logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk MAXTOR 300GB na partycje w Partition Magic 8.0?

soliders029 19 Lut 2007 20:01 22787 6
REKLAMA
  • #1 3591846
    soliders029
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dysk firmy MAXTOR o pjemności 300GB i chciałbym go podzielić na pare partyci !A moje pytanie brzmi jak to sie robi??Ściągnąłem sobie PARTITION MAGIC 8.0 tylko niewiem jak go użyć ?:-)dzęki za jakom kolwiek pomoc!!![/i]

Proszę niezwłocznie poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3591888
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    soliders029 napisał:
    A moje pytanie brzmi jak to sie robi??[/i]

Rzekłbym "normalnie".

http://komputery.katalogi.pl/Partition_Magic_za_rączkę_-t28436.html TU masz łopatologiczną instrukcję.

soliders029 napisał:
    Ściągnąłem sobie PARTITION MAGIC 8.0

A nie powinno byc "Sciagnalem, kupilem licencje i zarejestrowalem"?
  • REKLAMA
  • #3 3591925
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Podziel spod windowsa - zarządzaj dyskami.
  • #4 3592804
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    szaleniec napisał:
    soliders029 napisał:
    A moje pytanie brzmi jak to sie robi??[/i]

Rzekłbym "normalnie".

http://komputery.katalogi.pl/Partition_Magic_za_rączkę_-t28436.html TU masz łopatologiczną instrukcję.

No też jestem ciekaw jak to Kolega zaproponuje (poza tym że normalnie)... czy robił Kolega szaleniec PMem partycje na dysku zewnętrznym? nie zapytał się nikt nawet czy ów dysk jest podłączony pod USB czy FireWire (są i takie i takie obudowy zewnętrzne). Ja próbowałem kilka razy pracy różnymi programami partycjonującymi i nie udało mi się zrobić tego co chciałem, a swój problem (nierozwiązany do dziś) opisałem tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585655.html

PS: podczas pracy na dysku USB pojawia się komunikat o błędzie, odczytać partycje można, ale zmiany dokonać to już gorzej, zaczyna robić zmiany i zwisa. Może założenie nowych partycji pójdzie łatwiej... ale nie byłbym pewny. Mimo wszystko życzę jednak powodzenia w próbach. :D Dla prostszej pracy proponowałbym wyjąć dysk i podłączyć do komputera tam zrobić co trzeba i z powrotem włożyć w obudowę zewnętrzną.
  • REKLAMA
  • #5 3592862
    lolo56
    Poziom 22  
    Kupiłem ostatnio dysk przenośny 2,5 pod USB, nie było problemów z podziałem na partycje spod windowsa (zarządzaj dyskami).
  • #6 3592891
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Więc może problem jest tylko z resizem, jeśli tak to zwracam honor.
  • REKLAMA
  • #7 3592940
    lolo56
    Poziom 22  
    Przyznam szczerze nie bawiłem się ze zmianą rozmiaru partycji na tym dysku (40GB), kupiłem go tylko na kopiowanie danych, podzieliłem go na dwie partycje fat32, aby go widziały wszystkie windowsy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dysk twardy firmy MAXTOR o pojemności 300GB i chce go podzielić na partycje za pomocą programu Partition Magic 8.0. W dyskusji pojawiły się sugestie, aby korzystać z instrukcji dostępnej online, a także pytanie o legalność oprogramowania (licencja i rejestracja). Zwrócono uwagę, że partycjonowanie można wykonać również z poziomu systemu Windows, korzystając z narzędzia "Zarządzanie dyskami". W przypadku dysków zewnętrznych podłączanych przez USB lub FireWire mogą wystąpić problemy z modyfikacją partycji, takie jak błędy i zawieszanie się programów partycjonujących. Zalecane jest wtedy wyjęcie dysku z obudowy i podłączenie go bezpośrednio do komputera. Jeden z uczestników potwierdził, że na dysku przenośnym 2,5" pod USB podział partycji z poziomu Windows przebiega bez problemów. Inny użytkownik podzielił swój dysk 40GB na dwie partycje FAT32, aby zapewnić kompatybilność z różnymi wersjami systemu Windows, jednak nie próbował zmieniać rozmiaru partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA