logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung X200 – czy IrDA umożliwia odbieranie plików z innych telefonów?

tmkzik 02 Mar 2007 21:06 1343 9
REKLAMA
  • #1 3636438
    tmkzik
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Czy jest mozliwosc zeby samsung x200 mogl odbierać przez irde od innych telefonów? Bo od komputera to moze, a od innego koma niestety:/
  • REKLAMA
  • #2 3687936
    Burzej
    Poziom 12  
    siemka ja też mam ten telefon i jestem bardzo nie zadowolony irda nie działa , pytałem sie takiego gości czemu ona nie działa powiedział że jest nie aktywna nie da sie uaktywnic chyba że ktoś wie jak:D z kompem też nie kiedy nie działa, a poza tym obudowa mi sie psuje a nigdzie nie można kupic zamiennika nie fabrycznego
  • REKLAMA
  • #3 3688323
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    w x200 jest bodajze jak w c100:/ dluuuuuuuuuugo sie meczylem i nic nie wsuralem:/ jedynie
    komp i easy gprs:(
  • REKLAMA
  • #4 3690143
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    z tego co pamiętam temat już kilka razy poruszany na tym forum, wystarczy poszukać. Co do irdy to służy ona tylko do wysyłania wizytówek i do nieczego innego , przczytaj instrukcję obsługi tam pisze na 100% , jesteś leń :)
    Na przyszłoś pierw szukaj a póxniej pisz post

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/.../20051223110501765_SGH-X200_UG_Pol_051222.pdf

strona 55 i 56
  • REKLAMA
  • #5 3690707
    select2
    Poziom 11  
    Witam z tego co wiem to w żadnym samsungu irda nie działa tak jak powinna koledze nawet w e250 nie łaczy sie z żadnym fonem tylko z kompem i tak jes ze wszystkimi Samsung powinien wnies poprawki bo to nie zaleta lecz wada i nie ma co sie męczyc aby cos przesłac :)
  • #6 3693250
    BłażejGSM
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    irda działa w x200 tylko jak kolea wcześniej napisał. sprawa wygląda jak 6610 hihi można przesłać tylko wizytówki
  • #7 4155105
    Lukasz236
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    ja tesz mam taki sam telefon muj kolega mi przesłał takim samym telefonem do mnie wizytuwke i sie otworzyła i nic więcej nieda sie odebrać tylko da ise odebrać z komputera.
  • #8 4155259
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    BłażejGSM napisał:
    irda działa w x200 tylko jak kolea wcześniej napisał. sprawa wygląda jak 6610 hihi można przesłać tylko wizytówki

Notatki z kalendarza tez :D
  • #9 4156351
    Sciemek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Na moduł IrDA w samsungach (chyba wszystkich) oraz w kilku modelach Nokia jest założona blokada tylko po to by operatorzy zarabiali na MMS'ach i połączeniu z WAP'em bo za to zapłacicie, a za tapetę czy dzwonek od kolegi nic nie kosztuje przecież. Samsung daje w ten sposób możliwość zarobienia dodatkowej kasy operatorom.
    Za pomocą komputera i IrDa lub bluetooth można wgrywać prawie wszystko do samsungów, tyle, że trzeba mieć zainstalowane oprogramowanie samsunga. Można je pobrać ze strony. Jest bezpłatne.
    Nie wiem tylko czy ta blokada jest blokadą software'ową czy też hardware'ową ale daję 90%, że to w sofcie zaszyte jest to ograniczenie..
    Pozdrawiam
  • #10 4157956
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Scimek no napewno softowo bo by sie przeciez z komputerem nie laczył.
    PS nigdy nie wiedział ze to moze byc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samsung X200 posiada moduł IrDA, który jednak jest ograniczony i nie umożliwia odbierania plików od innych telefonów, a jedynie przesyłanie wizytówek i notatek z kalendarza. IrDA w tym modelu działa podobnie jak w Samsungu C100 czy 6610, gdzie transfer plików jest zablokowany. Odbiór danych przez IrDA możliwy jest jedynie z komputera, co wymaga dedykowanego oprogramowania Samsunga. Blokada ta jest najprawdopodobniej softwarowa i ma na celu wymuszenie korzystania z płatnych usług operatorów, takich jak MMS czy WAP. W innych modelach Samsunga, np. E250, IrDA również nie łączy się z innymi telefonami, a jedynie z komputerem. Użytkownicy zgłaszają, że IrDA w Samsungu X200 jest nieaktywna i nie da się jej uaktywnić do pełnej funkcjonalności przesyłania plików między telefonami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA