logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór radia na mini wieży TCM CD671 bez gniazda koncentrycznego?

lordzibo 22 Lut 2007 21:22 5842 4
REKLAMA
  • #1 3605245
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam mini wieżę TCM CD671 i radia które na niej odbieram szumią, tylko radio ZET i RMF FM odbiera czysto. Wieża nie ma gniazda koncentrycznego. Anteną jest kabelek jednożyłowy który przedłużyłem i nic.
    Proszę o pomoc, czy można kupić jakąś antenę żeby był lepszy odbiór? A może coś zakombinować?:-)
  • REKLAMA
  • #2 3605898
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Niestety Twój odbiornik pochodzi z bardzo dolnej półki...
    Dobór anten to później , najpierw trzeba mieć do czego je przyłączać.
    Przeróbka jest możliwa, ale efekt może, ale nie musi być zadowalający.
    Lepsze efekty można mieć z prawdziwym odbiornikiem,
    co wcale nie oznacza "droższym", ale bardzo często "starszym" !
    Jeżeli przeróbka, to pokaż kawałek foto, schematu.
    Jeżeli inny odbiornik, to określ limit kosztów, wymiarów, innych cech,
    coś się może dobierze, a potem 1.gdzie?, 2. co?, 3. skąd? chcesz odbierać...
  • REKLAMA
  • #3 3625598
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Podlutowałem kabel koncentryczny antenowy - żyłę (drut) tam gdzie był przylutowany kabelek dotychczasowy, a ekran obok.... i faktycznie że teraz zbiera z końcówki kabla a nie z całego, jest lepiej.
    Posiadam 11 radii zaprogramowanych, począwszy od eski, przez trójkę zetkę skończywszy na radiu M z Toruńca. Brakuje mi jednego do kolekcji. Mianowicie RMI FM.
    Jakie foty konkretnie mam podać?
  • REKLAMA
  • #4 3625672
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Foto płyty odbiornika z góry i od spodu.
    Ale jak znalazłeś wejście anteny i masę, to niekoniecznie :)
    Najlepiej zrysuj lub znajdź kawałek schematu z częścią z głowicą UKF.
    Dalej jakie filtry w p.cz. Później ekranowanie (pewnie brak...)
    Ile metrów do dachu, ilu piętrowy budynek...
    Co, gdzie i skąd chcesz odebrać...
  • #5 3625723
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    lordzibo napisał:
    Podlutowałem kabel koncentryczny antenowy - żyłę (drut) tam gdzie był przylutowany kabelek dotychczasowy, a ekran obok..
    Obok to nie znaczy że w odpowiednim miejscu. Ekran powinien być przylutowany do masy, zwykle jest to ścieżka połączona do (-) zasilania. Sprawdź czy ten punkt "obok" to masa.
    lordzibo napisał:
    .. i faktycznie że teraz zbiera z końcówki kabla a nie z całego, jest lepiej.
    Z końcówki :?: Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie antena, niż końcówka, np. dipol półfalowy plus symetryzator. Pamiętaj że najważniejszym elementem każdego odbiornika jest antena. Im lepiej odbiera antena, tym odbiór jest lepszy. Postaraj się o dobrą antenę. Jeżeli chcesz odbierać dalsze stacje można zastosować antenę kierunkową. Pod hasłem "dipol" znajdziesz na "Elektrodzie" i nie tylko, bardzo dużo wiadomości, więc ze zrobieniem lub zakupem anteny nie powinieneś mieć problemu.
REKLAMA