logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiowanie pliku tekstowego przez Delphi w sieci lokalnej (VPN)

kamilzak0 19 Lut 2007 14:04 4219 4
REKLAMA
  • #1 3590399
    kamilzak0
    Poziom 11  
    Interesuje mnie w jaki sposób skopiować plik tekstowy za pomocą delphi z innego komputera w sieci lokalnej (np. vpn). Ma to być aplikacja konsolowa z wykorzystaniem adresów IP.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3590422
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Zamiast literki dysku i dwukropka wstawiasz ip komputera w formacie UNC, na przykład \\10.10.0.1\
    Kopiując plik a.txt ze skrzynki napiszesz \\IP\skrzynka\a.txt
  • REKLAMA
  • #3 3590650
    kamilzak0
    Poziom 11  
    Czy jesteś pewien co do tego rozwiązania?

Skąd będzie wiadomo z której partycji ma być kopiowany plik jak nie ma literki z dwukropkiem?

Próbowałem według zaleceń, ale otrzymałem info: "Nie można skopiować pliku: Nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego."
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3590731
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Która to będzie partycja nie powinna Cię interesować gdy pobierasz udostępniony plik z sieci. To udostępniający decuduje który lokalny folder ma być widoczny jako zasób o pewnej nazwie.
    Gdy udostępnisz folder c:\download jako "zasoby" to klienci z sieci nie będą widzieli "c:\download" tylko folder "zasoby".
    Załóżmy że ktoś w sieci udostępnia folder "filmy" pod nazwą "filmy", jego komputer ma IP 1.2.3.4 a komputer nazywa się BARTEK.
    Kopiujemy od niego film 1.mov i zapisujemy na partycji C:
    CopyFile("\\BARTEK\filmy\1.mov", "c:\1.mov", false);
    lub CopyFile("\\1.2.3.4\filmy\1.mov", "c:\1.mov", false);
  • #5 3590753
    kamilzak0
    Poziom 11  
    O.K. Działa. Poprostu zapomniałem udostępnić katalogu. Dzięki.
REKLAMA