logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który system alarmowy wybrać na start: Satel, Paradox czy DSC?

18 Lut 2007 12:01 3069 14
  • #1 3585879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 3586022
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam!nie można powiedzieć co jest łatwe a co trudne zasady są podobne a to jaką centrale będziesz zakładał to w pewnym stopniu zależy też od klienta jedne są droższe inne mają więcej opcji (podziały na podsystemy itp) ale do każdej jest albo program na kompa i instrukcja mając jedną z tych rzeczy i umiejąc czytać to powinno na początek starczyć.Instrukcje do Satela są na www.satel.pl do paradoxa na http://www.omc.com.pl/ do Dsc są na stronie AAT ale tam trzeba się logować a pozatymi stronami wszystko jest tu na elektrodzie tylko trzeba troszkę poszukać powodzenia i pozdrawiam
  • #3 3586067
    jg11
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Nie zwlekaj.Wybierz się na bezpłatne szkolenie z zakresu montażu,uruchomienia i programowania do siedziby firmy. Dostaniesz komplet materiałów .Tel.(58) 320 94 00 Tylko Satel. Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]

Nie zwlekaj.Wybierz się na bezpłatne szkolenie z zakresu montażu,uruchomienia i programowania do siedziby firmy. Dostaniesz komplet materiałów .Tel.(58) 320 94 00 Tylko Satel. Pozdrawiam i przepraszam za pomyłkę we wcześniejszym poście.

Dodano po 1 [minuty]:

zamiast buźki powinno być 58
  • #4 3586115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3586138
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    SATEL!!!
    Sam mam obecnie szkolenie z instalacji alarmowych tej firmy dlatego ją polecam. Systemy proste i zaawansowane, bardzo szybkie programowanie, konfiguracja, elastyczność... można wymieniać i wymieniać :)
  • #6 3586259
    wojti31
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    WITAM.CHYBA SATEL TO JEST TO .TANIE , ELASTYCZNE, SPEŁNIA WYMAGANIA NAJBARDZIEJ WYMAGAJĄCYCH , BEZAWARYJNE.POLECAM I POWODZENIA
  • #7 3586534
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    SATEL dlatego ze jak bedziesz juz umial wszystko to bedziesz sie nudzil z innymi, a tu bedziesz sobie spokojnie FLASH`owal od czasu do czasu i poznawal nowe fajne funkcje
  • #8 3587128
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Wszystko ładnie pięknie i ułomnie.

Jezeli myślisz o zajęciu tym tematem niemozesz się zamknąć tylko na jednym producencie. Do tego zajęcia dochodzi także serwis.
    Przykład.
    Nauczyłes sie satela, klijent dzwoni Panie Maybach mam awarie prosze o serwis płacę podwójnie.
    Jedziesz do gościa i lipa tam wisi stare DSC. A ty co przepraszam ja tego nieumie - śmiech na sali a sterczenie u gościa z torbą instrukcji to żenujące.
    Dobra rada jak myślisz o tym na powaznie poczytaj forum, jeżeli masz znajomego który tym się zajmuje podpytaj go i nieograniczaj się do jednego, bo wtedy będziesz tylko zakładacz + wymieniacz a nie serwisant.
  • #9 3587166
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadzma się z tym zeby się nie ograniczać do jednego producenta, ale mój poprzednik to chyba lekko przesadza, ja znam osobiście kilu producentów, i w większości przypadków korzystam z instrukcji przy kliencie (samych central alarmowych to mam walizkę instrukcji) i nie uważam żeby to było żenujące, mój poprzednik chyba nie zna wszystkich instrukcji na pamięć? chyba że sie mylę.
  • #10 3587213
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Widzę ze niedokońca zrozumiale napisałem. Posiadać instrukcję i zniej umiejętnie kozystac u klijenta a posiadac instrukcje i ją studiować u klijenta to dwie rózne sprawy.
    Tez mam instrukcję i do nich zaglądam, żeby było śmiesznie to do tej pory wole klepac z palców 64 i integry taki nawyk od 96 roku kiedy zaczynałem.
    Kozystać z instrukcji jeszcze trzeba umieć.
    Mma nadzieję że rozumiesz teraz o co mi chodzi.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #11 3587941
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Zacząć na pewno musisz od jednego producenta.
    Satel jest o tyle kłopotliwy ,że każdą serie programuje się trochę inaczej. DSC jest o tyle lepsze że każdą płyte robi się prawie tak samo.
    Na początek polecam ściągnąć instrukcje instalatorskie z netu i je przestudiować.
    Powiem ci , że samemu opierając się tylko na instrukcji, nie mając kogoś kto podpowie co i jak, jest bardzo ciężko.
    Dobrze by było jakbyś sobie skombinował jakąś płyte i mając ją na stole , zapoznał się z nią, bo tak na gorąco jest to prawie niemożliwe.

Może wkręć się na jakieś szkolenie w twoim mieście, zagadaj z jakimś instalatorem żeby wziął cię na jedną czy dwie roboty.

Sam całkiem niedawno zaczynałem ( jakiś rok czasu) i na początku wydawało mi się że " a co tam to przecież tylko kilka kabelków", okazało się jednak że to nie tylko kilka kabelków.
    Przy odrobinie chęci szybko będziesz pojmował co jest grane, nie licz jednak że w miesiąc czy dwa będziesz wszystko umiał
  • Pomocny post
    #12 3588049
    TMC
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Ostrożnie z instrukcjami SATELA tam piszą specyficznym językiem, a ustawień jest ze 100 pozycji z czego z większości nigdy możesz nie użyć.
    Najlepsza metoda to zaprogramowanie systemu z komputera i instrukcją w ręku. Program DLOAD ma dobrze zrobioną pomoc i przejrzyste zestawienia-wskazany specjalny kabel.
    Druga sprawa to nie typ systemu a tworzony system zabezpieczeń a dokładnie co i jak masz zabezpieczyć a później dobiera się system w zależności od ilości czujników, biegłości użytkownika w obsłudze, stopnia ryzyka włamaniem lub napadem.
    Trzecia rzecz hurtownie sprzętu maja obowiązek robić szkolenia ze sprzedawanych systemów i nie musisz jechać do producenta.
    PS Satel zdominował rynek więc nie masz za dużego wyboru.
    Pozdrawiam.
  • #13 3588233
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    I tak samemu bez kogoś kto mu pomoże to będzie miał biedę wciągnąć się w to głębiej.Takie pikanie na klawiaturze to nie wszystko ,praktyka i praktyka to raczej większość się zemną zgodzi.
  • #14 3588871
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Jak ktoś dopiero zaczyna to i z instrukcją w ręku mogą być problemy. Bez praktycznej znajomości podstawowych terminów nic się nie ugryzie.

Tak jak mówiłem , znajdź jakiegoś instalatora, popytaj znajomych czy nie mają kogoś znajomego, powiedz mu w czym rzecz, zrobisz z nim za 5 zł kilka systemów i bedziesz wiedział co dalej.
  • #15 3589052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynając naukę montażu systemów alarmowych warto skupić się na jednym producencie, aby opanować podstawy i specyfikę programowania. Satel jest najczęściej polecany ze względu na elastyczność, szerokie możliwości konfiguracji, dostępność darmowych szkoleń oraz rozbudowaną dokumentację dostępną na stronie producenta. Programowanie central Satel wymaga jednak uwagi, gdyż różne serie mają odmienne metody konfiguracji, a instrukcje bywają skomplikowane. DSC cechuje się bardziej jednolitym podejściem do programowania płyt, co może ułatwić start. Paradox również jest popularny, ale dostęp do materiałów wymaga rejestracji. Ważne jest, aby oprócz studiowania instrukcji zdobywać praktyczne doświadczenie, np. poprzez szkolenia, współpracę z doświadczonym instalatorem lub samodzielne ćwiczenia na zakupionych centralach. Znajomość kilku systemów jest zalecana, zwłaszcza jeśli planuje się serwisowanie różnych instalacji. Kluczowe jest zrozumienie zasad tworzenia systemu zabezpieczeń, doboru czujników oraz konfiguracji pod kątem potrzeb użytkownika i stopnia ryzyka. Wsparcie społeczności na forach branżowych, takich jak Elektroda, jest cennym źródłem wiedzy i pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA