logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM A22M Think, błąd odczytu dysku, Hitachi DK23DA-20F.

mop 28 Lut 2007 21:26 1948 6
REKLAMA
  • #1 3629331
    mop
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    zakupiłem ten dysk Hitachi Model DK23DA-20F 20 GB z myślą o zwiekszeniu pojemności mojego laptopa IBM a22m 850 Mhz PIII . ale jak wkładam go do kieszonki z tacką i potem uruchamiam to laptop ten go nie widzi i komunikuje że błąd odczytu dysku. czy może ten model nie pasuje do tego laptopa lub co mam zrobić i sprawdzić. zaznaczam, że na dell c600 pracuje i wszystko w porządku i jeszcze jedno jak włożyłem mojego poczciwego Futitshu 2,0 gb to też chodzi i jest ok. prosze o porade z góry wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 3629371
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    kolega wyciagnie dysk i popatrzy na piny . Mozna je podzielic na 40 pinow sygnalowych i 4 piny oddzielone u mnie na ibm aby ruszyl dysk innej firmy musialem tak odgiac te 4 piny aby nie wchodzily do przejsciowki/laptopa dopiero po takim zabiegu dysk inny niz IBM zaczyna dzialac (probowalem na 2 modelach)
  • REKLAMA
  • #3 3629571
    mop
    Poziom 9  
    a czy mozna to zrobić np bez odginania tych precików a jesli nie to jakaś fotka jakie żeby nie spartolić czegoś bo to prawie nowy dysk. pozdro

Dodano po 47 [minuty]:

a moze bios zaktualizować a mam w nim 1,09 i jak to zrobić bo moze nie widzi wiekszych dysków.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3630550
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    mop napisał:
    uruchamiam to laptop ten go nie widzi i komunikuje że błąd odczytu dysku.

Jaki to błąd ? Podaj dokładną treść komunikatu.

Komputer uruchamia się z płyty instalacyjnej systemu operacyjnego ?
    Co wtedy się dzieje ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 3630593
    mop
    Poziom 9  
    wyjąłem HDD zrobiłem botowanie z cd i ładuje pliki win a potem uruchamia sie czarny ekran i miga kursor zero reakcji tylko wyjecie wtyczki a przy włożonym HDD 20GB tylko na czarnym tle pojawia sie komunikat "błąd odczytu dysku" ponownie zrestartuj ctrl alt delete ale dziwne na starym 2,0 GB normalnie chodzi bez problemów moze gdzieś wyczytałem zrobić zworke na dysku lub co innego bios chyba mam najnowszy bo przegladalem strone z driverami IBM. a moze co mam sprawdzic na tym dysku mniejszym co sie uruchamia i wchodzi do win.
  • Pomocny post
    #6 3630813
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    mop napisał:
    pojawia sie komunikat "błąd odczytu dysku" ponownie zrestartuj ctrl alt delete

To znaczy że widzi dysk tylko system nie wstaje bo był instalowany w innym komputerze. Zabootuj z CD i postaw system na tym laptopie od nowa a najlepiej usuń wszystkie partycje i załóż od nowa system.

Jeżeli instalator na tym nie idzie dalej to usuń partycje na innym komputerze i koniecznie odśwież MBR (Master Boot Record).
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #7 3634339
    mop
    Poziom 9  
    format instalaka pod laptopem IBM i działa dysk- dzieki za porade PiTD

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk Hitachi DK23DA-20F 20 GB, aby zwiększyć pojemność laptopa IBM A22M z procesorem Pentium III 850 MHz. Po zamontowaniu dysku w kieszeni z tacką laptop zgłaszał błąd odczytu dysku i nie widział nowego dysku, podczas gdy dysk działał poprawnie na innym laptopie Dell C600. Stary dysk Fujitsu 2,0 GB działał bez problemu w IBM. W odpowiedzi zasugerowano fizyczną modyfikację pinów dysku – odgięcie 4 pinów sygnałowych, aby dysk innej marki był kompatybilny z IBM. Autor pytał o możliwość wykonania tego bez uszkodzenia dysku oraz o aktualizację BIOS-u (posiada wersję 1.09) w celu obsługi większych dysków. Po dalszej diagnostyce okazało się, że laptop widzi dysk, ale system nie startuje, ponieważ był instalowany na innym komputerze. Rekomendowano uruchomienie instalacji systemu z płyty CD, usunięcie wszystkich partycji i odświeżenie MBR. Po sformatowaniu i instalacji systemu na laptopie IBM dysk zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA