logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IrDA na Epox 8rda3i ver3.0 - brak komunikacji mimo wykrycia portu

ci-nek 19 Lut 2007 12:15 1081 2
REKLAMA
  • #1 3590030
    ci-nek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Posiadam płytę główną Epox 8rda3i ver3.0. Zamontowałem na niej Najprostszy port irda (zbudowany na bazie 4500, R=15 i C=22uF). Wszystko jest OK, windows wykrywa port i na tym sie kończy. Fakt że nie zastosowałem kabelka ekranowanego (tylko zwykły od wew. usb), ale nie ma śladów jakiejkolwiek komunikacji. W biosie mam takie ustawienia:Uart mode - normal/irda/askir; RxD,TxD Active lo-hi/(i inne kombinacje); IR Transmission Dela enable/disable; UR2 Duplex full/half, Use IR Pins IR-Rx2Tx2/RxD2,TxD2. Próbowałem w wielu kombinacjach, ale ani nie reaguje na pilota, ani na moją komórkę z portem podczerwieni. Komórka rónież nie wykrywa aktywności portu. Na płycie mam standardowe połączenie i technicznie wszystko jest OK bo sprawdzałem moje kiepskie luty 2 razy. Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 3590827
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    ci-nek napisał:
    nie reaguje na pilota

Sterowanie komputerem przez pilota odbywa się przez inne urządzenie, nie przez IrDĘ, chyba że ktoś już coś wymyślił w tej sprawie i tego nie wiem...
    Na początek warto sprawdzić, czy IrDA "nadaje" - sprawdzisz to na podglądzie obrazu z aparatu cyfrowego, może być taki z komórki - skieruj obiektyw na nadajnik i patrz, czy widać na ekranie białe błyski co kilka sekund (jak nie widzisz a chcesz zobaczyć o co chodzi - to zrób to samo z pilotem, wciskając przycisk zobaczysz delikatne białe rozbłyski).
    Co do ustawień w BIOSie - nie znam tej płyty, ale wg instrukcji powinno chyba być (tak mi się wydaje, ale od tej konfiguracji warto zacząć sprawdzać)
    UART Mode Select - IrDA
    Use IR pins - IR-Rx2Tx2
    RxD, TxD Active - Lo-Hi
    UR2 Duplex Mode - Half
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #3 3596040
    ci-nek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    z 4500 próbowałem posprawdzać miernikiem i nóżka mi się ułamała :) Poszedłem więc do sklepu i postanowiłem zmontować nowy układ. Niestety koleś miał tylko 4100. Wziąłem. zbudowałem na podstawie schematu poniżej. R1=14Ohm r2=47Ohm, Kondensatory 4,7uF i 0,1uF. Teraz przynajmniej dioda się swieci. Wstępnie usawiłem w biosie jak by rozsądek nakazywał. Przy innych ustawieniach się grzeje i nie chcę przypalić więc wszystkich nie sprawdzałem. sprawdzałem cyfrówką - dioda pali się bez przerwy. żadne tam miganie czy coś? ma ktoś pomysl o co chodzi?
    Załączniki:
    • IrDA na Epox 8rda3i ver3.0 - brak komunikacji mimo wykrycia portu irda_zapojeni###.gif (11.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA