logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CW-29K86V KS3A - Dźwięk działa, brak obrazu po włączeniu TV

ferdeka 27 Lut 2007 23:18 2186 6
REKLAMA
  • #1 3625883
    ferdeka
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam mam takiego samsunga i problem polega na tym że po załączeniu tv działa, głos jest ale obrazu nie ma, pion raczej odpada bo po podniesieniu siatki2 widać pośfiate , orginalnego schematu nie posiadam tylko troche podobny, grał do końca zgasł obraz i to wszystko ,nic nie wypalone, wszystkie główne nap. w normie, prosze o jakieś sugestie, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3625895
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Może tak na początek trochę pomiarów na PK i pionie
  • REKLAMA
  • #3 3626453
    ferdeka
    Poziom 14  
    jak już wcześniej pisałem pion w porządku, a jeśli chodzi o pk to z pomiarów wynika że jest zablokowane sterowanie RGB( wiadomo działające na zasadzie sprzężenia zwrotnego) niestety nie posiadam oryginalnego schematu .
  • REKLAMA
  • #4 3626473
    ainog
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Prosze zwiększyć żarzenie kineskopu na chwile .Zrobić pomiary napięc na RGB.Często kineskop przestrzeli i uszkadza matryce lub tranzystor od prądu kineskopu.Powodzenia.Schemat w serwis-elektroniki coś dobierzesz.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 3626648
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    kondek + rezystor na impulsach z trafa, (jak dobrze pamiętam to chyba 5,6kohm i 3,3nF/250V-nie dawaj ceramicznego jak to ta "bajka") po prawej radiatora linii patrząc od tyłu tv, prawie "doklejony" do radiatora, pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

serwisówki poszukaj na: www.eserviceinfo.com

Dodano po 1 [minuty]:

jest na pewno! sprawdzałem
  • #6 3626924
    marek 2006
    Poziom 15  
    rezystor się zgadza ale kond. to 4,7nf 400V
  • REKLAMA
  • #7 3628885
    ferdeka
    Poziom 14  
    udało mi się zlokalizować uszkodzenie a był nim pion, mimo że nap. się zgadzały, widocznie coś musiało być nie tak z samą geometrią lub obrazem że po wymianie tv ruszył, oczywiście wymieniłem tylko elka profilaktycznie, nic po za tym, dzięki za zainteresowanie tematem, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CW-29K86V KS3A po włączeniu działa dźwięk, lecz brak obrazu. Pomiar napięć na układzie pionowym wykazał poprawność, jednak sterowanie RGB było zablokowane, co wskazywało na problem z geometrią obrazu. Zalecano zwiększenie żarzenia kineskopu i pomiary napięć na liniach RGB oraz sprawdzenie kondensatora i rezystora na impulsach z transformatora, które znajdują się przy radiatorze linii. Ostatecznie uszkodzenie okazało się być w układzie pionowym, mimo prawidłowych napięć, co po wymianie elementów, w tym profilaktycznej wymianie kondensatora elektrolitycznego, przywróciło obraz. Schematy serwisowe można znaleźć na stronie www.eserviceinfo.com.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA