logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka POLAR SL 348X – silnik nie działa, moduł CVA 208 nadpalony, jak sprawdzić?

szozdul 17 Lut 2007 22:25 2702 8
REKLAMA
  • #1 3584410
    szozdul
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem ze nie dziala silnik, nie wiem jak to sie nazywa ale takie cylindryczne coś :) było obkopcone całe wiec kupiłem nowe i nadal silnik nie dziala. Moduł jest troche obkopcony i nie wiem czy to nie on jest uszkodzony, na styku do silnika jest prąd na każdym kablu mierzone próbówką. Oczywiście oprócz oddzielnego czyli masy. Co może byc nie tak? Ten moduł? Mozna go jakoś sprawdzić? Pomóżcie :) Ten moduł ma nr CVA 208
  • REKLAMA
  • #2 3584509
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam
    Pasek napędowy jest cały?Najczęstczym uszkodzeniem w tych pralkach to zerwany pasek napędowy!
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 3584710
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    a jak sprawdzałeś neonówką ? musisz wypiąć wtyczke z silnika bo inaczej będzie przejście przez uzwojenia silnika. sprawdz silnik na krutko jak działa to zostaje moduł. ale jeżeli jest okopcony to na 90% moduł. jak silnik ruszy na krutko to wymień popalone elementy w module .pozdrawiam
  • #4 3585012
    Parol
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Jak kolega szozdul nie wie co to jest prąd a co to jest napiecie to po co się zabierac do naprawyt urządzeń elektrycznych.
  • REKLAMA
  • #5 3585702
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Najpierw sprawdź grzałkę!
  • #6 3587995
    szozdul
    Poziom 2  
    Pasek jest cały, silnik wogóle nie startuje. Napięcie sprawdzałem na odłączonej wtyczce i w każdym kablu jest napięcie sprawdzałem to taką próbówką w śrubokręcie... A jak sprawdzić ten silnik gdzie dać plus? Obojętnie w które wejście? I podłączyć to bezpośrednio do gniazdka? Kolego Parol, po to tu jestem żeby się czegoś nauczyć :) A co do wypowiedzi Cezet to jak sprawdzić tą grzałkę i co ona ma tu do tego? Ile powinien wziąść elektryk za sprawdzenie tego modułu? Pozdrawiam!!
  • #7 3589138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3589148
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    grzałke sprawdz zwykłym omomierzem ok20-40 om a silnik podłącz szeregowo uzwojenia i podłącz do prądu elektryk ci tutaj niepomorze tylko serwis .koszt sprawdzenia 80 zł
  • #9 3595708
    szozdul
    Poziom 2  
    Udało się naprawić z pomocą kolegi KOALA58 naprawić pralkę, okazał się uszkodzony moduł. Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce POLAR SL 348X silnik nie działa, a moduł sterujący CVA 208 jest częściowo nadpalony. Problemem może być uszkodzony moduł, zwłaszcza gdy na styku do silnika jest obecne napięcie na wszystkich przewodach oprócz masy. Zaleca się najpierw sprawdzić pasek napędowy, który często ulega zerwaniu. Pomiar napięcia neonówką wymaga odłączenia wtyczki silnika, aby uniknąć przejścia przez uzwojenia. Silnik można przetestować bezpośrednio podłączając uzwojenia do prądu, jednak wymaga to ostrożności i wiedzy elektrycznej. Grzałkę należy sprawdzić omomierzem, oczekując rezystancji około 20-40 omów. Koszt profesjonalnego sprawdzenia modułu to około 80 zł. Ostatecznie uszkodzony moduł CVA 208 został wymieniony, co przywróciło prawidłowe działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA