logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jest zasięg a nie można dzwonić - co może być przyczyną?

pietia86 25 Lut 2007 10:27 40899 19
REKLAMA
  • #1 3614852
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Witam

Na wstępie powiem ze nie chodzi o brak środków na koncie :)

Problem polega na tym:
    Mam telefon Sagem My-3022, wkładam kartę Sim obojętnie jakiego operatora i nie mogę nigdzie zadzwonić, wg mnie zasięg jest bo wyświetla się napis z nazwą operatora, wskaźnik zasięgu ma 4/5 kresek wiec powinno być wszystko ok.

Przy próbie jakiegokolwiek połączenia telefon robi 2 razy "pik" i koniec, albo pokazuje się komunikat "Odmowa"

Na początku myślałem że to problem z jakimiś ustawieniami , ale przepatrzyłem chyba wszystko i nic, dalej to samo.

Wiecie może co może powodować takie zachowanie ? Albo jak to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 3614876
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    1. Czy ta karta w innym telefonie działa poprawnie?
    2. Czy na ten telefon da się zadzwonić?
    Telefon może być zablokowany w sieci z powodu zgłoszenia.
  • #3 3614885
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Wyłącz na początek tryb anonimowy.
  • #4 3615031
    pietia86
    Poziom 26  
    Do kolegi andastar
    1 Tak - karty w innych telefonach działają normalnie
    2 Na telefon nie da się zadzwonić.

Wątpie żeby był zablokowany poniważ nie jest karadziony czy coś takiego , mam do niego wszystkie dokumenty.

Do kolegi Manix
    Nie było by to takie trudne gdyby to była Nokia, jak to zrobić w Sagemie ?
  • #5 3615269
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Sprobuj na poczatek wymienic switcha,ew. wygrzac go.
    Pozdrawiam
  • #6 3615343
    bubu0000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sądze że filtr którys do wymiany
  • REKLAMA
  • #7 3615393
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    bubu0000 napisał:
    sądze że filtr którys do wymiany

Bzdura. W sagemach nie padają filtry(trochę zresztą ich zrobiłem).
    Do pietia86: wchodzisz w ustawienia->połączenia->prezentacja numeru->tryb anonimowy->nie. Ewentualnie trzeba zrobić reset ustawień połączeń i zresetować ten tryb za pomocą kabelka. To wszystko. Aha i sprawdź zy możesz wysłać sms-a.
  • REKLAMA
  • #8 3615746
    andastar
    Poziom 17  
    Zgadzam się z Manixem, to w sagemie prawie się nie zdarza.
    A pozatym, zanim zaczniesz cokolwiek rzeźbić na płycie, zrób prosty test, czy w ogóle nadajnik w twoim telefonie pracuje.
    Procedura jest następująca:
    Włączasz telefon z kartą sim, zbliżasz go antenką do monitora (oczywiście analogowego, nie LCD), najlepiej z jasnym tłem, i patrzysz: w pewnym momencie, po przetrawieniu danych z karty telefon loguje się do sieci. Jeżeli wszystko jest ok, w tym momencie widzisz na ekranie pasy, trwa to kilka sekund. Dla zakresu gsm pasy są wyrażne, dosyć szerokie, dla dcs słabiej widoczne i gęstsze. Tak samo, jak inicjujesz połączenie. Sprawdż również z innym telefonem, sprawnym, i porównaj.
    Jeżeli nadajnik pracuje, szukaj w ustawieniach i sofcie, jeżeli nie, przyczyn może być sporo.
  • #9 3615900
    Szalla1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    miałem cos podobnego w swoim sagemie my400x po prubie połonczenia był dwukrotny pik lub wyskakiwał napis "odmowa". Okazało sie ze tel. zakupiony na allegro miał zablokowany numer imei i od tamtej pory lezy w szufladzie.
  • #10 3615943
    andastar
    Poziom 17  
    Dokładnie to sugerowałem na początku. Gdyby Pietia86 sprawdził, czy nadajnik emituje pole, była by jasność
  • #11 3616250
    pietia86
    Poziom 26  
    Do munenori
    Nie mam możliwości takich "kombinacji" , nie mam sprzętu i umiejętności ani ... znajomych w serwisie ... :/

Do Manix
    Wchodząc w ustawienia nie mam takiej opcji jak "Połączenia", o resecie ustawień myślę od samego początku ale jakoś nie wiem jakim programem można to zrobić. Odpowiedni kabel mam.
    A co do smsów to niestety też nie da się nic wysłać, ciągle pisze "odmowa"

Do andastar
    Działanie nadajnika jest wg mojej oceny dobre, przy zbliżeniu do monitora widać zakłócenia powstające przez nadawania. Więc chyba to czy jest to dcs czy gsm w tych okolicznościach nie ma większego znaczenia, choć mogę się mylić...

Nie wiem czemu ale mam wrażenie że jakimś cudem telefon ma zablokowany imei.
  • #12 3616858
    andastar
    Poziom 17  
    Jeżeli nadajnik pracuje a sieć go wywala, powód wydaje się być jasny. Miałem kiedyś taki przypadek, klient zaklinał się, że niemożliwe,telefon od nowości, z pracy, okazało się, że były brane dwa na fakturę. Ten drugi skradziony został zgłoszony, a era wrzuciła na listę przez pomyłkę ten pierwszy.
    Jak sam nie masz możliwości, wrzuć mi imei na priva, jutro postaram się sprawdzić.
  • #13 3616964
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    do pietia86
    kol maja rację..to że masz papiery itd nie oznacza że nr nie jest zablokowany.może tak być z powodu pomyłki lub innych przyczyn.Na początek można spróbować czy zestawia połączenie na 112 tylko uwaga!! to nr bezpieczeństwa i jak już chcemy go użyć do testu to uważajmy i po pierwszym sygnale dzwonienia natychmiast przerywamy test.nie wiem czy wogóle jest nawet taki test dopuszczalny.
    Drugą bardziej niezawodną próbą jest wbicie sprawdzanego nr do np N3310 i wszystko się wyjaśni.Dopiero jak będzie wiadomo co i jak z Nr można brać się za naprawę..
  • #14 3617822
    pietia86
    Poziom 26  
    Ok czyli jeśli dobrze rozumiem Era ( bo właśnie z tej sieci był wykupiony telefon ) przez pomyłkę wrzuciła imei mojego telefonu do rejestru skradzionych i tym samym zablokowanych telefonów?

A test z 3310 polega na tym że w N3310 na chwile zmieniam imei na ten który mam w sagemie i sprawdzam czy sieć będzie go wyrzucać , tak? Dobrze to rozumiem?

Zapomniałbym - powiedzcie mi jeszcze jakim programem mogę zrobić całkowity reset telefonu , tak żeby przywrócić domyślne ustawienia.
  • #15 3617840
    andastar
    Poziom 17  
    Bardzo dokładnie tak, i jeżeli sam nie masz jak tego sprawdzić, zaoferowałem ci pomoc.
  • #16 3617935
    pietia86
    Poziom 26  
    Tak wiem andastar, wielkie dzięki za chęć pomocy, ale akurat tyle mogę zrobić sam, no chyba że się nawet to nie uda to napewno skorzystam z Twojej oferty pomocy.

Dobrze się składa że mam jeszcze w domu poczciwą Nokię 5110 i flaszer Dejana więc nie powinno być problemów. Chyba że do tego zwykły Mbus jest potrzebny ?

Aha i jeszcze jedno pytanie , gdy imei jest zablokowany to mogę czy nie wykonać połączenie na numer alarmowy? Tzn sieć to umożliwi czy nie ?
  • REKLAMA
  • #17 3618022
    Szalla1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    sprawdziłem na swoim sagemie zablokowanym przez Ere i idzie zadzwonic na 112 .
  • #18 3618068
    pietia86
    Poziom 26  
    No to wychodzi na to ze to nie jest to bo u mnie nawet na 112 nie mozna zadzwonić. Test z Nokia oczywiście zostanie zrobiony, prawdopodobnie jutro o ile czas na to pozwoli.

Więc jeśli nie zablokowany imei to może być coś innego - jakaś częsta usterka ?
  • #19 3619481
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    gdyby to był jakiś normalny tel ale sagem...wszystko może być..od złych styków i samej starej ,słabej bateri do PA czy diplexera a może i soft ..
  • #20 3620064
    pietia86
    Poziom 26  
    No i sprawdziłem, okazuje się że imei nie jest zablokowany, zmieniłem rolisem imei w n5110 na ten z sagema i dało się dzwonić, w ramach testu zadzwoniłem na *500 w idei.

W związku z tym chyba na początek warto zrobić całkowity reset telefonu, jakim programem można to zrobić ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Sagem My-3022, który mimo widocznego zasięgu i poprawnego działania karty SIM w innych urządzeniach, nie pozwala na wykonywanie połączeń – pojawia się dwukrotny sygnał dźwiękowy lub komunikat "Odmowa". Telefon nie odbiera też połączeń przychodzących. Sprawdzono, że nadajnik telefonu działa poprawnie (zakłócenia na monitorze CRT przy zbliżeniu anteny). Podejrzewano blokadę IMEI, co jest częstą przyczyną podobnych problemów, zwłaszcza gdy telefon pochodzi z sieci Era, która mogła błędnie zablokować numer. Test z użyciem Nokii 5110 z podmienionym IMEI na ten z Sagem potwierdził, że IMEI nie jest zablokowany, gdyż połączenia były możliwe. Wykluczono tryb anonimowy i problemy z ustawieniami połączeń, a także uszkodzenie filtrów, które w Sagemach rzadko się psują. Sugerowano wykonanie całkowitego resetu telefonu do ustawień fabrycznych za pomocą odpowiedniego oprogramowania i kabla. Inne możliwe przyczyny to uszkodzenia sprzętowe, takie jak złe styki, zużyta bateria, uszkodzony wzmacniacz mocy (PA) lub diplexer, a także błędy w oprogramowaniu. Połączenia na numer alarmowy 112 w zablokowanych telefonach są możliwe, jednak w tym przypadku również nie działały. Wskazane jest wykonanie resetu i dalsza diagnostyka sprzętowa lub programowa.
REKLAMA