logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira 2000 - centralny zamek nie działa, brak zasilania na zamku kierowcy

feniks13 19 Lut 2007 18:40 29911 11
REKLAMA
  • #1 3591460
    feniks13
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    witam
    mam problem z centralnym zamkiem Opel Zafira 18-16V rocznik 2000
    centralny nie reaguje na pilota jak również na ręczne przekręcanie kluczykiem, spalony był bezpiecznik-wymieniłem na dobry , bez rezultatu.
    na zamek od strony kierowcy nie dochodzi plus żadnym przewodem.
    czy jest możliwość aby uszkodzeniu uległa centralka i gdzie ona może się znajdować?
    za pomoc dzięki , pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3591529
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    raczej przelotka w drzwiach
  • REKLAMA
  • #3 3591726
    tomserwis1
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Albo przelotka w tylnej klapie.
  • REKLAMA
  • #4 3591884
    feniks13
    Poziom 12  
    a gdzie może znajdować się centralka?
    jeżeli przelotka , to przekręcając kluczykiem w drzwiach kierowcy lub w klapie otwierały by się drzwi i zamykały , a tak dwoje drzwi jest otwartych , a dwoje zamkniętych i w żaden sposób nie można ich otworzyć
  • #5 3592091
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    bo zmkneleś z doryglowaniem
    posprawdzaj na poczatek to.
  • #6 3592167
    tg5
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    posprawdzaj przelotki koledzy wyżej mają rację
  • #7 3592264
    feniks13
    Poziom 12  
    jutro sprawdze przelotki, znalazłem schemat to spróbuje jakoś otworzyć pozostałe drzwi/przednie itylne/ jednak na wszelki wypadek gdyby podpowiedział gdzie mieści się centralka byłbym wdzięczny/doszedłem że mieści się gdzieś z tyłu .
  • #8 3601106
    feniks13
    Poziom 12  
    witam
    przelotki są w porządku , dostałem się do centralki/znajduje się ona na słupku po prawej stronie pasażera/ i jest ona uszkodzona-spaliła się ścieżka, oraz nadtopił się układ scalony. na allegro znalazłem identyczną centralkę , tylko pytanie czy będzie ona współpracować ze starym pilotem, czy jest możliwość zaprogramowania pilota-centralki i jak to się robi? czy to tak?-przekręcić kluczyk w stacyjce wcisnąć dwa razy przycisk pilota i powinno działać ? prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • #9 3601623
    majsterjan6
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Tak powinno byc. A jezeli sie nie sprogramuje to nalezy sie udac do elektryka ktory techem sprogramuje.
  • #10 5355334
    maxylewith
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Temat stary,ale mialem dzis podobnego pacjenta.Zamek nie latal ani z klucza,ani z pilota.Wybebeszylem sterownik-spalona sciezka przy zworze.Zlutowalem i zanim podlaczylem,sprawdzilem tylne przepusty ,ktore notorycznie leca w Zafirach,ale takiego przypadku jeszcze nie mialem.Przewod czarny z zoltym (do silownika) przyspawal sie do plusa,z ktorego wczesniej pewnie skruszyla sie izolacja:) Polutowalem,podlaczylem sterownik-dziala:)
    Nie dzialaly jeszcze lusterka-rozebralem dzojstik,przeczyszcilem i tez dziala:)
    Zafira `00r,1.6.Mam nadzieje,ze komus sie przyda.Pozdrowienia z krainy kierownic z prawej strony!
  • REKLAMA
  • #11 8488065
    krogaski
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przy okazji sprawdź bezpiecznik od centralki. Powinien zabezpieczać wszelkie zwarcia. Może ma za duża wartość?. Maxymalnie 20A ale i przy 10A też działa.
  • #12 8488340
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 496
    Spójrz na datę posta:):) \
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centralnego zamka w Opel Zafira 2000 1.8 16V, który nie reaguje na pilota ani na ręczne przekręcanie kluczyka. Po wymianie spalonego bezpiecznika brak zasilania na zamku kierowcy. Wskazano na możliwe uszkodzenie przelotek przewodów w drzwiach lub tylnej klapie, jednak po ich sprawdzeniu okazały się sprawne. Centralka sterująca znajduje się na słupku po prawej stronie pasażera i w opisywanym przypadku była uszkodzona – spaliła się ścieżka oraz nadtopił się układ scalony. Zakupiono identyczną centralkę, którą można zaprogramować poprzez przekręcenie kluczyka w stacyjce i dwukrotne wciśnięcie przycisku pilota. W przypadku problemów z programowaniem konieczna jest wizyta u elektryka z odpowiednim sprzętem. Dodatkowo opisano przypadek naprawy spalonej ścieżki na sterowniku oraz zwarcia przewodu czarnego z żółtym, które powodowały brak działania zamka. Zalecane jest także sprawdzenie bezpiecznika centralnego zamka, który powinien mieć wartość maksymalnie 20A, a najlepiej 10A.
REKLAMA