logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 200GB ATA - padł. Dysk nadaje się już do wyrzucenia?

Lukasr29 20 Lut 2007 01:02 1281 5
  • #1 3593470
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Witam.

Ponad pol roku temu kupilem na allegro taki wlasnie dysk, od poczatku bylo z nim cos nie tak, czasem go komp nie wykrywal i dopiero za 2 lub 3 razem go zobaczyl. Czasem podczas pracy zaczynal "pykac", ale nie trwalo to dlugo i zaraz mu przechodzilo. Dysk jest na gwarancji ale nie wysylalem go bo chodzil, do niedawna. Pewnego razu zaczal "pykac" i "piszczec" i juz nie przestal. Mam pytanie co moglo w nim pasc i czy nadaje sie on juz tylko do wyrzucenia? Bo mam na nim ladnych kilkadziesiat giga danych ktore chcialbym odzyskac. A gwarancje gdzies mi wcielo i nie moge znajsc :/

Dzieki za wszelkie pomocne informacje.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 3593606
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam ! miałem podobny problem z hdd maxtor o pojemności 30 gb, mianowicie identycznie dysk się zachowywał słychać było "pikanie" i "piszczenie". Akurat tak się złożyło, że miałem dostęp do identycznego dysk z tą różnicą że ten drugi był w 100 % sprawny. Więc podmieniłem elektronikę w celu wyeliminowania usterki, lecz nadal było to samo. Także stawiałbym na talerze hdd.... co do odzyskania danych to są firmy, które się tym zajmują. Raczej się cenią i w zależności co masz na dysku, można zastanawiać się na odzyskiem pozdr
  • Pomocny post
    #3 3593822
    Devote
    Poziom 14  
    skoro jest na gwarancji proponuje dobrze jej poszukac , ew może na dysku jest nalepka firmowa wtedy może będziesz mógł jakoś sie dogadać ( w przypadku nie znalezienie) odzyskiwanie jest bardzo drogie, a skoro dysk na gwarancji to po co wydawać pieniądze.

pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #4 3594292
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    hm...tak to jest z tymi MAXTOR'ami , ja już chyba ze 3 dyski tego producenta miałem i było z nimi sporo problemów :/

Możesz poszukać np na allegro elektroniki do tego dysku a jak to nie pomoże to odzyskiwanie danych, ale tak jak koledzy piszą najlepiej poszukaj gwarancji :)

Pozdrawiam
  • #5 3596133
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Powiedzmy to sobie jasno . Kiedy oddajemy dysk na gwarancję , to tracimy wszystkie dane jakie na nim były . Jeśli gwarancja zostanie uznana , to otrzymamy w zamian drugi dysk .
    Tak więc kolego szukaj ratunku w podmianie elektroniki , jeśli myslisz o odzysku danych .

Pozdrawiam .
  • #6 3600656
    Lukasr29
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Dzieki, tak myslalem ze dysk bedzie do wyrzucenia ale chcialem zapytac (w koncu kto pyta nie bladzi :) ).
    Z utraconymi danymi juz sie pogodzilem i nie pozostaje mi nic innego jak przetrzasnac chate i znajsc gwarancje.

Temat zamykam.

Pozdrawiam.
REKLAMA