logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie trafo zamiennik do amplitunera KENWOOD KR-820? Parametry i specyfikacja

hunterhouse 01 Mar 2007 19:19 2178 9
REKLAMA
  • #1 3632403
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    witam

a wiec do rzeczy, mam do naprawy trochę wiekowy już, ale całkiem fajny amplituner KENWOOD KR-820.
    z tego co widzę to spalone jest trafo, taki dość dziwny transformator, który ma możliwość zasilania 110 lub 230V (przełącznik) na wyjściu ma napięcie symetryczne do końcówki mocy, oraz jakieś pojedyncze napięcie do zasilania czegoś na płycie przedniej. nie jestem pewien ale to chyba napięcie do wyświetlacza, bo to taki starego typu jest, taka bańka szklana która świeci na zielonkawo, podobnie jak lampy elektronowe.

na transformatorze pisze :
    LO1-2586-05
    JK17T SMD

mi to nic nie mówi, google też nic ciekawego nie poszukało.
    wiem tylko że transformato ma 280W, a kondensatory w zasilaczu są na 42V

ogólnie końcówka jest 2 kanałowa i może obsługiwać głośniki 4-16OHM

i teraz pytanie, jakie trafo tam wstawić ?? bo na oryginalne to niema co liczyć chyba ??
    ale jak bym znał parametry to bym na zamówienie zamówił.

oprócz tego (choć wiem że to nie ten dział ale nie chce zakładać 2 tematów) może ktoś ma serwisówke do tego ?? bo w necie też coś kiepsko :/ na jeden stronie był ale za 18 dolarów :D toż to więcej jak ten sprzęt wart pewnie :D

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3632440
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Byc moze spalil sie bezpiecznik termiczny wbudowany w trafo (o ile tam jest) napisz cos wiecej np w jakich okolicznosciach trafo sie spalilo, i jak wyglada.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3633390
    Elektronick
    Poziom 18  
    Skoro chodzil na granicy mozliwosci to z pewnoscia sie przegrzal i zadzialal bezpiecznik termiczny wbudowany w trafo. Nalezy sie do niego dostac (najczesciej znajduje sie pod fiolami chroniacymi uzwojenia) nalezy wymienic go na taki sam (nie lutowac).
  • REKLAMA
  • #5 3633555
    hunterhouse
    Poziom 26  
    więc folie zdjęte iii :/ nic

całość jest dodatkowo zalana jakimś lakierem, takim czarnym, i nie widać żadnego zabezpieczenia, może jest we środku... ale to się do niego nie dostane.

ale zacząłem się zastanawiać bo dostrzegłem jeszcze jedną ciekawą rzecz.
    jak już mówiłem na wyjściu jest podawane napięcie symetryczne do zasilania i jeszcze jedno napięcie pojedyncze które idzie gdzieś na płytkę czołową w okolice wyświetlacza. i to napięcie indukuje się na cewce która jest na wierzchu transformatora, była dowijana później po lakierowaniu, i ma tylko 10 zwojów !!!
    do czego to może być ??

jak by ktoś miał pomysł jakie tam są napięcia na tym trafie to bym może coś zamówił innego.
    to przełączanie 110- 230V to oczywiście zbędne, tylko jakie napięcia wyjściowe ?? i co zrobić z ta małą ceweczka :/

pozdrawiam
  • #6 3634474
    Elektronick
    Poziom 18  
    Wydaje mi sie ze jest to napiecie podawane w stanie stand-by, ktore podczas czuwania zasila potrzebne uklady by sprawdzaly czy nie zostal wlaczony wzmacniacz (np poprzez pilota). Skoro kondensatory sa na 42V, to trafo nie powinno miec wiekszego napiecia niz 2x30V. Ja bym jednak probowal odzyskac to trafo, dobierz sie do uzwojenia pierwotnego i tam jest ten bezpiecznik (wlaczony w szereg z uzwojeniem), jesli cos uszkodzisz, to i tak wazne ze chociaz probowales go ozywic, wtedy zamowisz jakies zastepcze trafo. Np u mnie w trafie od wzmacniacza bezpiecznik znajdowal sie pod jakims klejem, wiec u Ciebie pewnie bedzie pod tym lakierem
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3648385
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Próbowałem coś jeszcze z tym transformatorem, ale dalej nic:/
    To dodatkowe uzwojenie ma na prawdę 10 zwojów.
    Pod tym jest nawinięte uzwojenie wyjściowe, pomalowane lakierem, i nie da się tego odwinąć.
    Dopiero na samym dnie jest uzwojenie pierwotne i tam być może znajduje się ten bezpiecznik, ale do niego się nie dostane:/

Czyli zostaje 2 problem, jaki transformator wstawić w miejsce tego??
    Chodzi o napięcie symetryczne, bo to małe sobie dowinę

Czyli całość ma trafo 280W i może działaś od 4 OHM. Jak ktoś siedzi w takim sprzęcie to powinien, tak trochę na oko ocenić, jakie tu musi być napięcie??
  • #8 3653052
    Elektronick
    Poziom 18  
    Daj trafo na napiecie 2x30V i mocy takiej samej jak ma stare trafo, wtedy po wyprostowaniu i odfiltrowaniu bedzie ok 42V
  • #9 3671293
    hunterhouse
    Poziom 26  
    oki wiec są pewne postępy
    podłaczyłem tymczasowo trafo ze starej unitry 120W i 2x24V i nawet gra
    dodatkowo nawinąłem 10 zwojów na rdzeń i podłączyłęm i okazało sie że wtedy nawet wyswieltacz działa, on tego chyba używa jako wzorca czestotliwości odswierzania :D ale mniejsza akurat o to.

wiec zostaje tylko problem wyboru odpowiedniego napięcia do zasilania całosci.
    moze ktoś ma jakąś wiedze lub moze doswiadczenia jakie napięcie powinien miec wzmacniacz o mocy trafa 280W i pracujacy z głośnikami 4ohm.

pozdrawiam
  • #10 3676117
    Elektronick
    Poziom 18  
    Przeciez Ci napisalem. 2x30V aby wykorzystac max z tej konstrukcji (takie napiecie mialo pewnie stare trafo) ale dla bezpieczenstwa lepiej dac 2x28V.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner KENWOOD KR-820 ma uszkodzony oryginalny transformator (LO1-2586-05, JK17T SMD) o mocy 280W, z przełącznikiem napięcia 110/230V i wyjściem symetrycznym do końcówki mocy oraz dodatkowym pojedynczym napięciem do zasilania wyświetlacza (stara bańka szklana świecąca na zielono). Próby odzyskania transformatora nie powiodły się ze względu na brak dostępu do wbudowanego bezpiecznika termicznego, który prawdopodobnie jest zatopiony w lakierze. Dodatkowe uzwojenie o 10 zwojach nawinięte na rdzeń służy do zasilania układów w trybie stand-by. Zalecane jest zastosowanie transformatora o napięciu wtórnym symetrycznym 2x28-30V i mocy zbliżonej do oryginalnej (około 280W), co po wyprostowaniu i filtracji da około 42V na kondensatorach zasilacza. Tymczasowo użyto transformatora 2x24V 120W z Unitry, który umożliwił działanie amplitunera i wyświetlacza po nawinięciu dodatkowych 10 zwojów. Wzmacniacz obsługuje głośniki 4-16Ω, a dobór transformatora powinien uwzględniać te parametry oraz zabezpieczenia termiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA