logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować chipset MediaTek 1389DE poza odtwarzaczem DVD?

basti23 20 Lut 2007 12:08 1808 8
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3594532
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Oczywiście.
    Pytanie tylko czy aby na pewno wiesz co chcesz zrobić.
    Procesorek ten ma wewnętrzny firmware który coś tam wykonuje a następnie sprawdza zewnętrzny flash(29 lub 39) i zaczyna wykonywać kod z niego.
    Tak samo działają atj2075 i 85 i cała reszta procesorków w odtwarzaczach mp3/vcd/dvd
    Wszystko pewnie da się zaprogramować przy pomocy jtag lub ice ale mam wrażenie że polegniesz gdzieś po drodze.

Co prawda po francusku ale na początek wystarczy (specyfikacja po angielsku albo francusko-angielsku)
    http://1389.zewan.com/
  • REKLAMA
  • #3 3595036
    basti23
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Dzięki szymtro ja nie bede tego robił tylko ktoś kto się bardziej na tym zna a ja pytam tylko tak z ciekawości. Poprostu padł mi odtwarzacz na tym chipsecie po złym upgrade i nie da się go przywrócić do życia za pomocą interfejsu na max232 i własnie nie wiem czy wyciągnięcie go i programowanie poza odtwarzaczem coś da. Poprostu chcemy wbić w niego firmware oryginalny. Będzie jeszcze żył jak myślisz?
  • REKLAMA
  • #5 3597571
    szymtro
    Poziom 30  
    przeczytałem to co kolega wkleił powyżej - na końcu za dużo o literkę L.
    Wygląda zachęcająco - próbuj i napisz jak poszło.
  • REKLAMA
  • #6 3598097
    basti23
    Poziom 14  
    Qrde nie działa mi ten link który wkleił starob nie wiem dlaczego. bedę starał sie go uruchomić na wszystkie sposoby. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • #7 3602539
    basti23
    Poziom 14  
    Chłopaki próbowałem na prawie wszystkie możliwe sposoby. Kupiłem nawet kabel pod coma do nokii 3310 i komp nie wykrywa procesora. Będzie trzeba oddać do serwisu może jeszcze ożyje. Szukałem wszędzie żeby się dowiedzieć jak można go zaprogramować poza odtwarzaczem ale nigdzie nic o tym nie ma. I tak bym tego sam nie robił bo mam za mało wiedzy ale strasznie mnie to interesuje i chciałbym wiedzieć jak to się robi. Pozdrawiam.
  • #8 3602652
    szymtro
    Poziom 30  
    Co to znaczy dla ciebie poza odtwarzaczem?
    Z tej zielonej płytki raczej go nie wyciągniesz bo potrzeba specjalistyczny sprzęt do wylutowywania.

Aby podłączyć go poza odtwarzaczem potrzebne jest zasilanie na procesor a pewnie raczej na cała płytkę a tam masz kilkanaście złącz bez opisu wiec jak chcesz to sam podłączyć?.

Zrób tak jak na tej stronie (w adresie na końcu jest za dużo o literkę L - w linku jest html a powinno być htm - sprawdziłem działa i jest tam wystarczająca ilość informacji - włącznie z kawałkiem schematu).
    Zainstaluj też win98 i tam próbuj.
  • #9 3603507
    basti23
    Poziom 14  
    Poza odtwarzaczem to znaczy żeby wyciągnąć tą zieloną płytkę wylutować też by było czym bo gość ma hotair w warsztacie tylko czy jest możliwe założenie podstawki do tego procesora. Link już działa. Własnie tak próbowałem to robić i nic mam nawet system windows98 i nie pójdzie. Pozdrawiam szymtro. Dziękuję za Twoją pomoc ale oddam go do serwisu niech sie oni męczą ja się poddaję a jak nie zrobią to trudno odżałuję to co za niego zapłaciłem.

Podsumowanie tematu

✨ Chipset MediaTek 1389DE posiada wewnętrzny firmware, który uruchamia kod z zewnętrznej pamięci flash (typ 29 lub 39). Programowanie procesora poza odtwarzaczem DVD jest teoretycznie możliwe, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak JTAG lub ICE, oraz odpowiedniego zasilania i podłączenia całej płytki, co jest skomplikowane ze względu na brak dokumentacji i opisów złącz. Próby programowania układu poza urządzeniem, w tym z użyciem kabla COM do Nokia 3310 i systemu Windows 98, nie przyniosły efektów. Wylutowanie procesora wymaga sprzętu typu hotair, a założenie podstawki do programowania jest wątpliwe. Dostępne są dokumentacje i schematy na stronach takich jak http://1389.zewan.com/ oraz http://www.itepe.net/serwis.htm, które zawierają specyfikacje i fragmenty schematów, jednak brak jest jednoznacznych instrukcji dotyczących programowania poza odtwarzaczem. W przypadku uszkodzenia firmware po nieudanym upgrade, najczęściej rekomendowane jest oddanie urządzenia do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA