Płytę podłączyłem do zasilacza w sprawnym komputerze i dalej nie wstaje. Przez najbliższe 7dni będę poza domem więc nie będę mógł nic sprawdzić.
Obejrzałem dokładnie płytę ale układu 1AM nie znalazłem.
Jeżeli ktoś ma jakiś schemat tej lub podobnej płyty to byłbym bardzo wdzięczny.
Układ 1AM - Power Supply Reste Monitor (nie zawsze ma taką nazwę - bo na płycie możesz mieć jego odpowiednik albo podobny układzik np. R3sHB - nas literką "s" powinna być kreska) to taki mały 3x1mm sterujący zasilaniem na wentylator (oznaczany symbolem Qx np. Q3 na ms6380). Podnieś lekko gniazdo CPU FAN i zobacz po ścieżkach gdzie idzie sygnał. Z tego co widzę w płytach MSI zasilanie wentylatorów odbywa się na zasadzie takiej, że zanim napięcie 12V trafi na gniazdo CPU FAN "przechodzi" przez układzik 1AM. Wierz mi bo już takie rzeczy naprawiałem. Jak płyta zacznie kręcić wentylatorem to powinna wstać. Jesżeli to nie on (1AM) jest zepsuty to błędu szukaj "po ścieżkach". Pozdrawiam. P.S. jak sobie nie poradzisz (zamiast wyrzucić) możesz mi ją przysłać
✨ Na płycie głównej MSI K7T Turbo w dwóch gniazdach wentylatorów pojawia się napięcie 3,6V zamiast oczekiwanych 12V, co powoduje, że wentylator procesora nie działa, a płyta nie uruchamia się. Możliwe, że płyta posiada regulację obrotów wentylatorów zależną od temperatury, jednak problem utrzymuje się nawet po podłączeniu do sprawnego zasilacza. Sugerowana jest kontrola układu 1AM (Power Supply Reset Monitor), który steruje zasilaniem wentylatorów i może być uszkodzony. Układ ten jest małym elementem elektronicznym, przez który przechodzi napięcie 12V do gniazda CPU FAN. Brak działania wentylatora wskazuje na potencjalną awarię tego układu lub problem na ścieżkach zasilających. Zalecane jest sprawdzenie ścieżek sygnałowych oraz ewentualna wymiana układu 1AM lub jego odpowiednika. Poszukiwany jest również schemat płyty lub podobnego modelu w celu dokładniejszej diagnostyki. Wygenerowane przez model językowy.