logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica dc\dc z prostownikiem synchronicznym 300W

jacopako 22 Lut 2007 22:15 2495 2
REKLAMA
  • #1 3605066
    jacopako
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Chciałbym zmajstrować sobię zasilacz który byłby w stanie dostarczyć mi napięcie rzędu 12-15V stałego i wydajności prądowej ok 20A.
    Zasilacz byłby zasilany z gniazda sieciowego 230V. Znalazłem schemat przetwornicy która działa na poniższej zasadzie. Napięcie 230V jest wyprostowane na nap. stałe poprzez mostek prostowniczy. napięcie stałe jest podawane na 2 tranzystory BUP 213 IGBT przełączane naprzemian poprzez modulator pwm SG 2525 . Napięcie stałe zamieniane jest w mniej więcej prostokątny przebieg zmienny. Za pośrednictwem transformatora napięcie jest obniżane do ok 15V i stabilizowane już za pośrednictwem modulatora transformator ma wyprowadzony środek uzwojenia na pierwotnym i wtórnym i mam problem jak zastosować prostownik synchroniczny do tego wszystkiego? wiem że ma być zbudowany z tranzystorów mosfet które mają być sterowane tymi samymi impulsami co tranzystory klucze T1 i T2. w załączniku jest część schematu owej przetwornicy. Proszę o pomoc głównie w kwestii prostownika synchronicznego i wskazanie błędów w układzie, parametry układów są narazie nieistotne takie jak pojemności i rezystancje chodzi mi o poprawny schemat. Proszę o pomoc i pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Przetwornica dc\dc z prostownikiem synchronicznym 300W Bez nazwy s1.jpg (103.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3605487
    jacopako
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Tak prawdę mówiąc jest to temat mojej pracy dyplomowej i niebardzo wiem jak ugryźć ten temat. prostownik synchroniczny miał być urozmaiceniem mojej pracy a stał się koszmarem :( Pomocy!
REKLAMA