logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam Linuxa Mandrive, lecz nie mogę instalować oprogramowania

GtoJoJo 22 Lut 2007 20:48 1466 11
REKLAMA
  • #1 3605111
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam.
    Pomocy!
    Zainstalowałem Linuxa Mandrive, lecz nie mogę instalować oprogramowania:/ wpisuje po kolei:
    ./configure
    make
    make install

i nic sie nie dzieje, przy wpisywaniu komendy ./configure pokazuje się lista, że brakuje czegoś takiego o nazwie "GCC", co to jest o co chodzi i jak instalować programy?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3605161
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    a co pokazuje dokladnie? zainstalowałeś wersje FULL ? dużo programów jest w postaci pakietów dla Mandrivy, w trybie graficznym na pewno masz jakiegos menadzera pakietów. Z Twoją dystrubucją najpewniej pracują RPM'y. Napisz więcej o błędzie. Rozumiem , że tymi poleceniami próbowałeś instalować program w postaci źródeł?
  • REKLAMA
  • #3 3605244
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    przede wszystkim mandriva jest idioten sicher i tam nie ma czegoś takiego jak GCC - kompilatora, ergo: chcąc kompilować programy musisz doinstalować jego i jeszcze pewnie kilka innych pakkietów
    Mandriva oparta jest o pakiety RPM i szukaj sobie programów w tym formacie, najlepiej skonfiguruj sobie urpmi i dodaj do źródeł poszukiwania pakietów w centrum sterowania tak, żeby ci ściągał pakiety z neta i tam też ich szukał

a najlepiej zmień dystrybucję
  • #4 3605387
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    W mandrivie musisz skonfigurować repozytoria URPMI dzięki którym w łatwy i prosty sposób będziesz mógł intsalować programy spod konoli poleceniem urpmi nazwa_programu.
    Tutaj zobacz http://easyurpmi.zarb.org/
  • #6 3608021
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    ludzie kochani :!:

FAQ do linuxa ty czytał :?:

chyba nie :!:

skoro pisze że brakuje to trzeba dograć

forum tej dystrybucji będzie bardziej pomocne - bez pisania postów
    http://forum.mandriva.org.pl/index.php
  • REKLAMA
  • #7 3609933
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    Skonfigurowalem urpmni i zaistalowalem GCC lecz teraz nawet nie moge instalowac RPM (jest bląd "niesatsysfakcjonujacy") i dalej nie moge instalowa np Kadu poleceniami w konsoli, przy ./configure pojawia sie takie cos:
    checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
    checking build system type... i686-pc-linux-gnu
    checking host system type... i686-pc-linux-gnu
    checking target system type... i686-pc-linux-gnu
    checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
    checking whether build environment is sane... yes
    checking for gawk... gawk
    checking whether make sets $(MAKE)... no
    checking for g++... no
    checking for c++... no
    checking for gpp... no
    checking for aCC... no
    checking for CC... no
    checking for cxx... no
    checking for cc++... no
    checking for cl... no
    checking for FCC... no
    checking for KCC... no
    checking for RCC... no
    checking for xlC_r... no
    checking for xlC... no
    checking for C++ compiler default output file name... configure: error: C++ compiler cannot create executables
    See `config.log' for more details.

jak wpisuje make nic sie nie robi pojawia sie cos takiego: "comman not" sorry ale dalej nie pamietam jaki jest trzeci wyraz:/ ja jestem laikiem i nic nie wiem:/ pomocy!!
  • #9 3610869
    GtoJoJo
    Poziom 9  
    Ale mi chodzie nie tylko o instalacje Kadu
  • #10 3611799
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Do innych jest podobny, a co do instalacji w mandrivie - instaluj z pakietów rpm, a nie ze źródeł a jak koniecznie chcesz ze źródełto polecam forum mandrivy, tam jest to łądnie opisane tylko wystarczy poszukać.
  • REKLAMA
  • #11 3613631
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Coś mi się wydaje że kolega jest zalogowany jako zwykły user a powinien być zalogowany jako root to po 1. Aby zalogować się jako root to
    w konsoli wpisujesz SU podajesz hasło a potem całą resztę.

Pozdrawiam
    Józef
  • #12 3616176
    Lilith_100
    Poziom 25  
    teraz się przyczepię do literówek:
    su a nie SU bo linux rozróżnia wielkie i małe literki w przeciwieństwie do dosa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Linux Mandriva i próbuje instalować oprogramowanie ze źródeł za pomocą poleceń ./configure, make, make install, jednak pojawia się błąd informujący o braku kompilatora GCC. Mandriva domyślnie nie zawiera GCC, dlatego należy doinstalować ten pakiet oraz inne niezbędne narzędzia programistyczne. Mandriva korzysta z systemu pakietów RPM i menedżera pakietów urpmi, który po odpowiedniej konfiguracji umożliwia łatwą instalację oprogramowania z repozytoriów. Zaleca się instalowanie programów z pakietów RPM zamiast kompilacji ze źródeł, chyba że użytkownik ma doświadczenie i odpowiednio skonfigurowane środowisko. W przypadku problemów z instalacją RPM pojawia się błąd "niesatysfakcjonujący", co może wynikać z nieprawidłowej konfiguracji repozytoriów lub braku uprawnień. Należy logować się jako root (polecenie su, małe litery) przed instalacją pakietów. Dla programu Kadu dostępna jest instalacja przez urpmi. Wskazane jest korzystanie z oficjalnego forum Mandriva oraz FAQ, aby uzyskać szczegółowe instrukcje i rozwiązać problemy z instalacją oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA