Problem polega na tym, że musze zrobić sterownik urządzenia komunikującego się przy pomocy RS232C. Dodatkowo sterownik ten jest kontrolowany przez komputer również przez RS232C. Sterownik musi być oparty o atmelowski AT89Cxx. Niestety nie mogę nigdzie dostać Atmeli z dwoma UART-ami.
Oto kilka pomysłów na rozwiązanie tego problemu, o których recenczję proszę:
1. skorzystać z wbudowanego w Atmela UART i w jakiś sposób komutowć linie sygnałowe pomiędzy sterowane urządzenie a komputer (pytanie - jak to zrobić?)
2. drugi UART zrobić software'owo (eh, nie chce mi się tego programować...)
3. drugi UART zrobić przy pomocy zewnętrznego specjalizowanego układu (82C51 - ale on kosztuje 14,90 netto!)
4. drugi UART zrobić przy pomocy drugiego Atmela lub PIC-a (AVR i inne nie wchodzą w grę) i dorobić prosty protokół komunikacyjny z głównym mikrokontrolerem (w tej chwili skłaniam się właśnie w stronę tego rozwiązania)
czekam na Wasze opinie
Oto kilka pomysłów na rozwiązanie tego problemu, o których recenczję proszę:
1. skorzystać z wbudowanego w Atmela UART i w jakiś sposób komutowć linie sygnałowe pomiędzy sterowane urządzenie a komputer (pytanie - jak to zrobić?)
2. drugi UART zrobić software'owo (eh, nie chce mi się tego programować...)
3. drugi UART zrobić przy pomocy zewnętrznego specjalizowanego układu (82C51 - ale on kosztuje 14,90 netto!)
4. drugi UART zrobić przy pomocy drugiego Atmela lub PIC-a (AVR i inne nie wchodzą w grę) i dorobić prosty protokół komunikacyjny z głównym mikrokontrolerem (w tej chwili skłaniam się właśnie w stronę tego rozwiązania)
czekam na Wasze opinie