logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autorouter w Eagle nie łączy ścieżek z SMD - jak wyroutować płytkę jednostronną?

atlantis2 21 Lut 2007 14:34 1344 6
REKLAMA
  • #1 3599364
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam szanownych kolegów. Autorouter w eagle nie łączy mi ścieżek z układem SMD, który sam wprowadziłem do bazy. Czy ktoś mógłby mi wyroutować możliwie jak najmniejszą płytkę z załączonego schematu? Rezystory specjalnie są jako SMD. Zależy mi na płytce jednostronnej (Top Layer)

Autorouter w Eagle nie łączy ścieżek z SMD - jak wyroutować płytkę jednostronną?
    Załączniki:
    • schemat.zip (17.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3599921
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    A nie masz przypadkiem nielegalnej wersji Eagle'a? Bo u mnie przy probie otwarcia schematu pojawia sie charakterystyczny komunikat...
    Tak na marginesie - w Eagle'u autorouter jest wyjatkowo kiepski, a Twoj schemat na tyle prosty, ze proponowal bym robic plytke recznie.
  • REKLAMA
  • #3 3599973
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Dlaczego tak się wszyscy boją ręcznego układania PCB ;) ?
    Załączniki:
    • schemat.rar (4.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3600284
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    U mnie też nie otwiera się schemat, co świadczy o używaniu nielegalnego dodatku. Jeżeli na forum prosisz o pomoc, to przynajmniej stwórz projekt w legalnym oprogramowaniu (istnieje wersja „Free”). Przecież ograniczenie 100x80 mm w większości projektowanych płytek wystarczy, a do tej na pewno.
    Pozdrawiam.
  • #5 3601638
    atlantis2
    Poziom 17  
    crazy_phisic napisał:
    Dlaczego tak się wszyscy boją ręcznego układania PCB ;) ?

Dzieki, ale nie wiem czy u Ciebie routuje też scalaka SMD MC3372, bo u mnie niestety nie :/ Routuje całą płytkę ale układu MC3372 nie chce ruszyć :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3601802
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Płytka została ręcznie ułożona... pozostało Ci tylko połączyć ścieżkami. Przy takim rozmieszczeniu jak w załączniku nie sprawi to żadnego problemu i nie trzeba "psuć" PCB Autoruterem.
    I jeszcze jedna uwaga, w tym wypadku akurat wszystko pasuje ale jak montujesz SMD na warstwie TOP to elementy przewlekane powinny wylądować na warstwie BOTTOM inaczej jak będziesz robił płytkę będziesz miał wszystko odwrócone o 180 stopni co nie zawsze jest pożądane ;)
    Co się już tyczy elementu... nie sprawdzałem, może coś namieszałeś (lub dodałeś na tej warstwie co trzeba )
  • #7 3601868
    atlantis2
    Poziom 17  
    Oki :) Odpuszczam sobie autorouter :) Co do elementow przewlekanych to jestem tego swiadom :P Wrzuciłbym jeszcze kondensatory na SMD, lecz elementy bede bral z wylutu, a niestety nie mam miernika pojemności jeśli chodzi o kondensatory :P

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Autorouter w programie Eagle ma problemy z łączeniem ścieżek do elementów SMD, zwłaszcza do układu MC3372, który został samodzielnie dodany do bazy. Użytkownicy zwracają uwagę, że autorouter w Eagle jest mało efektywny i w przypadku prostych schematów lepiej wykonać ręczne rozmieszczenie i trasowanie ścieżek. Wskazano również, że elementy SMD na warstwie TOP powinny być łączone z elementami przewlekanymi na warstwie BOTTOM, aby uniknąć odwrócenia płytki o 180 stopni. Problemy z otwarciem schematu mogą wynikać z używania nielegalnej wersji oprogramowania. Ostatecznie autor zdecydował się zrezygnować z autoroutera i wykonać płytkę ręcznie, uwzględniając ograniczenia dotyczące elementów SMD i przewlekanych oraz brak możliwości pomiaru pojemności kondensatorów z wylutu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA