logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Bremen SQR49 - jak odczytać kod bez pełnego numeru seryjnego?

anchmu 22 Wrz 2003 10:53 8466 30
REKLAMA
  • #1 334536
    anchmu
    Poziom 12  
    Witam
    Pomóżcie proszę uruchomić w/w radyjko. Dostałem je od kumpla (ze dwa lata leżało), ale nie miałem chęci i "podejścia" aby się nim zajmować. Mechanika "rozpieprzona" (ktoś na siłe wyrwał kasetę), oraz napis ---- skutecznie mnie odciagały od pruby "odpalenia" go. Pamiętam że dawno, dawno jak szukałem po necie, to znalazłem informacje, żeby zrobić programator, "nałożyć" go na procka i dopiero taką metodą się rozkoduje. Teraz robiąc porządki znalazłem owe radyjko i "żal" mi się go zrobiło. Leży i nie wiedomo nawet czy sprawne. Ale do rzeczy.
    Radio jak w temacie, procesor MC 68HC11E9 (8925900317). Czy jest jakiś prostszy sposób na odczyt kodu? Czy jak wlacze je na "kilka" godzin to napis się zmieni na code? Gdzieś czytałem że jak sie ma numer seryjny to można wyliczyć kod. I tutaj też problem bo numer seryjny jest niekompletny. Chyba brakuje ostatniej liczby. Bo jest BP9898B178919 i po 9 jest ślad po szlifowaniu. Dzięki za wszelkie informacje.
    Pozdrawiam.
    anchmu
    sorki ze sie tak rozpisałem
    Aha za ile można dokupić mechanikę do niego?
  • REKLAMA
  • #2 334738
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Radio ma kod użytkownika. Nie policzysz go liczydłekiem. Acha jak by przypadkiem padło przy akcji code to chętnie zainteresuję się wyświetlaczem z płytką przednią bo w moim muzealnym okazie rozkleiła się taśma.
  • #3 335175
    anchmu
    Poziom 12  
    Nie ma problemu jak będzie "do niczego" to na części opyle. Moze podpowiedz jak zczytać kod. Gdzieś czytałem że można zrobić interfejs na MX232, tylko nie pamiętam gdzie. A czemu nazywasz je "muzealnym okazem"? W sumie ma fajny wygląd. I chyba wszystko co powinno miec radio samochodowe (oprócz RDS, ale to przeżyje).
    Zdrówka
    anchmu
  • REKLAMA
  • #4 335202
    djlj24
    Spec od car audio
    Radio jest super. Kiedyś Absolute Spitzenklase za 1000DM. Produkowane w latach 89-91, przy czym najpierw wersja żółta z prockiem 217 (trudniejsze) a potem biała z 317(też niezbyt łatwa). Mam takie z żółtej edycji z puszką, kieszenią i wszystko byłoby ok gdyby nie wyświetlacz.
  • #5 335245
    anchmu
    Poziom 12  
    To powiesz mi jak to zrobić?
  • #6 335249
    djlj24
    Spec od car audio
    Na górze strony jest taki klawisz szukaj. Jak go użyjesz może pomóc.
  • #7 335558
    anchmu
    Poziom 12  
    Ok chyba to to "motorola najprościej".
    Czy mozna sprawdzic ze jest zalozona blokada odczytu, ewentualnie jak ja wylaczyc?
    A wsad do EPROM-ka (w razie skasowania) tez tutaj znajde?
  • #8 335625
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Witam
    na pewno jest zabezpieczona przy pierwszej probie odczytu kasuje sie eeprom napewno sie przyda pliczek prosze bardzo
    Załączniki:
    • sqr49.rar (304 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 335667
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Pamiętaj że po podmianie pliku nigdy juz nie bedzie tak grało jak na oryginale. W skasowanej pamięci jest wiele innych danych. Samo podanie programu z procesora niewiele da , bo w panelu tez jest mikroprocesor z programem i program w głównym procesorze musi byc do niego dopasowany. Tych rodzaji paneli też było kilka
    Powaznie się zastanów zanim połączysz pin 2 z masą :!:
    Szkoda aby wróciło na półkę

Jeśli chcesz aby radio dobrze grało, lepiej wyślij je do kogoś kto to zrobi bez skasowania zawartości pamięci.

Pozdrawiam
    Sławek 8)
  • #10 335685
    anchmu
    Poziom 12  
    Hm, tak w ogóle to ja nie wiem czy to radio w ogóle gra. Tak jak pisałem dostałem je od kumpla w "opłakanym stanie". Po tym jak mi ukradli mojego Forda 2004 zainteresowałem się nim. A iść w koszta, nie wiedząc czy ono jest sprawne? Musialbym probować na giełdzie we Wrocku. Koszt to chyba z 5 dyszek. Zbudować samemu programator na pewno nie wyjdzie mniej. Dla 1 sztuki sie nie opłaca. A co się konkretnie pogorszy w odtwarzaniu? Czy jak odłączę sam odtwarzacz to radio będzie grać (mechanika jest chyba "skopana")?
  • #11 335702
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Jesli masz radio z drugiej ręki to pamięć może już być podmieniona :!:
    Zła zawartość eeproma w skrajnym przypadku sprawi, że będziesz miał pustkę na wyświetlaczu. Jeśli radio teraz pisze WAIT lub "----" to jest szansa że jest sprawne.
    Jeśli podmienisz bina i radio ruszy, to może byc problem z znalezieniem stacji, przesunięciem częstotliwości np nadajnik nadaje na 96,6 Mhz a radio odbiera tą stację na 96,7 Mhz, może pogorszyć się czułość przeszukiwania stacji, może zniknąć zakres fal długich lub średnich, klawisze mogą mieć inne funkcje niż opisane . Można by tak długo. Zawartośc pamięci determinuje wiele parametrów odbiornika i tylko doświadczony elektronik mający dostęp do szczegółowej dokumentacji może reanimować taki odiornik. Ale oczywiście można zakładac że ten plik z forum ( kompletny jak się wydaje) jest dobry do twojego radia.

Aby odczytać pamięć EEPROM procesora bez utraty zawartości trzeba wylutowac procesor i odczytać go w zewnętrznym programatorze. Układ na max232 tu nie wystarczy :(

Pozdrawiam
    Sławek 8)
  • #12 335753
    anchmu
    Poziom 12  
    Które "komóreczki" to kod? $18 i $19? A co i gdzie wpisać aby wyłączyć kod?
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • #14 336012
    anchmu
    Poziom 12  
    Dzieki Piotr. Biorę się za interfeis (mam starego "feniksa" z czasów Wizji na HIN232). Z tego co poczytałem na grupie mogą być problemy z komunikacją, ale nie dowiem się o tym jak nie sprubuję. Powiedz jeszcze ktore to komórki odpowiadaja za kod (czy moge je sobie dowolnie podmienić).
  • #16 337732
    anchmu
    Poziom 12  
    Cze
    No i sobie "wykrakałem".
    Nie nawiązuje komunikacji.
    Interfejs zgodny z ogolnie dostępnym schematem.
    RS232 HIN232
    2 ----> 14
    3 ----> 13
    7 ----> 8
    8 ----> 7
    5 ----> GND
    HIN232 HC11E9
    11 ----> 21
    12 ----> 20
    9 ----> 17
    GND ---->GND
    Wejscia do HC11 "podwieszone" na Zenerach 5V6 i 1Kom.

Czy procek (ten w radyjku HC11E9) ma miec caly czas zwarta 2 nozke do masy podczas programowania?
    Na wyjściu RxD z procka (pin21) mam 0V (zero)
    Na wyjściu TxD (pin 20) okolo 4,8V
    Na wyjściu Reset (pin17) okolo 4.8V

Na wejściu 232 (od strony kompa) dziwne napiecia
    RxD (pin 14 HIN232) okolo 8V
    TxD (pin 13 ) okolo -10V
    Czy to jest OK?
    Próbowałem wszystkich motorxxx.exe, oraz motorola cracer i nie nawiazuje komunikacji.
    Czy ten scalak (HIN) nie nadaje sie? ( w feniksie śmigał jak złoto)

Zdrówka
    anchmu
    P.S.
    Biednemu zawsze wiatr w oczy.
  • #17 337765
    djlj24
    Spec od car audio
    ojojoj biedne to jest to radio. A co do dziwnych napięć polecam lekturę o porcie rs232. Nie wszystko jest takie piękne. Acha oryginał odczytany z innego radia nie jest tu dobrym przykładem bo każde radio z tej linii jest trochę inaczej strojone w serwice mode.
  • #18 339107
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    posłuchaj rad Amatora 2
  • #19 339110
    djlj24
    Spec od car audio
    Już i tak położył radio i mnie na gadulcu zamęcza.
  • #20 340014
    anchmu
    Poziom 12  
    No i udało się :) Kod "puścił". Niestety tak jak przypuszczałem magnrtofon jest uszkodzony :( Chciałem podziękować wszystkim, za cenne uwagi, a w szczególności piotrowi i djlj24 (Twoje nocne wskazówki z "gadulca" okazały się bardzo owocne).
    Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.
    anchmu
  • #21 340182
    djlj24
    Spec od car audio
    Zapomniałeś o tekstach Jano2300, które naprowadziły Ciebie na dobrą drogę.
  • REKLAMA
  • #22 657718
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Ostatnio trafił w moje ręce Bremen SQR49 - niby nowsza wersja (białe opisy) ale w srodku miał procesor 217 (nigdy nie był "robiony" ani nawet rozbierany - więc tak wyszedł z produkcji). Po wgraniu eeproma 217 z TONEX ACUSTIC (są dwa - 217 i 317 - dostępne na elektrodzie) Radio ruszyło poprawnie i wszystkie funkcje działają jak należy.
  • #23 658072
    djlj24
    Spec od car audio
    To radio można rozebrać i zrobić bez śladu. Miałeś dużo szczęścia, że wszystko chodziło jak należy bo sam już z wieloma różnymi się spotkałem i zwykle do poprawy jest wiele szczegółów.
  • #24 658442
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Miałem szczęście, że plik tonexa był akurat pod ten model bremena. A co do roboty to nie można radia zrobić tak, żeby nie było śladów - zawsze są ślady rozbierania obudowy i wytarty kurz i śniedź w niekturych miejscach.
  • #25 658947
    djlj24
    Spec od car audio
    Można zrobić tak, że śladów nie będzie. Oczywiście gdy się nie robi na łamaka tylko dobrymi narzędziami. Z tym kurzem to przesada - często przychodziły do robienia radia wyglądające jak nówka mimo 12 lat.
    Co do pliku to dobrze, że Arttoo tego nie widzi.
  • #26 2078055
    Mebig
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Małe pytanko, mam kod, na wyświetlaczu pojawiają sie 4 kreski i nie wiem jak wklepać ten kod, może mi ktoś pomóc, przypuśćmy że kod jest 2570, jak go wklepać do radia by sie uruchomiło bo leżało 3 lata w garażu i nie wiem jak je odkodować.
  • #27 2078538
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zostaw włączone na kilka godzin, pod warunkiem prawidłowego podłączenia go do auta a kreski zmienią się z napis CODE. Potem naciskając po kilka razy klawisze 1,2,3,4 ustaw tak by był widoczny kod i zatwierdź go klawiszem ">"

SławeK
  • #28 2078776
    Mebig
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Problem w tym ze nie wiem jak je podłączyć, w tej chwili mam je podłaczone w domu na krótko tzn. mase na obudowe, a plus przez bezpiecznik, bo z kostki wychodzą mi 4 kable czerwone i nie wiem który jest do czego. Acha jakby ktoś miał moze schemat podłączenia go to byłbym wdzieczny i prosił o przesłanie na mebig(_at_)wp.pl
  • #29 2078781
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Zazwyczaj na obudowie jest naklejka na ktorej znajduje się sposób podłączenia. Jesli podłączysz tylko jeden "+" to radio nie puści i bez przerwy będą ----. Musza być dwa plusy!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytania kodu zabezpieczającego w radiu samochodowym Blaupunkt Bremen SQR49 z procesorem MC68HC11E9. Użytkownik posiada radio z uszkodzoną mechaniką kasety i niepełnym numerem seryjnym, co utrudnia wyliczenie kodu. Wskazano, że kod użytkownika nie jest możliwy do obliczenia prostymi metodami i wymaga odczytu pamięci EEPROM procesora, co zwykle wiąże się z ryzykiem skasowania danych. Zalecane jest użycie zewnętrznego programatora lub interfejsu RS232/HIN232 do komunikacji z procesorem, jednak pojawiły się problemy z nawiązaniem połączenia i prawidłowym poziomem napięć. Podano adresy pamięci EEPROM odpowiedzialne za kod zabezpieczający (0x0074-0x0075, 0x0078-0x0079). Wskazano, że po włączeniu radia na kilka godzin i prawidłowym podłączeniu może pojawić się napis CODE, umożliwiający wpisanie kodu za pomocą przycisków. Użytkownik ostatecznie odczytał kod, ale magnetofon pozostał uszkodzony. W dyskusji pojawiły się także informacje o różnych wersjach procesorów (217, 317) stosowanych w modelu Bremen SQR49 oraz o dostępności plików EEPROM do wgrania. Podkreślono, że ingerencja w pamięć EEPROM bez odpowiedniej wiedzy może pogorszyć działanie radia, a naprawa wymaga doświadczenia i dostępu do dokumentacji serwisowej. Poruszono również kwestie podłączenia radia do zasilania i standardowej kostki ISO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA