Witam!
Przezwyciężanie kolejnych problemów w programowaniu mikrokontrolerów bywa równie trudne co podniecające
Czasami poprostu natrafia się na "opór materii" i nijak idzie problem rozwiązać. Czasami się okazuję, że rozwiązanie było bardzo proste, ale to już inna bajka,
a więc:
Używając w większości postu zamieszczonego przez slimak281 tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic657563.html
chociaż nie tylko, skonstuowałem program do obsługi czujnika DS18b20.
Wyświetlanie chodzi bez problemu.
Problem jedynie stwarza dogadanie się z owym czujnikiem...
Temperatura jaką wskazuje czujnik to wciąż -00,2
Czytałem tu i gdzie indziej, że kluczowe są wartości opóźnień w funkcjach obsługujących 1-wire.
Używam wartości podanych w tym poście, a jeśli chodzi o same funkcje, to ta na mikrosekundy została ta sama, a na milisekundy dałem swoją. Nie są one super-precyzyjne, ale chyba nie o to tu chodzi....
Proszę o pomoc, gdyż już sam nie wiem co jest nie tak.
Jeśli komuś z Was chodzi to bezproblemowo na takim lub podobnym sprzęcie, to proszę dajcie znać.
Dzieki i pozdrawiam.
Przezwyciężanie kolejnych problemów w programowaniu mikrokontrolerów bywa równie trudne co podniecające
Czasami poprostu natrafia się na "opór materii" i nijak idzie problem rozwiązać. Czasami się okazuję, że rozwiązanie było bardzo proste, ale to już inna bajka,
a więc:
Używając w większości postu zamieszczonego przez slimak281 tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic657563.html
chociaż nie tylko, skonstuowałem program do obsługi czujnika DS18b20.
Wyświetlanie chodzi bez problemu.
Problem jedynie stwarza dogadanie się z owym czujnikiem...
Temperatura jaką wskazuje czujnik to wciąż -00,2
Czytałem tu i gdzie indziej, że kluczowe są wartości opóźnień w funkcjach obsługujących 1-wire.
Używam wartości podanych w tym poście, a jeśli chodzi o same funkcje, to ta na mikrosekundy została ta sama, a na milisekundy dałem swoją. Nie są one super-precyzyjne, ale chyba nie o to tu chodzi....
Proszę o pomoc, gdyż już sam nie wiem co jest nie tak.
Jeśli komuś z Was chodzi to bezproblemowo na takim lub podobnym sprzęcie, to proszę dajcie znać.
Dzieki i pozdrawiam.