile moze kosztowac zdjecie simlocka z niego?

Jaka by to nie była procedura to koszt w granicach 200zł.
  • #20 4470895
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    gra nie warta świeczki..:)

Podsumowanie tematu

✨ Zdjęcie simlocka z telefonu SAGEM MyX-6 (w tym wersji MyX6-2) domowymi metodami jest praktycznie niemożliwe przy użyciu jedynie kabla COM i dostępnych programów freeware. Telefon ten wymaga zaawansowanych procedur opartych na technologii JTAG, co wiąże się z koniecznością lutowania i pracy z punktami testowymi, a także specjalistycznym sprzętem, który jest kosztowny i przeznaczony głównie dla serwisów GSM. Nie istnieją dostępne generatory kodów ani kalkulatory do samodzielnego zdejmowania simlocka z tego modelu. Alternatywą pozostaje skorzystanie z usług lokalnych serwisów GSM, gdzie koszt zdjęcia simlocka może wynosić od około 40-50 zł do nawet 200-300 zł, w zależności od modelu i lokalizacji. W przypadku MyX6-2 simlock można zdjąć jedynie kodem od operatora, bez lutowania, jednak brak jest powszechnie dostępnych narzędzi do generowania takich kodów. Próby samodzielnego zdjęcia simlocka bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy są nieskuteczne i mogą prowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA