logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza dystrybucja Linuxa na PII450 do pracy terminalowej i C++ (QT)

zwora 20 Lut 2007 13:31 2134 8
REKLAMA
  • #1 3594715
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam

Czy moglby mi ktos doradzic, ktora dystrybucja linuxa bedzie najlepsza na komputer PII450 384RAM, 32GB HDD? Komputer ma byc wykorzystywany do pracy terminalowej na innym komputerze z wykorzystaniem Xwindows (wykonywanie obliczen symulacyjnych na bardzo szybkim komputerze) oraz do programowania obiektowego w C++ (QT), ewentualnie innych rzeczy, natomiast zupelnie nie zalezy mi na multimediach, grafice, bazach danych, jakichs rozbudowanych mozliwosciach sieciowych jak dla serwera itp. Jesli moglibyscie jeszcze podac linki skad mozna sciagnac ww wersje linuxa, ewentualnie z jakiego czasopisma z plytka to byloby wprost cudownie :D.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3595160
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Sam sobie dopasuj :
    Quiz
  • REKLAMA
  • #4 3599288
    zwora
    Poziom 18  
    Dzieki. W sumie to chyba zainstaluje Kubuntu, bo akurat jest dostepny na plytce w Linux+.
  • #5 3599321
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Kubuntu... Hmmm.. tylko czy na takim słabym sprzęcie będzie to sensownie chodzić. Kubuntu wykorzystuje KDE jako domyślne środowisko , a jest ono bardziej wymagające niż Gnome, nie mówiąc o Xfce z Xubuntu. Chociaż jak kolega ma 384MB ramu to pójść oczywiście pójdzie i KDE. Samego Ubuntu polecam - sam używam i sobie chwalę. Zresztą środowisko graficzne zawsze można zmienić nawet po instalacji... ja używam Gnoma. Xfce też jest niezłe i bardzo szybkie.

Pozdrawiam :-)
  • #6 3602681
    zwora
    Poziom 18  
    Witam.

W sumie to nie bede na tym komputerze robil jakichs "wyrafinowanych" operacji, wymagajacych duzej mocy obliczeniowej. Zreszta jak bede niezadowolony to pomysle nad innym systemem. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3603325
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    SLAX wlasnie go odkrywam jest to livecd ale mozna zainstalowac na dysk

daje mi wszystko to co ja wykorzystuje w ubuntu

na starym dysku zajmuje mi ponizej 1gb ubuntu zajmuje 3giga i jest bardzo szybki w porownaniu z ubuntu na AMD k6-450

slaxem warto sie pobawic troche dystrybucji przeszlem ale ten chodzi jak burza,bardzo szybki filmy graj muzyka gra , internet chodzi naprawde super

http://www.slax.org/

http://www.slax.org/forum/

http://www.slax.org/modules.php
    (strona z modulami (moduly to instalacja dodatkowego oprogramowania) najlatwiejsza instalacja programow latwiej niz w windowsie) np .chcesz miec skype sciagasz modul wpisujesz "uselivemod nazwa modulu" i juz jest sa jeszcze inne sposoby wrzuca sie moduly do katalogu modules i podczas startu mam takie programy jakie tam wrzucimy(tryb live z dysku) nie chcemy to wyrzucamy modul i posprawie) spodoby zaleza w jakim trybie korzystamy ze SLAXA a sa to :
    - jako livecd z cdromu , pendraiva modulami robimy plyte cd pod siebie

- jako livecd z dysku (tak teraz mam na pierwszej partycji wielkosc 250 MB) skopoiwalem zawartosc cd na dysk odpowiednie wpisy w lilo i system startuje jak z pyty cd (do katalogu /modules podrzucam programy (moduly) jakie chce miec tylko tyle )

-jako normalnie zainstalowany linux (mam na drugiej partycji)

do administracji
    wlasanie pisze z livecd
    dlatego brakuje ogonkow jeszcze musze dojsc co jak ustawic :-)
  • #8 3603585
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    slax jest fajną zabawką, teoretycznie jest to slackware w wersji Live z KDE
  • #9 3605086
    Oli ;)
    Poziom 12  
    Ja polecam ubuntu 6.12 professional (tylko konsola).

Po doinstalowaniu do niego xserver-xorg i lekkiego środowiska graficznego (xfce, fluxbox, icewm) powinien smigać jak zły :D

Podsumowanie tematu

✨ Na komputer Pentium II 450 MHz z 384 MB RAM i 32 GB HDD, przeznaczony do pracy terminalowej z wykorzystaniem Xwindows oraz programowania w C++ (QT), rekomendowane są lekkie dystrybucje Linuksa. Propozycje obejmują Kubuntu, które jest dostępne na płycie dołączonej do magazynu Linux+, jednak środowisko KDE może być zbyt zasobożerne dla tak słabego sprzętu. Alternatywnie polecane są Ubuntu z lekkimi środowiskami graficznymi takimi jak Xfce, Fluxbox czy IceWM, które zapewniają lepszą wydajność. Dodatkowo wskazano dystrybucję SLAX, opartą na Slackware, dostępną jako LiveCD z możliwością instalacji na dysk, cechującą się niskim zużyciem zasobów i szybkim działaniem nawet na starszym sprzęcie. SLAX oferuje modułową instalację oprogramowania, co ułatwia dostosowanie systemu do potrzeb użytkownika. Wskazano również dostępne porównania dystrybucji Linuksa online, które mogą pomóc w wyborze odpowiedniego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA