logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program lepszy od WinRAR do kompresji i dzielenia plików na części?

duzydiablo 27 Lut 2007 20:36 2417 9
REKLAMA
  • #1 3625015
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    witam
    potrzebuje nazwy programu cos podobnego do rara ale lepszego tzn. ze bede mogl bardziej upchac i najlepiej dzielic na czesci np 90mb tak jak robi to rar
    za nazwy bardzo dziekuje
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3625061
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Polecam tai darmowy programik 7-Zip :) moze nie jest on taki mkombajnem jak win rar ale ma to czego szukasz. i jest banalny w obsłudze :D
  • REKLAMA
  • #3 3625070
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, najmocniejsze algorytmy kompresji mają WinRK i PAQ8. Ale kompresują one długo i nie wiem czy pozwalają dzielić archiwa.

Pozdrawiam, Krzystzof.
  • #4 3625894
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a znacie jakis program ktory dzieli na czesci po 100mb i bardzo mocno kompresuje np z 50mb robi 30-40 albo cos w tym stylu bo rar robi z 50 na 49 a mi chodzi zeby wiecej??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3625941
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Ale wszystko zależy od typu pliku, pliki mp3, avi itp są już skompresowane swoim algorytmem i zbyt wielkich rezultatów nie można oczekiwać.
    Najłatwiej objaśnić to za pomocą pliku bmp, proponuję koledze pewno doświadczenie: niech kolega zrobi dość duży obrazek i zamaluje go jednym kolorem, a następnie zapisze jako BMP. Potem niech kolega zobaczy jak taki plik się pięknie kompresuje ... ;)
  • #6 3625976
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a co jest najlepszego do filmow i dzielenia je na 100mb lub troszecze mniej ale niewiecej nic 100mb??
    pozdrawiam
  • #7 3626103
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    duzydiablo - winrar, total commander
  • #8 3626152
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    ale prosilem o cos lepszego od rara poniewaz on nieumie kompresowac widzialem na necie pliki ktore np maja 50 mb a po rozpakowaniu 3gb wiec czym to jest robione wiem ze dlugo sie to robi ale chce wiedziec jakim programem
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3626262
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    duzydiablo - jeżeli ktos czegos nie umie, to jestes to ty, ze swoją niewiedza dotycząca mechanizmów kompresji danych. Niektórych danych po prostu nie można bardziej skompresowac, a tym bardziej nie wychodzi to z danymi, które juz zostały skompresowane (filmy, mp3, itp).
    Zaden problem zrobić pusty plik o rozmiarze 10GB i skompresować go do kilkuset bajtów. Tylko co z tego, jak ten plik ma 10GB tej samej zawartości, albo ma 100MB, bo dane mialy kompresje stratna?

Zadajesz pytania "Czy czarownice latają na miotłach", a na odpowiedz, ze czarownic nie ma, dajej ciagniesz "Wiem, ze nie ma, ale czy lataja".

Silnym kompresorem jest np UHARC albo jakis PAQ.
  • #10 3626376
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Platon jemu prawdopodobnie chodzi o gry spakowane Uharc'em, faktycznie ma to pierońsko silny algorytm bo jak sprawdzałam pakując dane z płytki "twierdza" to zrobił mi z tego 83 MB, no ale jest też trochę zakręcony w obsłuydsze bo chodzi najlepiej tylko z linii poleceń

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania programu lepszego od WinRAR do kompresji i dzielenia plików na części, np. po 90-100 MB, z lepszym stopniem kompresji. Polecany jest darmowy 7-Zip, który jest prosty w obsłudze i spełnia podstawowe wymagania. Wskazano także na silniejsze algorytmy kompresji, takie jak WinRK, PAQ8 oraz UHARC, które oferują znacznie lepszą kompresję, choć kosztem dłuższego czasu przetwarzania i często obsługi z linii poleceń. Podkreślono, że stopień kompresji zależy od typu pliku – pliki już skompresowane (np. mp3, avi) trudno dodatkowo skompresować. UHARC jest szczególnie polecany do gier i dużych plików, choć jest mniej przyjazny w obsłudze. Total Commander wymieniono jako narzędzie wspierające dzielenie plików, ale niekoniecznie lepsze od WinRAR pod względem kompresji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA