logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP1614N – spalony rezystor R517 na PCB, dysk nie startuje po podłączeniu

rydzyk999 17 Lut 2007 20:29 2253 9
REKLAMA
  • #1 3583874
    rydzyk999
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z moim dyskiem - Samsungiem SP1614N.
    Podłączyłem go do taśmy i molex'a i włączyłem komputer. Przy uruchamianiu systemu komputer się wyłączył i poczułem "dziwny" zapach. Szybko otworzyłem obudowę, i wąchałem 'co najbardziej śmierdzi'' - okazało się, że to dysk. wyjąłem go, dokładnie obejrzałem, trochę przewietrzyłem i okazało się, że przepaliło się coś o nazwie R517 [ale nie wiem, czy tylko to]. Po ponownym włożeniu dysku do komputera ten nawet nie ruszy. Jako że Samsung daje 3 lata gwarancji na dysk w poniedziałek jadę z nim do sklepu, w którym go kupiłem. Czy są szanse, że serwis mi go naprawi lub wymieni? Jeśli mi go nie zrobią, jest jakaś możliwość naprawy?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3583907
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Na pewno można naprawić choćby zmieniając elektronikę. Wydaje mi się że naprawią lub wymienią na nowy skoro jest na gwarancji .
  • REKLAMA
  • #3 3583946
    rydzyk999
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. szukałem już na Allegro i przez google.pl, ale nigdzie elektroniki do tego dysku nie znalazłem.....
  • REKLAMA
  • #4 3583955
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Myślę że na razie nie ma co biadolić gdyż serwis chyba na pewno go naprawi lub wymieni , lepiej poczekać do poniedziałku.
  • #5 3584212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3585380
    rydzyk999
    Poziom 11  
    Z całym szacunkiem, ale:
    1. Molex'a nie da się podłączyć odwrotnie
    2. Jakby już mi sie udało go tak podłączyć, to od razu przy starcie by dostał "strzała" i by system nie zaczął startować :)
    Pozdrawiam
  • #7 3586385
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jak włożyć odwrotnie Molexa to nie wiem, ale ilość postów na tym forum z odwrotnie włożonym Moleksem świadczy o tym że się da.
    Gdzie znajduje sie ten element spalony rs517.

Samsung SP1614N – spalony rezystor R517 na PCB, dysk nie startuje po podłączeniu

• REKLAMA
  • #8 3586430
    rydzyk999
    Poziom 11  
    Ten element znajduje się mniej więcej w miejscu, w którym na 1 obrazku jest coś z oznaczeniem "1X1" Przepraszam za pomyłkę, to jest R517 !
  • #9 3587053
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    1X1 to jest bezpiecznik polimerowy, tylko on nie powinien się spalić.
    Po przekroczeniu określonego prądu ten element się wyłącza.
    Chyba że dalsze obwody mają zwarcie.
  • #10 4704096
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    mam ten sam problem z tym dyskiem, z tym, że element w tym miejscu bardziej przypomina diodę, jest grubszy i czarny. jest napisane na nim r521. czy mogę zamiast niego wrzucić ten 1X1?
    Czy ten 1X1 ma jakąś konkretną wartość (max napięcie czy coś?)?

Ok już wrzuciłem tego 1X1 zamiast tego elementu i działa. 1X1 użyłem wlutowanego z płyty głównej z okolic USB więc powinien być też ok 5V.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung SP1614N po podłączeniu do taśmy i zasilania Molex spowodował wyłączenie komputera i wyczuwalny zapach spalenizny. Uszkodzeniu uległ rezystor oznaczony jako R517 na PCB dysku, co uniemożliwia jego uruchomienie. Dyskusja wskazuje, że problem można rozwiązać poprzez wymianę elektroniki dysku lub naprawę uszkodzonego elementu. Użytkownik planuje skorzystać z gwarancji producenta, która wynosi 3 lata. Pojawiły się sugestie, że element R517 może być bezpiecznikiem polimerowym (oznaczonym jako 1X1), który chroni obwody przed przeciążeniem, jednak jego przepalenie wskazuje na możliwe zwarcie w dalszych obwodach. W jednym z postów opisano zamianę uszkodzonego elementu na bezpiecznik polimerowy 1X1 o napięciu około 5V, co przywróciło działanie dysku. Dyskusja rozwiewa wątpliwości dotyczące prawidłowego podłączenia zasilania Molex, podkreślając, że nie da się go podłączyć odwrotnie bez fizycznej możliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA