logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 nie włącza się, nie rozpoznaje USB - co zrobić?

Maestro_19 26 Lut 2007 18:33 5526 9
REKLAMA
  • #1 3620554
    Maestro_19
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam, mam Motke v3 która jest całkiem padnięta. telefon znalazłem jak wracałem z pracy w tramwaju. nie włącza sie. nie wchodzi nawet w boot loader. jedyny oznak jaki daje to to że jak podłącze oryginalnym kablem pod kompa, i przy próbie włączenia lub wejścia z boot loader używając *+# i power pokazuje sie dymek "nie rozpoznano urządzenia USB". Tak sie składa że mam drugą taką motke i mam ją zainstalowaną na tym że kompie. czy zdziałam coś kablem oryginalnym?
  • REKLAMA
  • #2 3622434
    zbych1973
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kabel orginalny jest jak najbardziej przydatny.teraz tylko kwestia programu jaki masz do naprawy.i czy wiesz gdzie zrobic tespointa zeby wejsc w tryb serwisowy i wgrac nowy soft
  • REKLAMA
  • #3 3622538
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    zbych1973 napisał:
    kabel orginalny jest jak najbardziej przydatny.teraz tylko kwestia programu jaki masz do naprawy.i czy wiesz gdzie zrobic tespointa zeby wejsc w tryb serwisowy i wgrac nowy soft

Jeżeli to jest V3 a nie V3r to po co TestPoint ?????????????????????
    Jeżeli telefon nie pokazuje ale komunikuje sie to jest OK. Trzeba spróbowac fleshować i zobaczyć co się będzie działo, sprawdź tylko jaki soft masz jak 4515 to jest V3r i trzeba robić po tp. Ewentualnie repair PDS później full ipowinien wstać, aczkolwiek zastanawia mnie dlaczego po upadku taka usterka :) hmm
    Sprawdź jaki soft jest i pisz napewno ktoś pomoże :)
  • #4 3622708
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Przed tymi zabiegami sprawdził bym, czy nie jest po zawilgoceniu, objawy przecież mogłyby być dokładnie takie, jak opisujesz. A to telefon znaleziony, zimą. na podłodze w tramwaju.
  • REKLAMA
  • #5 3622823
    Maestro_19
    Poziom 14  
    nie moge sprawdzić jaki jest soft ponieważ wogóle nie widzi mi jej komp a z poziomu telefonu tam nie wejde bo sie nie włącza. uzywałem flash backup ale jest napisane że nie połączona. mam drugą taką motke i żeby połączyło z kompem to poprostu trzeba ją włączyć a ta sie nie da włączyć chyba że jakiś inny program ale i tak w windowsie mi sie pokazuje że nie rozpoznano urządzenia USB
  • REKLAMA
  • #7 3622969
    andastar
    Poziom 17  
    ....Nie włącza się bootloader. Telefon nie daje oznak życia
    W takim przypadku należy użyć kabla flashmode ze zwartymi pinami.....

To tyczy triplets i jest nieprzydarne w V3 - V3 ma port USB
  • #8 3626650
    andastar
    Poziom 17  
    .....Jeżeli to jest V3 a nie V3r to po co TestPoint ?????????????????????
    Jeżeli telefon nie pokazuje ale komunikuje sie to jest OK. Trzeba spróbowac fleshować i zobaczyć co się będzie działo....

Jeżeli system nie zainstaluje sterowników bo telefon się nie zgłasza prawidłowo, to i żaden program go nie zobaczy, a więc i nie przefleszuje go. Dlatego właśnie musisz użyć test-pointa, aby telefon się zgłosił, choćby jako blank. Miałem ostatnio prawem serii trzy czy cztery takie V3 po zalaniu, uruchomiłem je po TP pod RSD, wgrałem bootloader, zrobiłem backup PDS, potem full flash. Po wgraniu PDS z powrotem i unlocku wszystko było w porządku, w jednym tylko przypadku musiałem zmienić bootloader na 8.26, gdyż odwróciła się funkcja klapki
  • #9 3626746
    Maestro_19
    Poziom 14  
    hmm no cóż gdybym miał smart clipa to mógłbym sie bawić ale nie wiem jak zdjąc tego TP w motce, w siemensie tak ale nie w motce. a oryginalnym kablem raczej nic nie zdziałam. a moze ktoś ją chce kupić to prosze pisać na pw. pozdrawiam
  • #10 3626885
    andastar
    Poziom 17  
    Gdybyś chciał się pobawić, tu masz o test-poincie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic477804.html
    TP polega na zwarciu punktu do masy na czas podłączania baterii, w tym momencie telefon dla systemu zgłasza się jako blanc, czyli bez oprogramowania, a system ładuje odpowiednie sterowniki do komunikacji. Jak ktoś się już w to bawił, to jest bardzo proste, toteż nie będę zachęcał, sam podejmij decyzję

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Motorola V3 znaleziony w stanie nie włączającym się i nie rozpoznającym urządzenia USB przez komputer wymaga diagnostyki i ewentualnej naprawy oprogramowania. Oryginalny kabel USB jest niezbędny do komunikacji, jednak brak reakcji telefonu i komunikat "nie rozpoznano urządzenia USB" wskazuje na poważniejszy problem. W przypadku modeli V3 (nie V3r) test-point (TP) zwykle nie jest konieczny, ale jeśli system nie instaluje sterowników i telefon nie jest wykrywany, zastosowanie test-pointa może umożliwić wejście w tryb serwisowy i wgranie nowego softu. Wskazane jest sprawdzenie, czy telefon nie uległ zawilgoceniu, co może powodować opisane objawy. Proces naprawy obejmuje użycie programów do flashowania, wykonanie backupu PDS, a następnie pełnego flasha. W przypadku zalania i uszkodzenia softu, test-point polega na zwarciu odpowiedniego punktu do masy podczas podłączania baterii, co pozwala na wykrycie telefonu jako urządzenia bez oprogramowania (blank) i załadowanie sterowników. Brak możliwości włączenia telefonu i wejścia do bootloadera wymaga zastosowania tych metod serwisowych, gdyż standardowe połączenie przez USB i oryginalny kabel nie wystarcza do naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA