logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9200 - jakie sterowniki do poprawy tekstur w nowych grach?

prezio.pl 01 Mar 2007 10:58 3427 10
REKLAMA
  • #1 3630754
    prezio.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich mam straszny problem gdyz od pewnego czasu zauwazylem ze w grach zazwyczaj w tych z nowymi silnikami nie wyswietlaja mi poprawnie textury pomyslalem ze moze czas na sciagniecie nowych sterownikow bo ciagle jade na tych co z karta dostalem :] i jak zaczelem szukac to nie wiem ktore beda najlepsze i najnowsze dla mojej karty! mozecie mi doradzic??

aha jeszcze znalazłem chyba najnowsze z ATI :arrow: http://www.download.net.pl/32/ATI-CATALYST-Windows-2000-XP/ wiem ze moze to troche nadgorliwe myslenie ale moze beda wspolpracowaly z moja karta co o tym myslicie ?? :] (( Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu)) :twisted:

Prosze was o pomoc :] bede punktowal :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3630799
    tagan870715
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zgadzam się że na stronie producenta znajdziesz...
    Sprawdź w opisie czy obsługuje Twoją grafikę...
    Ale ostrzegam że nawet jeśli jest napisane że obsługuje to mogą być problemy... Też mam 9200 i mam zainstalowany sterownik w wersji 8.252.0.0 ze strony producenta... z nowszymi miałem problem...
  • REKLAMA
  • #5 3630801
    prezio.pl
    Poziom 11  
    czyli z tego wynika ze te beda naj "Catalyst® 6.11 Display Driver for Windows XP Professional/Home Edition" okey dzieki sprawdze czy pomoglo i sie jeszcze odezwe :]

Dodano po 3 [minuty]:

ty uzywasz 8.252.0.0 a tu mi pokazuje ze niby 6.11 :] bede sprawdzał je te omegi tez moze cos pomoze

PS
    obawiam sie ze ta karta moze miec juz dluga brode i bedzie trzeba pomyslec nad nowsza :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3630811
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Proponuje ściągną jedne i drugie sterowniki. Odpalić jakiś program diagnostyczny, np 3DMARKT
    I zobaczymy które są lepsze ;p
  • #7 3630834
    prezio.pl
    Poziom 11  
    oh :cry: moze zobie to na oko 3DMARK zajmuje 580 mb O_o :P

Dodano po 52 [sekundy]:

ta najnowsza wersja :P starsze troche mniej :]
  • Pomocny post
    #8 3631641
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Z 3DMark polecam 2001SE, zajmuje 40MB a że jest starsza to niewielkie zmiany konfiguracji sprzętu zmianieją wynik.
    pozdro
    Siewcu
  • Pomocny post
    #9 3632731
    n0zYk
    Poziom 12  
    Spróbuj najnowsze z strony ATi albo poszukaj trochę starszych np na http://www.guru3d.com. Możesz także sprobować modyfikowanych Omeg, też są dobre ;)
  • #10 3634104
    prezio.pl
    Poziom 11  
    Jak narazie problem rozwiazał sie przy sterownikach ATI ze strony producenta o oznaczeniu 6.11 wszystkie textury pieknie widac (czasem gdzies w oddali cos mrugnie) Oczywiscie z czystej ciekawosci sprawdze programem 3DMARK inne sterowniki ale to w weekend jak znajde chwile czasu. Napisze co mi wyszlo moze nastepnym to pomoze !!

Dziekuje serdecznie wszystkim za pomoc!! :D

Dodano po 14 [minuty]:

3Dmark 2001 SE niestety obsluguje tylko DirectX 8.1 ja uzywam i taki 9.0c bede musial pobierac wersje <600 mb :(
  • #11 3634193
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    3D Mark 2005 i pewnie 2004 nie pójdą na Twoim sprzęcie. Tzn. pójdą, ale testy będą trwały bardzo długo, a ich rezulataty nie bedą miarodajne. Te testy były konstruowane pod DirectX 9, a Twoja karta oferuje wsparcie dla usług DirectX tylko do wersji 8.1
    Żródło:
    http://ati.amd.com/products/radeon9200/radeon9200/specs.html

3D Mark 2001 SE jest moim zdaniem najlepszym benchmarkiem tego typu dla Twojej karty. Poza tym dla starszych benchmarków będzie Ci łatwiej znaleść wyniki refernecyjne. Mało kto testuje Radeony 9000, czy 9200 na 3D Marku 2005, więc nie będziesz miał z kim porównać swoich wyników.

Dla Twojej karty polecam Ci Omegi, ale oparte na starszych Catalystach poniżej 6.6, bo kolejne nie oferują wspoarcia dla Twojego sprzętu). Najlepsze dla Ciebie Omegi:
    Radeon Omega Drivers 3.8.252 (Catalyst 6.5):
    http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&go=cat&dwn_cat_id=14

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niepoprawnym wyświetlaniem tekstur w nowych grach na karcie Radeon 9200 można częściowo rozwiązać poprzez aktualizację sterowników. Najlepszym źródłem sterowników jest oficjalna strona producenta ATI/AMD, gdzie dostępne są sterowniki Catalyst, m.in. wersja 6.11, która w praktyce poprawia wyświetlanie tekstur i stabilność. Użytkownicy polecają także modyfikowane sterowniki Omega oparte na starszych wersjach Catalyst (np. 3.8.252, odpowiadające Catalyst 6.5), które mogą zwiększyć wydajność i kompatybilność. Testowanie sterowników można przeprowadzić za pomocą benchmarków takich jak 3DMark 2001 SE, który jest kompatybilny z DirectX 8.1 obsługiwanym przez Radeon 9200. Nowsze wersje 3DMark (2004, 2005) są mniej odpowiednie ze względu na wymagania DirectX 9 i mogą dawać nierzetelne wyniki. Warto zwrócić uwagę, że karta Radeon 9200 ma ograniczone wsparcie dla najnowszych sterowników i DirectX, co może wymagać rozważenia wymiany sprzętu na nowszy model w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA