logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

siec radiowa <trudny teren> pytanie do ZNAWCOW tematu

mateusz Kubański 21 Lut 2007 10:39 1434 11
REKLAMA
  • #1 3598601
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    witam , chcialbym z kuzynem zrobic siec z netem, problem jest taki ze jesteśmy przedzieleni sporą górka i nie mamy zadnego kontaktu wzrokowego,odleglosc miedzy nami to ok 2 km.
    Na szczycie tej nieszczesnej gorki jest kościół z dosc wysoka wieza na ktorej by mozna bylo zalozyc anteny i AP'ka. Pytanie jest takie , czy sa wogole szanse zeby taka siec mogla dzialac, jesli tak to prosilbym takze o doradzenie co zakupic...

*jesli ktos jest z Dąbrowy Gorniczej to zapewne wie co to za miejsce.. golonóg - górka golonowska*

oczywiscie ta gorka nie jest tak stroma, jest bardziej rozlana
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • siec radiowa <trudny teren> pytanie do ZNAWCOW tematu wlan.GIF (3.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3598714
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Będzie to działać jedynie po zamontowaniu AP i anten ana dachu kościoła.
    Dodatkowo anteny na waszych domach też powinny być dość wysoko.
  • #3 3598734
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    no z tym to nie bedzie problemu, zarowno odemnie z dachu jak i od niego wieże doskonale widac, teraz nastepne pytanie jak taki montaż na koscielnej wiezy wyglada ze strony formalnej *pozwolenia, papiery itp * i jaki sprzet glownie anteny zastosowac..
  • REKLAMA
  • #4 3598814
    mbo
    Musisz dogadać się z właścicielem, czyli z proboszczem.
    Nikt inny zgody nie musi wydawać, chyba, że kościół jest zabytkowy to konserwator zabytków może się czepiać.
  • REKLAMA
  • #5 3601893
    jarecki5000
    Poziom 2  
    witam!
    Ja jestem tu właściwie nowy i mam pyytanie... podobne do kolegi tylko on sie pytał o kościół a ja o zwykły spółdzielczy blok... jakie pozwolenia są potrzebne aby na dachy na maszcie anteny zbiorczej powiesic AP???
    To wiele papierologii????
  • #6 3601918
    mbo
    Musisz zapytać w spółdzielni lub gdzieś gdzie zarządzają tym blokiem.
  • #7 3618400
    jarecki5000
    Poziom 2  
    ja wiem ze to juz pytanie nie z tematu ale jesli blok jest czesciowo prywatny (czyt. wspólnota) a częściowo spóldzielni to kto tak naprawde nim dysponuje???? kto taką zgodę może wydac?????

Dodano po 1 [minuty]:

dopowiem jeszcze że właśnie jeden "życzliwy" sąsiad jak sie dowiedział ze chce antene na dachu założyć to już zaczął krzyczeć że on sie na to nie zgodzi!!!
  • #8 3618464
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Zaprawde powiadam ci dach tak samo jest cześcią prywatną jak i spółdzielni.Musisz sie tylko dowiedzieć która cześć należy do sąsiada.Dach jest jak działki.Każdy z lokatorów od strony prywatnej ma taki kawałek.Jeśli sasiad należy do spółdzielni to decyzja w sprawie antenty nie nalezy do niego.Jeśli ma kawałek dachu to odpuszczasz sobie instalowanie na posesji prywatnej i tu znowu prosisz o pozwolenie Spółdzielni:)
  • REKLAMA
  • #9 3618701
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    mateusz Kubański napisał:
    witam , chcialbym z kuzynem zrobic siec z netem, problem jest taki ze jesteśmy przedzieleni sporą górka i nie mamy zadnego kontaktu wzrokowego,odleglosc miedzy nami to ok 2 km.

Będzie działać nawet bez widoczności, ale musisz użyć lepszego sprzętu. Mi się udało na AP600 Proxima.
    Pozdrawiam
  • #10 3628584
    jarecki5000
    Poziom 2  
    zbyt prosto to wyglada po twoim opisie...
    niestety ani od wspolnoty sie nie dwoiem ktora czesc jest jej ani od spoldzielni ktora jest jej
    tym batrdziej ze spoldzielnia sie wyzbywa tych mieszkan teraz na potege....
    jakby sie chciala pozbyc syfa...
    chyba wemze i zrobie co chce i nie bede sie nikogo pytal... bo ani jedni ani drudzy nie są w porozumieniu ;)
    oni walczą ze sobą o kazdy kawałek metra przed blokiem to co ja i mbede wchodzil w parade z jakąś anteną????? moze zrobie co mam zrobic i jak ktos bedzie pytal to bede udawał greka ze mam zgode....
    w takim zamieszaniu najczesciej nikt nic nie wie :)
  • #11 3697662
    Mawli
    Poziom 2  
    Tylko gorzej z prądem za który ktoś może się przyczepić.
    Możesz założyć sobie podlicznik za 70 zł i mas sprawę zużycia energii z głowy.
    Tylko problem, komu płacić za prąd.
  • #12 3698124
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Mawli napisał:
    Tylko gorzej z prądem za który ktoś może się przyczepić.
    Możesz założyć sobie podlicznik za 70 zł i mas sprawę zużycia energii z głowy.
    Tylko problem, komu płacić za prąd.

o to nie jest problem dogada sie z jednym z mieszkańcow i od niego pociągnie zasilanie a w zamian da mu neta za friko ja tak robie i nie ma żadnych problemó jeszcze tylko niech spisze umowe urzyczenia i ma spokój nikt mu nie podskoczy

każdy mieszkanieć ma prawo powiesić sobie antenke na dachu bo dach też jest jego własnością

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem budowy sieci radiowej na odległość około 2 km, gdzie przeszkodą jest wzniesienie bez bezpośredniej widoczności optycznej. Zaleca się montaż punktów dostępowych (AP) oraz anten na wysokich punktach, takich jak wieża kościelna, aby zapewnić łączność. Formalności związane z instalacją anten na kościelnej wieży wymagają uzyskania zgody proboszcza, a w przypadku obiektów zabytkowych może być konieczna akceptacja konserwatora zabytków. W przypadku instalacji na dachach bloków mieszkalnych konieczne jest uzyskanie zgody spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej, co bywa skomplikowane ze względu na podział własności i sprzeczne interesy mieszkańców. W praktyce możliwe jest działanie sieci bez widoczności bezpośredniej, jednak wymaga to zastosowania lepszego sprzętu, np. punktu dostępowego AP600 firmy Proxima. Problematyczne może być także zasilanie urządzeń, które można rozwiązać poprzez podlicznik lub umowę z sąsiadem na dostarczenie energii elektrycznej w zamian za dostęp do internetu. Dachy budynków mieszkalnych są częściowo własnością prywatną lokatorów, co komplikuje formalności związane z montażem anten.
REKLAMA