logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia Ngage - biały ekran przy włączaniu, jak zresetować lub zainstalować soft?

molas3000 24 Lut 2007 16:52 1308 6
REKLAMA
  • #1 3612108
    molas3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam problem z ngagem: nie włącza się a dokładniej po włączeniu robi się biały wyświetlacz na jakieś 10 sekund i się wyłącza. Jak to naprawić? czy jest jakiś reset z klawiatury? jak nie to skąd ściągnąć do niego soft i czy da się go puścić po usb?
  • REKLAMA
  • #2 3612162
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    warto zacząć od zmiany oprogramowania niestety nie da sie tego zrobić pod usb
    tylko i wyłcąznie box...
    pliki z fleshem dostępne w dziale :Szukam i Download GSM
    ale bez boxa nie da rady zmienić go
    pozdrawiam
    gsmrybnik
  • REKLAMA
  • #3 3614878
    molas3000
    Poziom 12  
    troszkę poszukałem w necie od ostatniego posta o programowaniu Nokii. Jednak BOX to dla mnie trochę za duży wydatek (z tego co się orientuję to conajmniej 400zł) mam schematy kabli do Twistera. Dało by radę dorobić coś do tych kabli tylko nie wiem co to za sygnały: IBI, Mbus, i jakie ma być napięcie Vpp dołączam linka do schematu: http://www.winiu.com/support/twister/Cable schematics/N-Gage_cable.pdf (dziś jakoś nie chodzi wczoraj chodziło świetnie)
  • REKLAMA
  • #4 3615437
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    kable do Twistera ....... Twister to także box.... jak go kupisz to będziesz miał kable do tego fona gotowe. Jeśli masz zamiar tylko naprawić Swój telefon to lepiej odwiedź jakiś serwis - mniej to Cię będzie kosztowało.
  • #5 3618680
    molas3000
    Poziom 12  
    Wiem że Twister to też box. Ostatnio zapytałem się co to są za sygnały: IBI, Mbus i jakie jest napięcie Vpp. Mając te info nie musiałbym kupować drogiego boxa. A i jeszcze jedno RX, TX są w standardzie rs232 czy innym?
  • REKLAMA
  • #6 3618879
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    molas3000 napisał:
    Wiem że Twister to też box. Ostatnio zapytałem się co to są za sygnały: IBI, Mbus i jakie jest napięcie Vpp. Mając te info nie musiałbym kupować drogiego boxa. A i jeszcze jedno RX, TX są w standardzie rs232 czy innym?

Kolego chyba za bardzo nie wiesz o czym piszesz. Udaj się do serwisu.
    pozdr
  • #7 3638050
    molas3000
    Poziom 12  
    Widzę że się tu nic nie dowiem. Każdy twierdzi że najlepiej oddać do serwisu. Sami się nie znacie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telefonem Nokia N-Gage objawia się białym ekranem po włączeniu, który trwa około 10 sekund, po czym urządzenie się wyłącza. Rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania (softu), jednak nie można tego wykonać przez USB, wymaga to użycia specjalistycznego boxa serwisowego, np. Twistera. Pliki z oprogramowaniem dostępne są w dziale "Szukam i Download GSM". Próby samodzielnej naprawy bez boxa są utrudnione, gdyż do programowania potrzebne są sygnały takie jak IBI, Mbus oraz odpowiednie napięcie Vpp, a także interfejsy RX, TX, które mogą działać w standardzie RS232 lub innym. Koszt zakupu boxa to około 400 zł, co dla jednorazowej naprawy może być nieopłacalne. Wskazane jest oddanie telefonu do serwisu, gdzie naprawa będzie tańsza i bezpieczniejsza. Dyskusja podkreśla trudności techniczne związane z samodzielnym resetem i reinstalacją oprogramowania N-Gage bez profesjonalnego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA