logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V500 - świeci kontrolka STBY, brak reakcji po włączeniu

kvasec 25 Lut 2007 12:24 1755 6
REKLAMA
  • #1 3615382
    kvasec
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem technicsa, model su-500. Po podlaczeniu do sieci swieci sie kontrolka stby i to wszystko. Nie ma mozliwosci dalszego zalaczenia. Hybrydka jest wymieniona na nowa wiec raczej odpada, trafo ok, nie slychac zalaczania przekaznikow. Ktos moze spotkal sie z podobnymi objawami? Bylbym bardzo wdzieczny za porady bo szkoda sprzeta
  • REKLAMA
  • #2 3615541
    darek400
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    od czegoś wypada zacząć. proponuję na początek sprawdzić napięcia wyjściowe zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 3618055
    kvasec
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wyglada to tak, trafo dziala (jest prad) ale cos dziwnego dalej bo plytka zasilacza z plytka wzmacniacza jest polaczona taka cieniutka tasma i na jej koncach sa duzo nizsze napiecia niz na wyjsciu z trafa (a prostownik znajduje sie na plycie wzmaka wiec to mozna pominac.). Tam jest jeden przekazniczek, moze to byc to ?
  • #4 3618787
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    To moze zacznij od zdobycia schematu. Nastepnie śledź, co się dzieje z prądem - od transformatora (sprawdz wszystkie uzwojenia wtórne) aż po końcówy
  • REKLAMA
  • #5 3619718
    darek400
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Nic prostszego, jak odłączyć wzmacniacz od zasilania, sprawdzić taśmę omomierzem i niepewne połączenia zmostkować :)
  • REKLAMA
  • #6 20950657
    RobertIwiski
    Poziom 1  
    Wiem że to stary temat , ale nikt nie podał rozwiązania swoich usterek , ja drążyłem ostatnio podobny temat z su-v500 i odpowiedzialnym elementem za ową usterkę okazała się dioda D803 na płycie przedniej prawej tej z mikrokontrolerem.
  • #7 21402145
    WaldemarCiesielski
    Poziom 1  
    U mnie problem powodowała dioda zenera D 710 byla uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-V500 po podłączeniu do sieci wykazuje problem polegający na świecącej kontrolce STBY i braku dalszej reakcji. Sprawdzono transformator oraz wymieniono hybrydę, jednak nie słychać załączania przekaźników. Zalecane jest sprawdzenie napięć wyjściowych zasilacza oraz połączeń taśmy łączącej płytkę zasilacza z płytką wzmacniacza, gdzie stwierdzono niższe napięcia niż na wyjściu transformatora. Wskazano na możliwość uszkodzenia przekaźnika lub niepewnych połączeń taśmy. W dalszych badaniach pomocne jest posiadanie schematu urządzenia i pomiar wszystkich uzwojeń wtórnych transformatora. W rozwiązaniu problemu kluczowe okazały się uszkodzone elementy półprzewodnikowe: dioda D803 na płycie przedniej z mikrokontrolerem oraz dioda zenera D710, które po wymianie przywróciły prawidłową pracę wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA