logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kitu avt-2132. Przedwzmacniacz. Gdzie dać +, - i gnd?

jakon 23 Lut 2007 06:42 2707 6
REKLAMA
  • #1 3606239
    jakon
    Poziom 10  
    mam kit avt-2132 czyli przedwzmacniacz z regulacją barwy.Może on pracowac na zasilaniu pojedyńczym jak i na symetrycznum.W jakie wejścia mam podłączyc + - i gnd .Nie chce sam próbowa bo nie chce sjarac tego kitu.Nie wim czy moje rozumowanie jest poprawne ale powinno byc chyba + do P - do N a gnd do O. proszę o pomoc
    Podłączenie kitu avt-2132. Przedwzmacniacz. Gdzie dać +, - i gnd?
  • REKLAMA
  • #2 3606280
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Witam. Zasilanie symetryczne musisz podłączyć dokładnie tak jak mówisz czyli:
    V+ - "P"
    V- - "N"
    GND - "O"
    Ale, coś mi się tu nie zgadza albo się mylę, mianowicie żeby podać sygnał audio na wejście, ekranu przewodu sygnałowego nie można podłączyć do zacisku "M" (przy zasilaniu symetrycznym jest to "minus" układu a nie masa) tylko do "O". Ale jak się mylę proszę mnie sprostować.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 3606369
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Elektryk80 napisał:

Ale, coś mi się tu nie zgadza albo się mylę, mianowicie żeby podać sygnał audio na wejście, ekranu przewodu sygnałowego nie można podłączyć do zacisku "M" (przy zasilaniu symetrycznym jest to "minus" układu a nie masa) tylko do "O". Ale jak się mylę proszę mnie sprostować.

Nie mylisz się. Przy zasilaniu symetrycznym masą jest "O" a przy pojedynczym "M".
    Pozdrawiam.
  • #4 3608093
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3608266
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Dokładnie, tak jak narysowałeś z tym, że wyprowadzenia kondensatorów C3 oraz C1 nie mają być dołączone do punktów "Y" tylko do "X".
    Z podłączeniem sygnału audio myśle że problemów nie będzie bo jest to dokładnie pokazane na rysunkach w opisie kitu :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3608619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 3618231
    Elektryk80
    Poziom 25  
    WojcikW schemat dobrze narysowany, kolega jakon nie będzie iał problemu z podłączeniem tylko trzeba jeszcze usunąć rezystory R7 oraz R8. Rezystory te mają znaczenie tylko w momencie zasilania układu napięciem pojedynczym i wytwarzają one tzw. "sztuczną masę". Przy zasilaniu symetrycznym masą układu jest masa zasilania więc są one zbędne.

P.S. z założenia nie odmieniam swojego nicka wiec śmiało można pisać Elektryk80 :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przedwzmacniacza z regulacją barwy AVT-2132, który może być zasilany zarówno napięciem pojedynczym, jak i symetrycznym. Przy zasilaniu symetrycznym należy podłączyć V+ do zacisku "P", V- do "N", a masę (GND) do "O". W przypadku zasilania symetrycznego masa układu to punkt "O", natomiast przy zasilaniu pojedynczym masa to punkt "M". Sygnał audio powinien mieć ekran przewodu podłączony do masy "O", a nie do "M", aby uniknąć błędów. W schemacie należy również zwrócić uwagę, że wyprowadzenia kondensatorów C3 i C1 powinny być podłączone do punktu "X", a nie "Y". Dodatkowo, przy zasilaniu symetrycznym rezystory R7 i R8, które tworzą sztuczną masę przy zasilaniu pojedynczym, należy usunąć, gdyż są zbędne. Schemat i podłączenie sygnału audio są szczegółowo opisane w dokumentacji zestawu AVT-2132.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA