logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autronic AL700 - Centralka przełącza na gaz, brak opcji benzyny, co zrobić?

tomek1122 18 Lut 2007 11:51 4086 11
REKLAMA
  • #1 3585832
    tomek1122
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam...

Zapewne znajda sie osoby które powiedzą że kolejny raz poruszam ten sam temat... tak to prawda na różnych forach wiele razy widziałem dokładnie ten sam problem z którym ja sie próbuję uporać. Nigdzie jednak nie znalazłem konkretnych odpowiedzi... Czytając posty dowiedziałem się wszystkiego (nawet jak wyrególować zapłon w Fiacie 126p) ale nie jak usunąc problem którego dotyczył dany temat.......

Mój samochód jest wyposażony w Autronic AL-700 problem polega na tym że po włączeniu zapłonu centralka od razu przechodzi na zasilannie gazowe i nie ma mozliwości przełaczenia na benzynę.... Z tego co udało mi się wyczytac to bardzo częste zjawisko przy tego typu centralkach....

Sprawdziłem wszystko (przełącznik, podłączenie itd....) doszłem do wniosku ze mam uszkodzoną centralke... Nie jest to uszkodzenie mechaniczne, płytka wizualnie jest w stanie idealnym nie była zalana wodą itp....

Jako że jestem elektrykiem a nie elektronikiem uszkodzenie to wychodzi poza zakres mojej wiedzy. W związku z tym zwracam sie z uprzejma prośbą o pomoc do kolegów posiadajacych wiedze na temat naprawy tej centralki. Moze ktos ma schemat AL-700...

Będe bardzo wdzieczny za wszelka pomoc... Pozdrawam
  • REKLAMA
  • #2 3587014
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    miałem ten problem z al-700 ja go usunąłem w ten sposób że całą płytkę wyszorowałem szczoteczką w wodzie z cifem a potem w denaturacie wysuszyłem suszarką i zaczęło pracować potem całą elektronikę zalałem lakierem bezbarwnym i od tej pory jest ok ok 1,5 roku pozdrawiam
  • #3 3725307
    bialy009
    Poziom 2  
    bylo kilka razy nacisnac lub wogole przytrzymac przycisk od sterowania lpg-benzyna
  • REKLAMA
  • #4 3725401
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    berlingo napisał:
    miałem ten problem z al-700 ja go usunąłem w ten sposób że całą płytkę wyszorowałem szczoteczką w wodzie z cifem

nie no prosze...

to tylko jedna z wariacji tego sterownika.Trzeba wsad zmienić
  • REKLAMA
  • #5 3732580
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    momik12 napisał:
    berlingo napisał:
    miałem ten problem z al-700 ja go usunąłem w ten sposób że całą płytkę wyszorowałem szczoteczką w wodzie z cifem

nie no prosze...

to tylko jedna z wariacji tego sterownika.Trzeba wsad zmienić

W jaki sposób zmienić wsad ?
  • #6 4376556
    trepu
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Podłączałeś do pod kompa?
  • REKLAMA
  • #7 4376783
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam. Wyjmij na chwilę bezpiecznik zasilający autronic, powinno pomóc jeśli nie to prawdopodobnie uszkodzona jest płytka.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #8 7237856
    SoMeBoDy777
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    no tylko skąd ten wsad wziąć i czym go wgrać?
  • #9 7252026
    s.q
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    Witaj, AL700 jest bardzo wadliwą elektroniką sterującą. Nie podałeś jaki samochód, ale najlepiej pozbyć sie US i założyć przełącznik trzy pozycyjny do wtrysku, najtaniej i najprościej, zakup około40zł. w zestawie jest schemat i po kłopocie na wieki.
  • #10 7252937
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    s.q napisał:
    Witaj, AL700 jest bardzo wadliwą elektroniką sterującą. Nie podałeś jaki samochód, ale najlepiej pozbyć sie US i założyć przełącznik trzy pozycyjny do wtrysku, najtaniej i najprościej, zakup około40zł. w zestawie jest schemat i po kłopocie na wieki.

I od razu można zbierać na remont głowicy, nie po to wymyśleli II generacje żeby przerabiać sobie na I generację. Już lepiej jak się nie poradzi z AL700 lepiej założyć coś z II generacji np. bungo m.
  • #11 7253021
    s.q
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    NIE NAPISAŁES JAKI SAMOCHOD - CZYTAJ
  • #12 7256692
    fisto
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    http://allegro.pl/item814010783_przelacznik_centralka_centrala_ac_stag_50.html

ta centralka przy odpowiednim podłączeniu zastępuje badziewie jakim jest autotronic zmieniłem już kilkanascie z wyłamanym switchem albo pękniętą płytką.Jak będziesz miał zamiar kupić to napisz na priv to napisze ci które 3 kable podłączyc.Bo w stag-50 jest więcej i inne kolory ale wytrzyma na pewno dłużej niż orginalny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z centralką Autronic AL-700 polega na tym, że po włączeniu zapłonu urządzenie automatycznie przełącza zasilanie na gaz i nie pozwala wrócić na benzynę. Przyczyną może być uszkodzenie elektroniczne płytki, mimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych. Rozwiązania proponowane w dyskusji obejmują: dokładne oczyszczenie płytki (mycie szczoteczką z detergentem i denaturatem, suszenie, zabezpieczenie lakierem bezbarwnym), resetowanie centralki przez wyjęcie bezpiecznika, kilkukrotne lub dłuższe przytrzymanie przycisku przełączania LPG-benzyna, a także wymianę oprogramowania (wsadu) centralki. Jednak pozyskanie i wgranie nowego wsadu jest problematyczne. Alternatywnie zaleca się wymianę całej centralki na nowsze lub prostsze rozwiązania, np. trzypozycyjny przełącznik do wtrysku lub centralkę II generacji, taką jak Stag-50 lub Bungo M, które są bardziej niezawodne i łatwiejsze w obsłudze. Wskazano również, że Autronic AL-700 jest znany z częstych awarii i wadliwego działania, co sugeruje rozważenie modernizacji systemu LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA