logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACtina 17 CRT. Po włączeniu do zasilania po 2 s zaczyna trzeszczeć.

ramzes23 28 Lut 2007 11:40 837 2
REKLAMA
  • #1 3627055
    ramzes23
    Poziom 2  
    Od razu przepraszam za nie profesjonalne słownictwo.
    Problem nastepujący:
    Powłączeniu do zasilania po 2 sekundach zaczyna dziwnie trzeszczeć...dopatrzyłem że to trzeszczenie (widoczne okiem ponieważ widać poblask) dochodzi z białej kostki która znajdyje sie na płytce nakładanej na całą ta lampe.Rozebrałem to i oprócz tych bolcy sa jeszcze dwie blaszki-do jednej dochodza dwa kable z trafa a druga jest chyba od masy ale te blaszki nie dotykaja sie tylko są w pewniej odległości od siebie i właśnie z tamtąd iskrzy..może jakas wyjątkowo cierpliwa osoba mnie z rozumie i podpowie co może być...jestem amatorem ale bardzo cierpliwym i ambitnym..z góry dziękuje..
  • REKLAMA
  • #2 3629591
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Prawdopodobnie elementem, który opisujesz jest iskrownik - jego zadaniem jest zabezpieczenie układu przed zbyt wysokim napięciem (gdy napięcie jest zbyt wysokie, pojawia się iskra).
    Tak więc, przyczyną jest tu zawyżenie któregoś z napięć na płytce kineskopu. Jednak aby ci pomóc, musisz podać dokładny model tego monitora, oraz opisać, którą gałąź zabezpiecza ten iskrownik. Do tego niestety potrzeba minimum wiedzy teoretycznej z zakresu podstaw elektroniki oraz budowy i zasady działania sprzętu.

Pozdrawiam.
  • #3 3629691
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Monitory
REKLAMA