logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zmienić ustawienia BIOS dla Kingston HyperX 512 DDR400?

Ruff_Ryder 23 Lut 2007 17:45 1505 5
REKLAMA
  • #1 3608243
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Ostatnio zakupiłem 2 kości pamięci Kingston Hyperx 512 ddr400 zeby połączyc je w dual. Parametry pamięci podane na stronie producenta to 2-3-2-6-1. W biosie widnieje jednak ustawienie 2.5-3-3-8. Mam mozliwosc manualnego ustawienia tych wartosci i teraz pytanie czy oplaca sie to robic i czy cos to da? Moge zmienic wartosci na takie jakie podal producent na swojej stronie lecz czy wplynie to na stabilność czy tez lepiej wykorzysta mozliwosci pamieci?Dodam ze pracują na plycie ABIT IS7-E przy P4 2.8 HT. Prosze o jakąs podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3608289
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To wszystko kwestia prób.Jak chcesz mieć system stabilny to ustaw w biosie na AUTO.Mozesz też zmniejszyć timmingi,stopniowo,po każdej zmianie test pamięci Memtestem i test wydajności np.Everest.Jak osiągniesz wzrost wydajności rzędu 10% to się nie opłaca,jak uda się wykręcić więcej,no to twój wybór.
  • REKLAMA
  • #3 3608539
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Chodzi o to czy pamięci beda pracowaly lepiej jesli ustawie manualnie w biosie parametry podane na stronie producenta? Po ustawieniu tych wartosci zdarzylo mi sie 2 razy ze komp sie wlaczyl a po chwili wylączyl. Spytam jeszcze czy warto kombinowac w biosie z opcją game accelerator gdzie ustawia sie tryb pracy pamieci. Chcialbym jak najlepiej wykorzystac pamięci skoro kupilem cos lepszego niz noname-y.
  • REKLAMA
  • #4 3608564
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie ma znaczenia czy ustawisz AUTO czy ręcznie według SPD.fabrycznie.Przetestuj pamięć Memtestem.Nie kombinuj z przetaktowaniem bo już masz system niestabilny.Jak masz mozliwość możesz ewentualnie podnieść w biosie napięcie na RAM jak będą niestabilne.
  • REKLAMA
  • #5 3608665
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    W biosie napięcie na ddr ustawione mam na 2.60V lecz wedlug czujników napięcie to wynosi 2.56V. Czy lepiej ustawić w biosie wartość wiekszą niż 2.60V tak aby rzeczywiscie uzyskac te 2.60V a nie 2.56?Lepiej zostawic ustawienia czasów na auto(bySPD) niz te wpisywane manualnie zgodne z danymi producenta?
  • #6 3609251
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jakie jest napięcie naprawdę to musisz zmierzyć miernikiem.Różne programy różnie pokazują i prawie nigdy dokładnie.Ustawienia By SPD czy wpisane ręcznie zgodnie ze specyfikacją to jedno i to samo.
REKLAMA