logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 32WN22E - migająca dioda 2 i 7 razy, nie uruchamia się

ROMKOJ 17 Lut 2007 10:41 3954 28
REKLAMA
  • #1 3581880
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,Thomson chassis ICC17,wiem temat ;;wałkowany'',ale może ktoś z kolegów na gorąco podpowie co jest grane,po włączeniu na chwilę słychać start WN i czasami dioda miga :2 razy nieco dłużej i 7 razy normalnie.Sprawdziłem na testerze trafopowielacz i niby dobry,widać że wcześniej był zmieniany,zwarć nie widać.Może jakaś podpowiedż?
  • REKLAMA
  • #2 3581956
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    kod 27 ---> uszkodzony HOT
    na początek sprawdzic napiecia z przetwornicy (wymiana elektrolitów w przetwornicy),podstawic w miejsce C-E HOTa żarówke i zmierzyć napiecia,sprawdzić czy coś go nie zwiera, podmienić HOTa (tranzystor odchylania).
    ...czasami pomaga podmienienie pamięci.
    pozdrawiam
  • #4 3582392
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Tak to prawda z tym testerem,ostatnio zawiódł mnie przy trafie od sonego 100Hz,pokazywał że wszystko jest ok a palił tranzystor kluczujący,ale tutaj zrobiłem ,tak że odłączyłem trafopowielacz podłączyłem żarówkę i w stanie czuwania jest małe napięcie natomiast po uruchomieniu z P+ pojawia się napięcie większe ale próbkuje kilka razy i znika.Podstawiłem elektrolity w przetwornicy ale to nic nie pomogło.Może tu jest problem.
  • REKLAMA
  • #6 3583345
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Witam,no właśnie nie nie jestem pewien czy zasilacz jest sprawny,poniewaz na żarówce nie świeci ciągle tylko 2 razy pomiga i wraca do napięcia stby.Dlatego mam pytanie jak się zachowuje ta przetwornica na żarówce przy odłączonym trafopowielaczu i tranzystorze.PS:podstawiłem kilka elektrolitów po wtórnej stronie ,niestety bez efektu.
  • #7 3585019
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    podstaw czystą pamięć :)
    pozdrawiam
  • #8 3589653
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Witam,podstawiłem czystą pamięć i nic,ponawiam pytanie ,czy przy odłączonym trafopowielaczu wystartuje poprawne napięcie linii i jakie powinno mieć wartość?
  • #9 3592403
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Z tym startem WN to chyba przesadziłem,po odłączeniu trafopowielacza i podłączeniu żarówki na chwilę[ona] błyśnie ,ale mierząc impulsy H ,niestety nie pojawiają się na bazie Hota.
  • REKLAMA
  • #10 3592789
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam, z mego doświadczenia wiem,że zasilacz z tarnsoptorem /a takie mają przeważnie Thomsony - zależne od napięć z trafopowielacza / nie pracują bez trafopowielacza.Na początku tego działu są posty co do naprawy takich zasilaczy.Swoją drogą,jeżeli dotyczy Thomsonów ja mam do nich niesłychanego pecha,postów o nich jest niesamowicie dużo a bardzo mało konkretów,końcowych wskazówek dot.uszkodzeń.Widocznie są to takie typy,że dosłownie wszystko trzeba sprawdzać albo podmieniać.Powodzenia.
  • #12 3595251
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Zamówiłem trafopowielacz ,trochę kosztuje ,mam nadzieję że to będzie to.
  • REKLAMA
  • #13 3597445
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Witam,masz rację,że się boisz - bo może być uszkodzony pion,ja miałem tak ostatnio jak Ty,kupiłem trafopowielacz,a uszkodzony pion.Powodzenia.
  • #14 3597517
    ainog
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Trafo jak jest uszkodzone pociąga za sobą uszkodzenie odchylania pionowego.czasami wymieniam też pamięć dla własnego spokoju.Ponieważ po miesiącu moży tv wrócić z usterką pamięci.
  • #15 3599893
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Trafopowielacz wymieniony na HR8317 i nie pomogło,podstawiono TDA8139,BUH515,pion TDA8531,PAMIĘĆ 24c16 i nadal nic.... ,co jeszcze do podstawienia,dodam że cały czas pokazuje błąd 27,ale myślę że tu nie ma co się sugerować,to najprawdopodobniej zmyłka.

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Witam ponownie i myślę jeszcze o odłączeniu protekcji ,tylko jak w tym modelu to zrobić,tyle elementów sprawdzonych i nie ma się czego uczepić.Niepokoją mnie dwie sprawy: 1-dlaczego zasilacz nie pracuje stabilnym napięciem linii,2-nawet na chwilę nie widzę impulsów H.
  • #17 3603503
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Witam,mam na warsztacie dwie płyty Thomsonów,każda inna,ale około trzyletnie,przetwornice z trasoptorem i za chol... nie potrafię zlokalizować,czy są uszkodzone przetwornice,czy odchylanie.Przeczytałem wszystkie posty na ten temat i w dalszym ciągu nie wiem jak sprawdzić prawidłową pracę takiej przetwornicy.Wydaje mi się,że zmuszony jestem podstawiać każdy element,który przy pomiarach jest dobry.Chyba i Ciebie to czeka.Powodzenia.
  • #18 3604192
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Podstawiać wszystkie elementy to czyste szaleństwo,wymaga to dużo czasu,ciekawi mnie jak można usunąć protekcję tak aby odblokować zabezpieczenia.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Nadal walczę z tym Thomsonem,zastosowałem starą metodę zastępczą,polega ona na tym że w miejsce trafka sterującego impulsami H podałem obce impulsy z innego tv[curtis],włączyłem jeden i drugi telewizor i...Thomson wystartował,oczywiście jest tylko poświata na ekranie,ale wiem,że mam WN i pion.No i co o tym myślicie...,co tu jest jeszcze grane,jeszcze mam do niego trochę cierpliwości,ponieważ ogólnie jest teraz mało sztuk do naprawy.Panowie,jeszcze jakieś sugestie będą mile widziane.
  • #20 3606932
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Witam,nie zauważyłem że wcześniej odłączyłem scalak na płytce kineskopu,teraz mam normalną poswiatę ze śniegiem,ciągle z tym obcym sterowaniem H,próbuję dostroić generator kraty ale widzę że pojawia się treśc lecz bez synchra.Co ciekawe z obcym sterowaniem praktycznie są wszystkie napięcia,natomiast gdy wrócę do normalnego sterowania ,napięcie 8V pojawia się tylko na chwilę.Mam pytanie do szanownych kolegów ,którzy posiadają schemat do tego TV,jak zrobić aby wymusić ciągłe napięcie 8V,które wychodzi ze scalaka TDA 8139.Dodam jeszcze że z obcym sterowaniem,ekran ma poprawne rozmiary,więc myślę że okolice WN można pozostawić w spokoju.

Ponadto widzę że reaguje na pilota,przełącza kanały,brak tylko synchra poziomego,menu wyświetla prawidłowo.Próbowałem podać obce napięcie 8V,ale natychmiast spada do ok:2,5V.Myślę że gdzieś działa protekcja ,tylko co rozłączyć lub połączyć ,aby przestała działać.Na obcych impulsach H działa niemalże wszystko,przede wszystkim jest to 8V.
  • #22 3613314
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Tak też spróbuję,ale to dopiero w poniedziałek,dodam ,że mam zamontowany HR8317[wiem ze inni piszą tu jeszcze o 8316,ale tam gdzie go kupowałem pytali się czy to do panoramy,jesli tak to tylko 8317],wymontowałem ten nowy i zamontowałem stary trafopowielacz ,który jednak jest uszkodzony poniewaz z tym obcym sterowanie H ''coś strzela na płytce kineskopu'',ponownie zamontowałem HR-a i jest obraz ,ale tak jak wcześniej pisałem bez synchra poziomego.Walczyłem tez z tymi zabezpieczeniami ,które są opisane na forum,ale narazie bez efektu.Chciałbym jeszcze napisać ,że gdy telewizor pracuje na tym dodatkowym sterowaniu,to na nodze 56[jeśli się nie mylę]scalakaTDA8855H brak jest cały czas impulsów H.Czy to wszystko zmierza do niego...tylko jak go wylutować i ile on kosztuje.
  • #23 3613501
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 3627989
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Nadal walczę z tym TV,podstawiłem jeszcze raz nową czystą pamięć i widzę że sterowanie H próbuje pojawić się na nodze 56 scalaka TDA8855H ,więc można uznać że ten układ jest sprawny,próbowałem zewrzeć kolektor TL71 do masy aby odłączyć zabezpieczenie ale nic to nie pomogło.Może macie panowie jeszcze inne pomysły?
  • #25 3765140
    Marek Gogolewski
    Poziom 11  
    .. i czy w końcu zadziałał
    mój po odłączeniu protekcji też nie startuje
  • #26 3766624
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Witam, narazie jeszcze nie działa mam do podstawienia TDA8855H,ale w tej chwili mam kłopoty rodzinne ,mój syn jest bardzo ciężko chory i nie mam głowy do pracy.
  • #27 3791820
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Witam,podstawiłem drugi scalak TDA8855H[wylut] z innej płyty i niestety nie działa teraz pokazuje błąd 14 napięcia z przetwornicy są przez kilka sekund i zanikają.Wlutowany scalak sprawdziłem pod kątem prawidłowego wlutowania ,nie ma zwarć i wszystkie nogi mają połączenie .Co tu jest grane,czyżby ten scalak był uszkodzony,na poprzednim nie było impulsów H,napięcia z przetwornicy nie zanikały.
  • #28 3792159
    mario987
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    WITAM. Ja bym tu też obstawiał na układy zabezpieczeń. Napisz jutro w godz 9-15 na gg. nr3817425 to może coś wymyślimy.
  • #29 3793479
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    .podstaw sztuczne zarzenie.
    podstaw pamiec pewniaka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z telewizorem Thomson 32WN22E z podwoziem ICC17, który po włączeniu sygnalizuje błąd migającą diodą 2 i 7 razy i nie uruchamia się. Przyczyną najczęściej wskazywaną jest uszkodzony tranzystor HOT (odchylania poziomego) lub trafopowielacz, który często ulega awarii w tych modelach. Pomimo wymiany trafopowielacza na model HR8317 oraz podmiany pamięci 24c16 i układów TDA8139, BUH515, TDA8531 problem nie został rozwiązany. Zasilacz z przetwornicą i trafopowielaczem nie pracuje stabilnie, napięcia linii zanikają po kilku sekundach, a impulsy H na bazie HOTa nie pojawiają się. Próby obejścia zabezpieczeń (protekcji) nie przyniosły efektu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu TDA8855H odpowiedzialnego za sterowanie impulsami H, który jest kosztowny i trudny do wymiany. Wymiana elementów i testy wskazują na konieczność dokładnej diagnostyki układów zabezpieczeń i zasilacza, gdyż uszkodzenia mogą obejmować trafopowielacz, tranzystor HOT, pamięć oraz układy sterujące. Wymiana trafopowielacza i podawanie obcych impulsów H pozwoliło na uzyskanie obrazu z poświatą, ale bez synchronizacji poziomej. Problem jest typowy dla telewizorów Thomson z podwoziem ICC17, gdzie uszkodzenia są trudne do jednoznacznego zlokalizowania i często wymagają wymiany wielu elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA