logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stanowisko laboratoryjne do pomiaru prędkości obrotowej?

koldek1984 03 Mar 2007 17:03 1614 7
REKLAMA
  • #1 3639088
    koldek1984
    Poziom 2  
    Witam

Mam do zrobienia stanowisko laboratoryjne do badania predkosci obrotowej .
    Jesli by ktos mial jakies propozycje jak wykonac takie stanowisko to poprosze o wypowiedzenie sie i w doradzenie jak to powinno wygladac.
  • REKLAMA
  • #2 3639194
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    A jakieś założenia techniczne ten temat posiada? Czego prędkość ma być mierzona, maksymalna prędkość mierzona itd. Wtedy można coś doradzić.:idea:
  • REKLAMA
  • #3 3639839
    Saja
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Najlepiej wykorzystać silnik elektryczny z wałem na staęe [ mechanicznie ] zamocowanym z wałem prądnicy prądu stałego .. - zmieniając obciążenie prądnicy będziesz mógł regulować prędkość obrotową i już jest jakaś podstawa do opracowań.
  • #4 3640654
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    koldek1984 napisał:
    Witam

Mam do zrobienia stanowisko laboratoryjne do badania predkosci obrotowej.

to chyba jednak wielki przerost formy nad treścią, ponieważ w ub. wieku takie "stanowisko do pomiaru prędkosci obrotowej" inżynier mechanik (w porządnym zakładzie) nosił ze sobą w kieszeni i nazywał to tachometrem (mechanicznym)... :D
    Miał ten aparacik kilkanaście przełączanych zakresów pomiarowych i potrafił zmierzyć prędkość obrotową wału od 30obr/min do (chyba) 18000obr/min.

koldek1984 napisał:
    Jesli by ktos mial jakies propozycje jak wykonac takie stanowisko to poprosze o wypowiedzenie sie i w doradzenie jak to powinno wygladac.

Jedną z propozycji już Tobie wyżej podałem, a na temat kilkunastu innych rozwiązań możemy podyskutować, ale nie tu na Forum (ostatnio mam coraz większy wstręt do pisania...) tylko np. przy ognisku mając "towarzystwo" Krowy z Jaśkiem... (to chyba z tęsknoty za latem... :D ).

Pozdrawiam
  • #5 3651742
    koldek1984
    Poziom 2  
    w sumie mam dwa pomysly jak to wykonac:
    1) pierwszy pomysl to pomiar prędkości obrotowej z wykorzystaniem zjawiska odbicia promieniowania podczerwonego
    Metoda polega na tym ,ze prędkość obrotowa jest badana przez przyrząd dzięki wiązce podczerwieni odbitej od taśmy odblaskowej przyklejonej do wirującego obiektu
    2)nio i drugi sposob to pomiar predkosci obrotowej metoda stroboskopowa
    Tylko ogolnie nie potrafie sobie zbytnio wyobrazic jak takie stanowisko powinno wygladac za pomoca tej metody:)

Wiec poprosze o doradzenie jaka metodą to lepiej wykonac bo tez o to chodzi zeby koszty byly jak najmniejsze i jak sobie to wyobrazacie, moze ktos wpadnie na jakis ciekawy pomysl, ktory warto zrealizowac
    dzieki zazainteresowanie
  • REKLAMA
  • #6 3653532
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Stanowisko do pomiaru prędkości obrotowych może być realizowane za pomocą komputera, a konkretnie karty dźwiękowej i fotodiody. Fotodioda dostarcza minimalnej energii, więc podpięcie jej do wejścia liniowego daje satysfakcjonujące wyniki. Do tego można zainwestować w jasnego LEDa najlepiej czerwonego (zwykle czułość fotodiod w czerwieni jest największa) i oświetlać naklejony jasny pasek albo bezpośrednio fotodiodę przesłanianą przez łopatki wirnika itp. Zasilanie do LED można pobrać z Gameport (+5V).
    Pasmo karty dźwiękowej i duża dynamika wejścia pozwala na szeroki zakres danych wejściowych z fotodiody.
    Rejestrowanie można przeprowadzić swoim programem, który będzie już podawał częstotliwość obrotów, ewentualnie skorzystać z darmowego oprogramowania do obróbki dźwięku.
    Koszt: ok. 2zł.

Tą prostą metodą mierzyłem prędkości obrotowe wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #7 3653547
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    A napisz łaskawca przynajmniej co zamierzasz mierzyć?

Mrówka w piruecie?, wiertarka dentystyczna?, wiatrak zbożowy?, śmigło samolotu?, wał generatora elektrowni Połaniec?, a może kwiat słonecznika podążający za Słońcem?

Bo zadanie niby podobne, ale zakres pomiarowy i skala obiektu, oraz możliwość dostarczenia obiektu do stanowiska lub konieczność dostarczenia stanowiska do obiektu mogą wiele zmienić.
  • #8 3664470
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    qrdel
    też próbowałem się dowiedzieć ale autor postu chyba sam nie wie co chce mierzyć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stanowiska laboratoryjnego do pomiaru prędkości obrotowej. Wskazano, że kluczowe jest określenie założeń technicznych, takich jak zakres i maksymalna prędkość pomiaru oraz charakter mierzonych obiektów. Proponowano różne metody pomiaru: mechaniczne tachometry, pomiar prędkości za pomocą silnika elektrycznego sprzężonego z prądnicą prądu stałego, pomiar optyczny wykorzystujący odbicie promieniowania podczerwonego od taśmy odblaskowej na wirującym elemencie oraz metodę stroboskopową. Zaproponowano także tanią i prostą metodę wykorzystującą fotodiodę i kartę dźwiękową komputera do rejestracji sygnału z odbitego światła LED (najlepiej czerwonego) od jasnego paska na wirniku lub przesłanianego przez łopatki wirnika. Metoda ta pozwala na pomiar prędkości obrotowej w szerokim zakresie i jest niskokosztowa. Podkreślono, że wybór metody zależy od specyfiki badanego obiektu i warunków pomiaru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA