logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do szybkiego cięcia twardego plastiku 3-4mm?

jamur 26 Lut 2007 19:12 10344 7
REKLAMA
  • #1 3620766
    jamur
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    potrzebuję zrobić (kupić) urządzonko do cięcia plastiku. Nie zależy mi na uzyskaniu idealnie równej krawędzi cięcia. Chodzi o to aby dość szybko i bez młotka ciąć powierzchnie ok. 30x40cm na paski z dość twardego plastiku o grubości ok. 3-4mm.
    Pomyślałem o użyciu do tego celu kawałka drutu oporowego, który po nagrzaniu będzie topił plastik, ale nie wiem jak długo trwać będzie takie topienie 40cm.
    Może ma ktoś pomysł jak się do tego zabrać.

/Nie bardzo wiedziałem w jakim dziale zamieścić moje pytanie, więc jeśli moderator uzna że ten nie jest właściwy to pewnie przeniesie - byle nie do kosza:-)/

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3621097
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Kup najtańszą wyrzynarkę TOPEX około35zł.Nie wiem jaki będziesz przecinał plastik.Chodzi mi o rodzaj to nie doradzę Ci jaki trzeba brzeszczot do wyrzynarki.
  • REKLAMA
  • #3 3621182
    jamur
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, ale wyrzynarka odpada (mam zresztą) problem polega na tym że ten plastik jest dość twardy - taki coś jak klawiatura ale jak już pisałem dość gruby. No i ilość do cięcia jest spora - jakieś kilkadziesią może nawet kilkaset takich cięć po ok. 40cm jedno.
  • REKLAMA
  • #4 3621542
    daduszeryf
    Poziom 28  
    To daj to do jakiegoś zakładu co mają dużą gilotynę i ci potną.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Przypomniało mi się jak kiedyś byłem w firmie gdzie cięto i spawano plastiki to oni cieli różne rodzaje plastików na na normalnej pile tarczowej tylko założonej odwrotnie.Ja mam zrobiony taki ręczny frez do cięcia z brzeszczotu po prostu nacinam kilka razy plastik lub laminat i przełamuję na brzegu stołu.Możesz tak spróbować.Jeśli mi podasz typ plastiku jaki chcesz ciąć to jutro będę się widział z gościem który pracował w takim zakładzie w którym obrabiano plastiki.
  • #5 3622697
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam!! wg. mnie sprawdziła by się w tym momencie piła taśmowa . widziałem takie w jakimś markecie po 500pln . jeżeli ma to być cięcie zarobkowe ( a tak przypuszczam ) to wydatek na narzędzie się opłaca . o cięciu gorącym drutem to chyba zapomnij - krawędzie będą nadtopione . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #6 3630038
    jamur
    Poziom 11  
    Dzięki za porady
    Co do pytania daduszeryf-a : typ plastiku to jak mi powiedziano tzw. ABS o grubości od 3 do 5 mm. Jak dla mnie to wygląda on (ten plastik) tak jak plastik z którego jest zrobona klawiatura, czy obudowy drukarki lub monitora. Niestety nie posiadam jakiejś fachowej nazwy.

Pukury możesz jakiś link jak ta piła wygląda? Nawiasem mówiąc krawędzie mogą być nadtopione.
    Jeszcze raz dzięki i czekam na dalsze rady.
    Pozdrawiam
  • #7 3630078
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Cześć.Jeśli jest to ABS to na normalnej pile tarczowej z drobnymi zębami.Określenie ABS to tylko trochę mówi o rodzaju plastiku bo do tego dodaje się jeszcze różne dodatki od 10% do 40% co zmienia właściwości plastiku tak mi powiedział facet który pracuje na wtryskarkach.
  • #8 3636553
    jamur
    Poziom 11  
    daduszeryf dzięki, pokombinuje tak jak napisałeś.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano urządzenia do szybkiego cięcia twardego plastiku ABS o grubości 3-4 mm na paski o wymiarach około 30x40 cm. Propozycje obejmowały użycie wyrzynarki, jednak ze względu na twardość materiału i dużą ilość cięć, wyrzynarka została odrzucona. Sugerowano zlecenie cięcia w zakładzie dysponującym gilotyną lub piłą tarczową z drobnymi zębami, która dobrze radzi sobie z ABS. Wskazano również na możliwość zastosowania piły taśmowej jako efektywnego narzędzia do cięcia twardych plastików, zwłaszcza przy większej ilości cięć, mimo że krawędzie mogą być lekko nadtopione. Metoda cięcia gorącym drutem została odradzona ze względu na powstawanie nadtopionych krawędzi i długi czas cięcia. Podkreślono, że właściwości ABS mogą się różnić w zależności od dodatków, co wpływa na sposób obróbki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA