logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i zmienić adres MAC karty sieciowej w Linuxie?

bartekz 19 Lut 2007 11:47 2682 14
REKLAMA
  • #1 3589940
    bartekz
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Może słabo szukałem ale temat jest dla mnie pilny.
    Parę lat temu pod Winxp zmieniłem adres fizyczny karty:
    Przykład:
    780098050087 na 780098050088 (to jest tylko przykład)
    Ten ostatni adres jest odnotowany u usługodawcy i na jego podstawie mam połączenie.
    Po zainstalowaniu drugiego systemu (Linux) zrobiły się problemy. W Linuksie adres fizyczny tej samej karty jest wyświetlany całkiem inaczej (są cyfry,litery) i jest to adres faktyczny karty a nie ten zmieniony i respektowany przez usługodawcę. Jakim programem mogę dowiedzie się jak wygląda adres fizyczny karty sieciowej w Linuxie wprowadzając adres w formie windows.
  • REKLAMA
  • #2 3590053
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    to było gdzieś w panel sterowania/sieć/właściwości karty graficznej
  • #3 3590087
    bartekz
    Poziom 12  
    To wiem. Odczytac i zmienic Mac w windowsie i linuksie potrafię. Problem w tym, że po zmianie w windowsie nie wiem jaki wpisac w linuxie bo ten wyświetla adresy całkiem inaczej.
  • REKLAMA
  • #4 3590720
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Bo linuks wyświetla w systemie szesnastkowym. Hmmm.... a spróbuj tak choć to tylko taki mój pomysł... adres spod windowsa jeśli go znasz wpisz do kalkulatora tego z akcesoriów w windowsie (możesz też użyć linuksowego bo jest podobny), ważne żeby był włączony widok "Naukowy". Potem kliknij takie okienko "Hex" - wtedy kalkulator przeliczy ci liczbę dziesiętną na szesnastkową. I ten adres wpisz w linuksie (polecenie ifconfig o ile się nie mylę).
    Spróbuj a nuż się uda...

Pozdrawiam
  • #5 3591995
    bartekz
    Poziom 12  
    Tak też robiłem i to nawet fajnym darmowym kalkulatorem HEXelon ( www.HEXelon.com ) i wychodzi jeszcze coś innego.
    np:
    Windows sześc pierwszych cyfr to 780095
    Linux sześc pierwszych cyfr to 00508D
    Kalkulator sześc pierwszych cyfr to 4E005F
    Sam nie wiem.
  • REKLAMA
  • #6 3592016
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    a ile masz kart w kompie? bo linux z tego co wiem numeruje je od integry a potem po kolei porty PCI w "dół" obudowy
    może masz MAC nie tej katy co trzeba? mi się tak raz udało :D
  • REKLAMA
  • #7 3592034
    bartekz
    Poziom 12  
    Jest tylko jedna. jeden i Drugi system prawidłowo odczytuje typ karty.
  • #8 3592078
    woytekp
    Poziom 26  
    Ale zaraz!!!???? Przecież WinXP tez podaje mac adress szesnastkowo. Jak ty sprawdzasz ten adres?? Najlepiej : Start-->> Uruchom -->> cmd
    i w konsoli ipconfig /all
    u mnie to wygląda tak
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić i zmienić adres MAC karty sieciowej w Linuxie? ipcomfig.jpg (52.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3592126
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    W Linuxe jak i w Windowsie adres pokazywany jest w formie szesnastkowej.
    Przykłady poniżej.
    W Linuxe MAC adres odczytujesz poleceniem z konsoli ifconfig pole HWaddr
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić i zmienić adres MAC karty sieciowej w Linuxie? MAC.jpg (88.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3592149
    bartekz
    Poziom 12  
    W XP mam dwa sposoby. jeden co podałeś i adres wygląda tak: 78-00-95-xx-xx-xx
    Drugi to: System/sprzęt/menedżer urządzeń/karty sieciowe/właściwości/zaawansowane/Network Addres i tam jest tak 780095xxxxxx
    Tu tż można dokonać zmiany w tym systemie Mac karty.
    W linuksie mam 00:50:8D:xx:xx:xx
    Dodaję że tym drugim sposobem właśnie zmieniłem dwie ostatnie cyfry i ten adres jest u administratora sieci. Nie bylo by problemu gdyby oba systemy wyświetlały adres tak samo bo przez telefon powiadomiłbym administratora i po sprawie. A tak wygląda jak dwa kompy na jednym łączu.
  • #11 3592199
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Tylko ten twój "sposób" nie występuje u każdego, u mnie jest adres sieciowy a po prawej Wartość lub Nieobecna.
    Jeśli przestawiamy ręcznie to w pole wartośc wpisujemy bez - lub :
  • #12 3592233
    woytekp
    Poziom 26  
    Dokładnie. Poza tym jeśli zmienisz adres w sposób który podałeś (przed chwilą zrobiłem eksperyment) to po wpisaniu polecenia ipconfig /all wyświetli ci nowy adres fizyczny. Więc nie ma problemu. W linuksie ustawisz taki sam za pomoca polecenia ifconfig (o ile sie nie mylę) i powinno śmigać.
  • #13 3592359
    bartekz
    Poziom 12  
    Chwilę mi zeszło bo byłem w linuxie. Dalej to samo.
    Win 78-00-95-xx-xx-xx
    Lin 00:50:8D:xx:xx:xx
    Czary? Administratorowi mam powiedziec że jest u mnie dwie karty?
  • #14 3592450
    woytekp
    Poziom 26  
    Spróbuj z konsoli z uprawnieniami administratora wpisać
    ifconfig eth0 hw 78009coś tam<-twój nowy adres, o ile twoja karta to eth0. A tak w ogóle to jaki to linux? Sprawdź jeszcze ewentualnie składnię polecenia ifconfig bo mogę się mylić, a nie chce mi się odpalać w tej chwili mojego Ubunciaka :-)
  • #15 3592468
    bartekz
    Poziom 12  
    Linux to Aurox 12. Zaraz spróbuję.

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Panowie sukces!
    Na innym forum dostalem podpowiedź.
    ifconfig eth0 down <-> wyłączenie eth0
    ifconfig eth0 hw ether 78:00:95:xx:xx:xx <-> nowy MAC
    ifconfig eth0 up <-> włączenie ponownie eth0
    Tego pierwszego polecenia do tej pory nie pisałem.
    Po tym zabiegu internet ruszył. Tylko przy ładowaniu systemu i wył. mam komunikat na czerwono że Mac zadeklarowany jest inny niż oczekiwano.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zmiany i odczytu adresu MAC karty sieciowej w systemie Linux, zwłaszcza w kontekście różnic w formacie wyświetlania adresu fizycznego między Windows XP a Linuxem. W Windows XP adres MAC można zmienić w Menedżerze urządzeń, a jest on wyświetlany w formacie szesnastkowym z myślnikami lub bez, np. 78-00-95-xx-xx-xx lub 780095xxxxxx. Linux natomiast pokazuje adres w formacie szesnastkowym z dwukropkami, np. 00:50:8D:xx:xx:xx, co powoduje trudności w rozpoznaniu i wpisaniu zmienionego adresu znanego z Windows. Próby konwersji adresu z formatu dziesiętnego na szesnastkowy za pomocą kalkulatorów nie przyniosły jednoznacznego rozwiązania. Problemem mogło być również przypisanie adresu do niewłaściwej karty sieciowej, jednak w omawianym przypadku jest tylko jedna karta. Ostateczne rozwiązanie polegało na użyciu poleceń konsolowych w Linuxie: wyłączeniu interfejsu (ifconfig eth0 down), ustawieniu nowego adresu MAC (ifconfig eth0 hw ether 78:00:95:xx:xx:xx) oraz ponownym włączeniu interfejsu (ifconfig eth0 up). Po tym zabiegu połączenie internetowe zostało przywrócone, choć pojawiał się komunikat o niezgodności adresu MAC przy starcie i wyłączaniu systemu. System Linux używany w dyskusji to Aurox 12.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA