logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa. Router pentagram cerberus. Nie mam sieci lan.

kamykczest 19 Lut 2007 20:55 2273 7
REKLAMA
  • #1 3592187
    kamykczest
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Mam nastepujacy problem. Gdy mialem 2 komputery polaczone przez karty sieciowe wszystko bylo ok,ale odkad mam router (pentagram cerberus) nie mam sieci lan(tzn nie moge polaczyc sie z 2 komputerem) internet na tym drugim komputerze jest. Adresy przypisane zostaly automatycznie nie moge przeprowadzic pingu do drugiego komputera (limit czau uplywa) a ping na onet lub do routera jest ok. na 1 kompie mam 10.0.0.12 na drugim 10.0.0.10 wiec jnie ma konfliktu IP i sa ustawione w jednej grupie roboczej. O i jeszcze jedno gdy uruchamiam moje miejsce sieciowe jest okienko wyswietl komputery grupy roboczej na tym felernym kompie nie chce sie to wlaczyc pisze ze jest nie dostepne itd a na tym drugim wlacza sie ten komp ktory udostepniam (ale nie wykrywa tego drugiego -raz sie pojawila ikona tego drugiego ale nie mozna bylo sie dostac ten sam komunikat z brakiem dostepu ). Dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3592218
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1002
    A sprawdziłeś antywirusy, firwalle itp......
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3592320
    kamykczest
    Poziom 13  
    hm nic nie sprawdzalem bo nie mialem problemu jak byly polaczone bezposrednio za pomoca skretki i kart sieciowych jedynie co to wstawilem router a wszystko na kompie zostalo stare wiec mysle skoro wtedy dzialalo to teraz tez powinno. O teraz znow jest wykryty ten 2 komputer ale nie moge wogole go wlaczyc pisze ze jest niedostepne skontaktuj sie z administratorem ze nie ma listy serwerow czy cos takiego tak caly czas jest a na tym drugim kompie wogole nic nie widzi;/
  • #4 3593907
    adamjur1
    Poziom 42  
    Opisz szczegółowo konfigurację twojej sieci
    1. Co wchodzi od strony zewn. do routera ( to tylko router czy modem -router czyli urządzenie dostępowe)

2.Co dalej czy U.D. ma wyjście LAN ( czy kilka czyli posiada też switch-a)
    3. Kompy dalek są połączone ze sobą bezpośrednio czy przez switch.
    4.JAkie są systemy operacyjne na kompach ( z zaznaczeniem jaki na którym)
    JAkie masz zainstalowane protokoły komunikacyjne sieciowe na kompach

Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 3595324
    kamykczest
    Poziom 13  
    No wiec tak Router ma wbudowany modemem adsl. Sa tylko 2 komputery w sieci z systemem xp ktore sa podlaczone do routera przez ethernet (kabel sieciowy).Mi sie wydaje ze wina jest tego drugiego kompa bo na "moim" jak wlaczam moje miejsce sieciowe pozniej wyswietl komputery grupy roboczej widze te 2 kompy jak klikam mojego wlacza mi sie folder jakie dokumenty (dyski) udostepnilem a na tym drugim kompie wogole nie moge wlaczyc tego wyswietlenia komputerow grupy roboczej pisze ze siec jest niedostepna nie ma listy serwerow itd pomimo tego ze nazwy grupy roboczej sa jednakowe na obydwu kompach i zrobilem udostepnienie plikow oraz robilem kreatorem konfiguracji sieci. Protokol jaki mam zainstalowany to TCP/IP. I dziwne jest tez to ze nie moge przeprowadzic pingu z jednego komp do drugiego i odwrotnie. Pingi do routera i na onet.pl sa w porzadku na kazdym kompie.
  • #6 3595401
    adamjur1
    Poziom 42  
    Porównaj właściwości otoczenia sieciowego dla TCP/IP w obu komputerach , domyślne bramy itp.
    Słyszałem cośo IPX/SPX, może masz na niego ustawiony ten drugi...
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #7 3597293
    gabic
    Poziom 14  
    Możesz na obu zainstalować protokół IPX po nim będą się kontaktowały komputery w sieci a po IP będzie działał internet.

Piszesz, że są to systemy XP, home czy professional?
  • #8 3597515
    kamykczest
    Poziom 13  
    nie mam zainstalowanego protokolu IPX ;/ a system xp profesional

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji LAN między dwoma komputerami podłączonymi do routera Pentagram Cerberus. Komputery mają przypisane automatycznie adresy IP z tej samej podsieci (10.0.0.x) i należą do tej samej grupy roboczej, jednak nie można wykonać pingów między nimi, mimo że ping do routera i internetu działa poprawnie. Na jednym komputerze "Moje miejsce sieciowe" wyświetla oba komputery i udostępnione foldery, natomiast na drugim pojawia się komunikat o braku dostępu i niedostępności sieci. Systemy operacyjne to Windows XP Professional na obu maszynach, z protokołem TCP/IP zainstalowanym na obu komputerach. Podejrzewa się problemy z konfiguracją sieciową lub blokadą przez oprogramowanie zabezpieczające (antywirus, firewall). Sugerowano sprawdzenie ustawień protokołów sieciowych, domyślnych bram, a także ewentualne zainstalowanie protokołu IPX/SPX dla poprawy komunikacji LAN, choć autor nie ma tego protokołu zainstalowanego. Router posiada wbudowany modem ADSL i łączy komputery przez Ethernet. Problem pojawił się po wprowadzeniu routera, wcześniej połączenie bezpośrednie kartami sieciowymi działało poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA