logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora ws 504 b pali Stki na prawym kanale. Schemat od Diory WS 504.

jacek627 19 Lut 2007 08:14 5013 17
REKLAMA
  • #1 3589352
    jacek627
    Poziom 11  
    Witam.Mam problem z moim wzmakiem.Pali mi stki na prawym kanale.Wlutowałem już 3 stk i boje sie go właczyć.Bije mi bezpiecznik sieciowy:powinien byc 2,5 A a poprzedni własciciel założł 10A.Po założeniu 2,5 A pali je jak głupie dopiero jest spokój na 5A.Mam schemat od diorki ws 504,czy do ws 504b jest ten sam?Jakie napiecie ma wychodzic z mosta na koncówke,bo w nim z trafa wychodzi ok 48 V, a po mostku 62V.
  • REKLAMA
  • #2 3589480
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Powinno być to samo jezeli chodzi o STK, na schemacie mam podane napięcie -/+ 45V.
    Może kupiłeś bubeli/ gdzie?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 3590654
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Napiecie po mostku ma byc +/- 57V(bez obciazenia) jak wylutujesz STK to tez pali bezpiecznik?
  • #4 3590656
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Tak jak wspomniał _PREDATOR_ Najprawdopodobniej kupiłeś buble STK (oryginały prawie nie do kupienia a jesli już to cena oooooooo amoże i wyższa). Buble STK miały to do siebie, że przy zanizonym zasilaniu działały ale po włożeniu np w miejsce oryginałów....bywało róznie. Po wyjęciu wadliwego STK nic się nie dzieje z bezpiecznikami ?
  • #5 3590936
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Witam.

Jezeli chodzi o dobre STK to polecam cybor-tech, ponad pol roku temu kupilem tam STK4044XI (ok 50zl) do wzmacniacza Universum i do tej pory chodzi bez zarzutow. Kiedys na forum wyczytalem ze wszyttkie STK z serii 40xx na tym sklepie sa pewne (te oznaczone jako SANYO nie CHINA). Do tej Diorki mozna wlozyc STK4044V zamiast STK4042V, bedzie troche wytrzymalszy.

Przed wlozeniem nowego STK sprawdz reszte elementow (diody, rezystory itp) podczas uszkodzena moglo pojsc cos jeszcze oprocz STK.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3591248
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Do tej Diorki mozna wlozyc STK4044V

Taki właśnie mam swojej WS 504b od nowości.
  • #7 3591870
    Lukasr29
    Poziom 20  
    No tak w WS504B byly orginalnie montowane STK4044V a w WS504 STK4042V, sorki za male zamieszanie.
  • REKLAMA
  • #8 3592183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3592524
    jacek627
    Poziom 11  
    Gdzie mozna dostac orginal sanyo Stk 4044v?,kupiłem na cybor-tech-u (orginał sanyo a 55 zł) i wygładał jak podróba.Po ałozeniu grał jakies 2~3 tygodni i padł:cry:
  • #10 3592644
    monitor
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ja kupiłem tutaj
    http://www.monster.krakow.pl/
    ale zapłaciłem prawie trzy razy tyle do ceny obecnej , gra bardzo ładnie ;-)
    Co do obecnych to na 100% nie gwarantuje, ale sklepik jeszcze mnie nie zawiódł w niczym. Pozdrawiam i powodzenia
  • REKLAMA
  • #11 3592828
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Z STK-ami to nigdy nic nie wiadomo, ja kupilem na cybor-techu i nie zaluje, chodzi juz ponad pol roku. Czytalem wiele opini na forum ze na cybor-techu sa dobre STK i wiele osob je chwali, w tym ja. Ale wiadomo ze oryginaly nie sa juz produkowane i te "dzisiejsze" im nie dorownaja i zawsze jakas slabsza stuka sie trafi.
  • #12 3596642
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    A na jakim obciążeniu grasz? Bo normalnie to sie ich spalić nie da. Ja zwarłem ( no nie ja-mi zwarli) na maks mocy (dyskoteka...) i bezpieki poszły (zabezpieczenie sprawne-widać za wolne). I gra do dziś, bez problemu a dostaje po garach niekiedy. Padają przy 4r, brak zabezpieczenia termicznego w strukturze stk.
  • #13 3597195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3599320
    Alone
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    wstaw w miejsce bezpieczników rezystory 47om/10W i wtedy odpal, jeśli ci się będą grzały to masz problem, bo prawdopodobnie problem leży w kiepskiej jakości STKów. Ewentualnie wymień elektrolity przy nim i sprawdź rezystory. Choc stawiam na podróbki STKów, któer są bardzo kiepskie.
  • #15 3600437
    jacek627
    Poziom 11  
    kolumny sa 8 ohm (altusy 140) :wink: ,a bije mi bezpiecznik sieciowy, anie od stk
  • #16 3600762
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Przed wlaczeniem wzmacniacza zawsze wpinaj szeregowo w kabel sieciowy zarowke np 60W, to pomoze ci uchronic wzmak przed natychmiastowym spaleniem w razie jakiejs pomylki. Zarowka powinna blysnac (ladowanie kondensatorow) a potem zgasnac lub lekko sie zazyc (to zalezy ile wzmak ciagnie "na luzie"). Jezeli sie swieci dluzej niz 1 sekunde to jest cos nie tak i natychmiast wylacz wzmacniacz i szukaj usterki dalej.

Napisales ze pali STKi i ze wymieniles juz 3, drugi kanal jest calkowicie sprawny?? Sprawdz wszystkie elementy w okolicy tego STK, porownaj ze sprawnym kanalem jesli masz jakies watpliwosci.
    Jezeli wszystko jest takie samo to musi byc wina STK bubli w ktorych tranzystory dostaja odrazu przebicia.
  • #17 3601280
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Więc sprawdź cały tor. Mostek prostowniczy, kondensatory, czy nie ma zwarć. Gdzieś coś musisz mieć. Odpal wzmacniacz bez STK. Sprawdź napięcia (powinny być ±57V). Bezpieczniki które muszą być to 3,15 A zwłoczne, inne będą się palić bo kondy ładowane są dużym prądem.
  • #18 3603947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Diora WS 504b, w którym na prawym kanale palą się układy scalone STK. Użytkownik wymienił już trzy STK, ale bezpiecznik sieciowy nadal się przepala, szczególnie przy bezpieczniku 2,5 A (oryginalny), natomiast przy 5 A jest względny spokój. Pojawiły się pytania o zgodność schematu WS 504 i WS 504b oraz o prawidłowe napięcie po mostku prostowniczym – z transformatora wychodzi około 48 V, a po mostku 62 V. W odpowiedziach potwierdzono, że napięcie zasilania powinno wynosić około ±57 V bez obciążenia, a schemat STK jest taki sam dla obu modeli. Przyczyną awarii są najczęściej podróbki układów STK, które nie wytrzymują wymaganego napięcia i obciążenia. Zalecane jest stosowanie oryginalnych układów, np. STK4044V (dla WS 504b) lub STK4042V (dla WS 504), najlepiej pochodzących od sprawdzonych dostawców, takich jak Cybor-Tech czy Monster Kraków. Wskazano również na konieczność sprawdzenia pozostałych elementów toru audio (diody, rezystory, kondensatory, mostek prostowniczy) oraz unikanie głośników o impedancji 4 Ω, które mogą powodować przeciążenia. Dodatkowo zalecane jest testowanie wzmacniacza z żarówką w szereg w celu ochrony przed natychmiastowym przepaleniem bezpiecznika. Wskazano, że bezpieczniki powinny być zwłoczne o wartości około 3,15 A, a stosowanie bezpieczników o zbyt dużym natężeniu (np. 10 A) jest niebezpieczne. Podsumowując, problem wynika z użycia niskiej jakości lub podrabianych układów STK oraz możliwych uszkodzeń elementów towarzyszących, a prawidłowe napięcie zasilania i dobór oryginalnych komponentów są kluczowe dla stabilnej pracy wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA