logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN. Kabel sieciowy nie został podłączony. Windows XP.

viruz997 03 Mar 2007 17:37 2309 7
REKLAMA
  • #1 3639226
    viruz997
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    witam
    Mam problem dotyczący połączeń komputerów w sieci. Oba są wyposażone w karty sieciowe jedna zintegrowana. Łącze kablem krosowanym. Włączam w komputerach karty sieciowe i pisze że kabel sieciowy nie został podłączony. W obu komputerach jest windows xp. Proszę o napisanie co robie nie tak i opisanie tego co powinienem zrobić tylko proszę nie pisać że w google jet o tym dużo bo ja o tym wiem i mi google nie pomogło.
    Pozdrawiam i czekam na bpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 3639332
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Pierwsze co trzeba sprawdzić to.... sprawność( prawidłowość wykonania ) kabla "skrosowanego"
    Często są w nich " drobne" pomyłki.......
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3639341
    dzuby
    Poziom 11  
    Sprawdz czy swiecą się diody led na kartach sieciowych. Jeżeli się nie świecą to masz padniety kabel lub którąś sieciówkę. Sieciówki możesz sprawdzić pingując własny komputer (tzn. jak masz ustawione IP np 192.168.0.1 to wpisujesz ping 192.168.0.1 i sprawdzasz czy idzie ping, jak nie idzie to coś jest z sieciówką). Jeżeli diody się swiecą to może masz wyłączony któryś interfejs sieciowy.
  • #4 3639396
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Sprawdź swoj kabel czy jest poprawnie wykonany jeżeli jest to pozostaje Ci kwestja ustawienia komputerów w systemie. Sprawa jest banalna. Na pierwszym komputerze wejdź na panel sterowania następnie kliknij na połączenie lokalne prawym klawiszem myszki wybierz właściwości a następnie protokół internetowy TCP/IP WPIERWSZYM KOMPUTERZE WPISZ!! : adres IP np : 100.100.100.1 i maskę podsieci 255.255.255.0, A NA DRUGIM KOMPUTERZE WPISZ : adres IP: 100.100.100.2 i Maskę podsieci 255.255.255.0 kliknij OK system zapyta czy uruchomic komputer ponownie kliknij TAK. Po uruchomieniu musisz ustawić grupę roboczą obydwu komputerów, robiąc to w następujący sposób: klikasz prawym klawiszem myszki na ikonie Mój komputer i klikasz właściwości, następnie wybierasz zakładkę Nazwa komputera i klikasz identyfikator sieciowy, po wejściu w opcję klikasz Dalej następnie wybierasz opcję "komputer ten jest częscią firmy i używam go do łączenia się z innymi komputerami w pracy" (czyli opcja pierwsza), klikasz dalej zaznaczasz opcję "moja firma używa sieci bez domen i klikasz Dalej wpisujesz nazwę grupy roboczej o nazwie jakiej chcesz ale UWAGA ustawiając na drugim komputerze musisz wpisać taką samą grupę roboczą !! klikasz Dalej i zakończ i uruchamiasz komputer ponownie i musi działać :)

Pozdrawiam
  • #5 3639437
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    to nie wina ustawień karty (ip / grupa robocza)
    wina leży po stronie kart sieciowych albo kabla!
    kabel masz
    1-3
    2-6
    3-1
    4-4
    5-5
    6-2
    7-7
    8-8
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3652808
    viruz997
    Poziom 16  
    Zrobiłem sobie tą sieć LAN tylko jeszcze jedno pytanie Jak zrobić internet w 2 komputerze? Na 1 mam bezprzewodowy a jak przez sieć domową zrobić do 2 komputera. dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3652939
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    zaznacz dwa połączenia
    (karte wi-fi i lan) i daj połączenie mostkowe
    pozdrawiam
  • #8 3653385
    viruz997
    Poziom 16  
    Dzięki bardzo o to mi chodziło :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku połączenia sieciowego między dwoma komputerami z systemem Windows XP połączonymi kablem krosowanym. Zalecano przede wszystkim sprawdzenie poprawności wykonania kabla krosowanego, gdyż często występują w nim błędy w okablowaniu. Należy również zweryfikować działanie kart sieciowych poprzez obserwację diod LED na kartach oraz test pingowania adresu IP przypisanego do lokalnej karty sieciowej. W przypadku poprawnego kabla i działających kart, konieczne jest ręczne ustawienie adresów IP i maski podsieci na obu komputerach (np. 100.100.100.1 i 100.100.100.2 z maską 255.255.255.0) oraz skonfigurowanie tej samej grupy roboczej w systemie Windows XP. Podano również schemat prawidłowego okablowania kabla krosowanego (1-3, 2-6, 3-1, 4-4, 5-5, 6-2, 7-7, 8-8). Po nawiązaniu połączenia LAN pojawiło się pytanie o udostępnienie internetu na drugim komputerze, na co zaproponowano utworzenie połączenia mostkowego między kartą Wi-Fi a kartą LAN na komputerze z dostępem do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA