logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się bezprzewodowo z Neostradą przez D-Linka kumpla?

eska 23 Lut 2007 13:52 1650 14
REKLAMA
  • #1 3607300
    eska
    Poziom 12  
    Witam

Kumpel ma neostrade jest ona podzielona na kilka osob. U kumpla jest neostrada i caly sprzet od kumpla idzie kablem zwyklym sieciowym do innego kumpla ktory ma huba u siebie i rozdziela sygnal na innych ludzi w sieci. Jeden kabel z tego huba idzie domnie do domu- podlaczam go do kompa i mam necik.

Teraz chce miec bezprzewodowo. Kupilem router na wifi podlaczylem ten kabel co idzie necik do mnie do routera i mam bezprzewodowy necik w domu. Tylko teraz mam pytanie czy idzie jakos tak zrobic zebym nie musial miec internetu przez ten kabel sieciowy co idzie od kumpla ktory ma na chacie huba tylko bym chcial miec sygnal od tego kumpla ktory ma neostrade w domu - jakies 20 m odemnie dom naprzeciwko. On ma tez u siebie w domu bezprzewodowo bo podlaczyl dlinka wifi i teraz ja bym chcial od niego scignac sygnal moim routerem wifi zebym nie musial miec sygnalu przez zwykly kabel - tak jak do tej pory...

Odrazu mowie ze komp u mnie widzi i mojego routera i rowniez d linka kumpla - tyle ze od niego mam maly sygnal i ciezko net chodzi i to tylko w jednym pokoju - jak pojde dalej to sygnal zanika.

Czy mozna jakos polepszyc sygnal i przeslac od dlinka kumpla do mojego routera i zeby dopiero moj router dawal mi sygnal na caly dom. Zaznaczam ze wszystko ma sie odbywac bez zadnych kabli.

Pozdrawiam, mam nadzieje ze zbytnio nie namieszalem i zrozumiecie o co chodzi
  • REKLAMA
  • #2 3607412
    igor_e
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam

sygnał mozna polepszyc poprzez zastosowanie zewnetrzyn anten - myślę ze panelowe będa odpowiednie. Na rozwiązanie problemu z przesyłaniem neta drogą radiową nie bardzo mam pomysł.
  • #3 3607748
    eska
    Poziom 12  
    no ale ja wlasnie nie chce innych anten montowac...

kupilem antene taka zwykla biala do radiowek i podalczylem u kumpla do d linka wystawilem u niego na balkonie i sygnal sie nie przebija przez sciany i mam tylko w jedym pokoju...

nie chce miec zadnych anten u siebie

a jak dokupie jakas antenke do d linka o wiekszej mocy siania to nic to nie da?
  • REKLAMA
  • #4 3608991
    igor_e
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    na tych małych antenkach raczej za dobrych efektów nie osiągniesz, jedyne wyjście to ustawić AP'ki w oknach tak aby ich anteny się "widziały" wtedy będziesz miał najlepszy sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 3612042
    eska
    Poziom 12  
    ale ten moj roter nie moze sciagac sygnalu od dlinka kumpla? i pozniej dopiero przesylac mi do kompa ale juz lepszym sygnalem? Nie idzie tak zrobic zeby moj router zwiekszal sygnal i rozprowadzal mi go po domu?
  • #6 3620966
    eska
    Poziom 12  
    dobra widze ze nikt nie wie...

Wiec moze zadam inne pytanie.

Chodzi o to ze mam routera adimax i mam sygnal gdzies w polowie domu. Co zrobic zeby polepszyc sygnal? Dokupic jakas inna antene do routera? Jaka? Chodzi mi o to zeby byl jak najlepszy sygnal wiec jakas dobra antenke byscie mi polecili?
  • #7 3621280
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Potrzebujesz AP działającego w trybie client. Router jest Ci zbędny - wystarczy odpowiednia konfiguracja routera nr 1. Wtedy router sąsiada daje sygnał, który twój AP rozprowadza dalej po mieszkaniu.
  • #8 3621614
    eska
    Poziom 12  
    hmmm.... router zbedny? jak sie pytalem przed monatzem tego na innym forum to wlasnie pisali zeby kupic router...

a teraz jesli mam juz ten router to nie idzie nic zrobic zeby polepszyc sygnal idacy od kumpla? (np poprtzez kupienie jakies silniejszej antenki?

oraz

czy jak mam u mnie ten router to czy nie moge polepszyc sygnalu rowniez poprzez kupienie jakies mocniejszej anteny? Mowie tutaj o normalnym polaczeniu (kabel sieciowy idzie do mojego routera od huba u 2giego kumpla) Bo mam teraz sygnal tylko w polowie domu. Niby koles w sklepiej mowil ze ma zasieg 50 m ale nie dziala na tyle. Wiec podlaczenie innej anteny cos da?
  • #9 3621988
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Dla pewności zrób schemacik jak wygląda teraz twoja sieć. Jeśli masz swój router podłączony przewodowo i chcesz dalej w domu bezprzewodowo - to router jest raczej potrzebny. Wszystko zależy od tego co jest wcześniej i jak skonfigurowane. A żeby zrobić większy zasięg... to jak już pisaliśmy ja i kolega igor_e AP jest najlepszy.
  • #10 3622278
    eska
    Poziom 12  
    to moze wezmy po kolei bo sie burdel zrobi i nic nie bedzie wiadomo ;)

Wiec tak

Pierwsza sprawa bo na tej mi bardziej zalezy.

jest kumpel nr 1 ktory ma neostrade na siebie wiec caly sprzet do neo jest u niego pozniej od niego idzie sygnal zwyklym kablem sieciowym do kumpla nr 2 ktory ma u siebie huba zwyklego na kabel (dawno robiona siec) i tam do i od tego huba ida wszystkie kable po innych ludziach w sieci w tym i do mnie. ten kabel idzie do mojego routera na wifi - podlaczam ten kabel do routera, odpalam kompa i mam necik bezprzewodowo na calym pietrze w stanie bardzo dobry sygnal. Ide z kompem na parter i w jedenj czesci (w tej nad ktora jest router) jest sygnal dalej a w drugiej czesci na parterze nie ma sygnalu albo czsami jest ale bardzo niski... i teraz chce miec sygnal bardzo dobry rowniez na parterze - taki sam jak mam u gory i w czesci pierwszej parteru. Jak to zrobic?

Druga sprawe napisze pozniej jak juz ta wyjasnie bo tak 2 naraz sie jednak nie da ;)
  • #11 3627295
    eska
    Poziom 12  
    Nikt mi nic nie poradzi w tej kwesti?
  • REKLAMA
  • #12 3630485
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Postaw na parterze, w miejscu gdzie jest sygnał, dodatkowy AP w trybie repeater.
    Powinien przesyłać dalej sygnał na całym poziome, choć oczywiście zależy to ob materiału z jakiego wykonane są ściany.
  • #13 3631321
    eska
    Poziom 12  
    A jaki bys polecal AP kupic?

I czy cos trzeba pozniej jeszcze konfigurowac? Czy tylko postawic AP i juz bedzie sygnal dalej przekazywal?
  • #15 3642062
    eska
    Poziom 12  
    gadalem z kumplem i mowil ze AP nic nie da.

Bo z routera nie pojdzie sygnal do AP

mowil zeby doku;ic antene taka na kablu i wtedy powinien byc sygnal w calym domu.

wiec jak zwykle kazdy inaczej gada. jedni ze mam routera kupic drudzy ze ap a jeszcze inni ze nic tylko antenke %-)

heh

Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

on mowi zeby kupic taka antene i bedzie dzialac wszystko. Bo Ap napewno nie bedzie dzialal z routerem

http://www.allegro.pl/item168919188_panel_interline_14dbi_2_4ghz_nz_od_vision_tech.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dostęp do internetu Neostrada, który jest rozdzielany kablem sieciowym przez dwóch znajomych, z czego sygnał dociera do jego routera WiFi. Obecnie chce zrezygnować z przewodowego połączenia i odbierać sygnał bezprzewodowo bezpośrednio od kumpla posiadającego Neostradę i router D-Link z WiFi, który znajduje się około 20 metrów od jego domu. Problemem jest słaby zasięg sygnału WiFi przez ściany, co ogranicza dostępność internetu w całym domu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania anten zewnętrznych, panelowych lub o większej mocy, jednak użytkownik nie chce montować anten u siebie. Poruszono także temat wykorzystania punktu dostępowego (AP) w trybie repeater lub client, który mógłby odbierać sygnał od routera kumpla i rozprowadzać go dalej w domu, co wymaga odpowiedniej konfiguracji. Pojawiły się sprzeczne opinie co do skuteczności AP oraz konieczności stosowania anten o wysokim zysku, np. panelowych na kablu, aby poprawić zasięg. Użytkownik posiada router Adimax i rozważa zakup mocniejszej anteny do poprawy sygnału. Zalecane jest ustawienie AP w miejscach, gdzie sygnał jest dostępny, aby zapewnić lepsze pokrycie, jednak skuteczność zależy od materiałów budowlanych. Wskazano, że router jest potrzebny do rozprowadzenia sygnału w domu, a do odbioru sygnału od kumpla najlepiej użyć urządzenia działającego w trybie client. Podsumowując, aby uzyskać bezprzewodowy dostęp do internetu bez kabla, należy zastosować odpowiednio skonfigurowany AP lub router w trybie client oraz ewentualnie antenę o większym zysku, uwzględniając warunki fizyczne i odległość między budynkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA