logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson – brak dostępu do kanałów na karcie klienckiej, działa na innych tunerach

djlukas 01 Mar 2007 16:19 1872 8
REKLAMA
  • #1 3631703
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    witam

wie ktos moze jak sprawdzic karte kliencka czy działa? bo niemam skąd pożyczyc takiej karty zeby sprawdzić inną. poniewaz posiadam jak trzeci tuner ferguson i od paru dni niemam na nim dostepu. na dwóch pozostałych pionieer i philips działa wszystko ok. gdy wloze orginalną karte bezposrednio do tunera to działa wiec wykluczam ze tuner zepsuty.
  • REKLAMA
  • #2 3633802
    GiGi7
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witaj za mało danych jaki spliter - jeśli to ten na układzie 16f84A to sprawdź czy w karcie klienta masz napewno układ : pic 16F628A bo taki jest do Fredków.
    Następnie sprawdż omomierzem czy masz wszystko na kabelku ok. czy nie ma gdzieś przerwy na końcówkach.
    POTEM sprawdź czy układ nie jest w karcie odwrotnie umieszczony.
    Jesli karta posiada przycisk reset sprawdź czy dioda nasplinterku zamruga jak go wciskasz.
    Na koniec sprawdź wsad w tym układzie wsad podam Ci na upload jeszcze dziś i podam linka..
    podałem na

http://upload.dvhk.pl/

Ceka w poczekalni na zamieszczenie pod nazwą 16F628A .zip...
    POZDRAWIAM GiGi7.
  • REKLAMA
  • #3 3637668
    djlukas
    Poziom 27  
    wszystko chodzilo przez dwa miechy bez problem. jedno co mnie niepokoi to komunikat w ferdku "invalid smatr card". spliter na pic'u. a skad ty masz wsad do karty na ferdka? podobno jeszcze nigdzie nie jest dostepny. myslalem ze jest jakis sposób na sprawdzenie kart, np. wsadzenie jej do programatora i zczytanie lub cos podobnego. bo chyba bede musial zakupic nową:(
  • REKLAMA
  • #4 3638708
    GiGi7
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Nie wiem co Ci powiedzieć wsad udostępniłem spec. dla Ciebie a ty się zastanawiasz.... Myśle że najlogiczniej było by abyś jeśli masz taki pic- jak opisywałem wcześniej abyś wsadził go w Jdm-a i programemem ic.prog sparawdził poprawność zapisanych danych. Poza tym myśle że pozostanie Ci jeszcze laminat do kontroli.
    POZDRAWIAM GiGi7...
  • #5 3646016
    djlukas
    Poziom 27  
    niemoge znalesc tego wsadu:(
  • #7 3745711
    skalka
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy do tego wsadu układ karty jest taki sam jak do 16f84A ?
  • #8 3863100
    Pinesio
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    ja mam obie karty i układ jest ten sam. Tylko pice są inne
  • REKLAMA
  • #9 3863754
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Witam sprawdził ktoś ten wsad czy działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do kanałów na karcie klienckiej w tunerze Ferguson, podczas gdy ta sama karta działa poprawnie w innych tunerach (Pioneer, Philips). Użytkownik wyklucza uszkodzenie tunera, ponieważ oryginalna karta działa bezpośrednio w tunerze Ferguson. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce karty klienta, w szczególności na sprawdzeniu układu scalonego PIC 16F628A, który powinien znajdować się na karcie do tunerów Ferguson (Fredków). Zalecane jest użycie omomierza do kontroli ciągłości przewodów oraz sprawdzenie poprawności montażu układu i ewentualnego resetu karty. Udostępniono wsad (firmware) do układu PIC 16F628A, który można pobrać z serwera upload.dvhk.pl, co umożliwia weryfikację i ewentualne przeprogramowanie karty za pomocą programatora JDM i oprogramowania ic.prog. Wątpliwości dotyczą kompatybilności wsadu z układem karty oraz różnic między układami PIC 16F84A i 16F628A, jednak potwierdzono, że układy są podobne, choć pice różne. Użytkownik rozważa zakup nowej karty, jeśli diagnostyka nie wykaże błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA