logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV ICS CTV2024 - Identyfikacja elementu IC04 z radiatorem, stabilizator napięcia?

fontek 22 Lut 2007 23:03 1178 8
REKLAMA
  • #1 3605791
    fontek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Mam uszkodzony TV ICS - przenośny 10" .
    TV nie staruje za niskie napięcie na BU.
    Po mostku jest 12V a na BU tylko 4V.
    Po drodze jest duża kostka z radiatorem zalana wewnątrz klejem- oznaczenie na płycie IC04. Wygląda to na jakiś stabilizator napiecia, po odłączeniu wyjścia brak napięcia.
    Może ktoś spotkał taki telewizor - co to jest za element , jaki symbol i gdzie to kupić.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3605846
    lasicowski
    Poziom 12  
    Miałęm z tym stycznosc wlasnie w jakims tv z ciężarówki ale dorwałem całą taką nową płyte i po wymianie tv zadziałał.Było to cos w rodzaju dławika z stabilizatorem.Sprawdz czy to miało tylko 2 nogi i radiator do masy.Spróbuj przez opór 10w 10ohm albo żarókę co bedzie się dziać.Nie wywal bu :)
  • #3 3605961
    fontek
    Poziom 15  
    Witam.
    Dziękuje za odpowiedż.
    Tak jak mówisz to ma trzy nogi we-wy i masa.Pomiędzy we-wy zapięty jest rezystor ok. 100om , co dawało ok.4V na wyjściu na BU. Jutro popróbuję ominąć rezystorem , może coś ruszy, tylko na stałe by musiał być oryginał.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3607918
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Z takim samym stabilizatorem walczyłem.Skończyło się na tym,że zastosowałem układ stabilizatora z Veli chyba 206.Jest to trochę może dziwny,ale bardzo mądry układ który dobrze stabilizuje nawet przy niewielkiej różnicy napięć wej-wyj.Działa dobrze,tylko trzeba się postarać to zmieścić w obudowie.
  • #7 3610334
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Nie wiem, tego nie próbowałem- ale wiem , że nie ma dużego problemu ze zrobieniem tego tak, by działało z sieci. Natomiast jest problem z zasilaniem akumulatorowym. Jeszcze to weź pod uwagę.

Dodano po 18 [minuty]:

A, no i wydajność prądowa Veli wystarczy trzy razy mniejsza.
  • #8 3612942
    fontek
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za informacje.
    Koszt tej części zbyt wysoki , klient rezygnuje z naprawy.
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam.
  • #9 3613210
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Zrobiłem sam na starym dobrym tranz. 2N3055 i BD139. :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z uszkodzonym stabilizatorem napięcia oznaczonym na płycie jako IC04 w przenośnym telewizorze ICS 10". Element ten, zamontowany na radiatorze i zalany klejem, odpowiada za obniżone napięcie na wyjściu BU (około 4V zamiast 12V). Użytkownicy sugerowali, że jest to specjalistyczny stabilizator napięcia lub układ zintegrowany z dławikiem, posiadający trzy wyprowadzenia (wejście, wyjście, masa) oraz rezystor w obwodzie. Proponowano zastąpienie go standardowym stabilizatorem 9V lub podobnym układem, jednak oryginalny element jest trudny do znalezienia i kosztowny. Wskazano na modele AL2711K oraz BL2710 jako możliwe odpowiedniki, dostępne m.in. w sklepie inter-chip.pl. Alternatywnie zaproponowano zastosowanie układu stabilizatora z firmy Veli (model 206), który dobrze stabilizuje napięcie przy niewielkiej różnicy wejścia i wyjścia, choć ma mniejszą wydajność prądową. Jeden z uczestników wykonał własny stabilizator na tranzystorach 2N3055 i BD139. Ostatecznie ze względu na wysokie koszty oryginalnej części klient zrezygnował z naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA