logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce FX5200 -rozmycie, falowanie (plywajacy monitor)

ruski007 04 Mar 2007 23:10 2606 17
REKLAMA
  • #1 3644319
    ruski007
    Poziom 10  
    Mam problem z GeForce fx 5200 - obraz jest lekko rozmyty (brak ostrości) i do tego cały czas śmigają po nim fale :/ Jaka może być tego przyczyna i jak mozna to naprawic ?? Z pewnością jest to wina karty (spr inna karte i swoja na innym kompie).

PS: Na grafie były wymieniane kondensatory. Niestety nie jestem w stanie określić czy te problemy zaczęły sie przed czy po ich wymianie.
  • REKLAMA
  • #2 3644646
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Kabel sygnałowy pewnie coś zakłóca. Postaraj się go inaczej ulokować. Albo monitor siada. Może za wysokie odswieżanie ustawione jest? Jaki to monitor?
  • #3 3644984
    ruski007
    Poziom 10  
    Monitor - flatron ez T710ph.

Sprawdzalem tego GeForca na innym kompie i robi sie to samo wiec na 100% jest to wina grafiki :/

Teraz zastępczo mam wsadzonego GeForca 2 i jest wszystko ok - ostrość idealna, zero paskow.
  • REKLAMA
  • #4 3645002
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Czy sterowniki do tego GeForce'a masz aktualne? Może coś w ustawieniach nie tak? Ja miałem też problem z zasilaczem i działy się cuda podobne do twoich, ale skoro podmieniałeś karty w komputerach i na obydwu jest to samo to chyba nie tędy droga. Sprawdź jeszcze z mocniejszym zasilaczem lub ewentualnie zbadaj złącze VGA na karcie.
  • #5 3645204
    freak117
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem na crt. Obraz drgał i lekko się rozmywał w lewym dolnym rogu (niezależnie od częstotliwości). Sprawdzałem na 2 monitorach crt i za każdym razem to samo więc też pewnie wina karty (GeForce 6600GT). Zasilacz mam 400W Chieftec więc nie sądze, że nie wyrabiał. Dopiero zmiana monitora na LCD pomogła. Tutaj obraz nie ma za bardzo jak drgać :D
  • REKLAMA
  • #6 3645726
    ruski007
    Poziom 10  
    stery raczej ok bo około miesiąc temu zmieniałem system i sciagałem najnowsze jakie były.

Zasilacz NeoTec MAXIMUS 440 wiec raczej nie jest przyczyna.

Na złączu nie widzę żadnych niepokojących zjawisk :)
  • #7 3645741
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Czy ten 5200 ma złącze D-Sub na płytce czy na tasiemce? A może ma złącze DVI, wtedy można by było spróbować podłączyć monitor przez przejściówkę.
  • #8 3645752
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    1. sprawdz czy na karcie coś sie nie grzeje.
    2. Zrób downgrade softu- sciągnij starsze sterowniki lub wgraj te które dostałeś na płycie przy zakupie.
    3. Sprawdz na innym monitorze
  • #9 3645899
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Sprawdź elektrolity na karcie czy nie spuchnięte lub gorące.
  • #10 3645943
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    ---> freak17 - twoim problemem mogly byc zaklucenia z czegos - co pracowalo na zmiennym napieciu. u mnie problemem byla pompka do WC;)
  • #11 3646249
    tabakol
    Poziom 12  
    skoro karta miała wymieniane kondensatory to z pewnością się przegrzała i ma uszkodzoną elektronike, teraz to już nic z nią nie zrobisz, lepiej kup sobie nową
  • REKLAMA
  • #12 3646346
    freak117
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ozy2001 napisał:
    ---> freak17 - twoim problemem mogly byc zakł|ó|cenia z czegos - co pracowalo na zmiennym napieciu.

Też mi się tak wydawało bo koło mojego komputera stoi trochę innego sprzętu. Ale być może też coś się grzało bo mam "lekko" podkręcony hardware :D - często problem pojawiał się dopiero po kilkunastu minutach pracy.
  • #13 3646424
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Załóż radiatorki na pamięć, załóż wiatrak na gpu (o ile fabryczniego nie ma, kilka serii gigabyt'a fx5200 nie miało), możesz na próbe zdjąć boczne ścianki z obudowy...
  • #14 3648053
    ruski007
    Poziom 10  
    Cytat:
    Czy ten 5200 ma złącze D-Sub na płytce czy na tasiemce? A może ma złącze DVI, wtedy można by było spróbować podłączyć monitor przez przejściówkę.

D-Sub na taśmie, dvi jest - nie mam przejściówki ale coś wykombinuje i to sprawdzę.

Cytat:
    sprawdz czy na karcie coś sie nie grzeje

temp. jest oki

Cytat:
    Sprawdz na innym monitorze

sprawdzałem na innym monitorze a nawet na całym innym kompie - jest to samo.

Cytat:
    Sprawdź elektrolity na karcie czy nie spuchnięte lub gorące

są w porządku, nie grzeją się.

Cytat:
    skoro karta miała wymieniane kondensatory to z pewnością się przegrzała i ma uszkodzoną elektronike, teraz to już nic z nią nie zrobisz, lepiej kup sobie nową

Co rozumiesz przez pojecie "przegrzała się"??? jeśli chodzi Ci o uszkodzenie karty podczas przelutowywania kondensatorów to na 99,99% mogę to wykluczyć. Robił to człowiek który na prawdę sie na tym zna - naprawia urządzenia nie za 70 zł a za 70 tyś zł.

Cytat:
    Załóż radiatorki na pamięć, załóż wiatrak na gpu [...]możesz na próbe zdjąć boczne ścianki z obudowy

Chłodzenie w kompie mam nawet dobre (went. 80X80mm, w zasilaczu wyciągajacy powietrze na zewn. 140x140mm do tego 60x60mm na procku). Obudowa i tak przez większość czasu jest zdjęta :)

Dodano po 3 [minuty]:

czy to falowanie i brak ostrości może być spowodowane słabą jakością wymienionych kondensatorów???

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Zdjąłem z niej radiator, stara pasta a raczej to co z niej zostało była "zbrylona". Nałożyłem nowa - ze srebrem.

Radiator zaczął sie bardzo mocno grzać (wcześniej jak go dotykałem ręka to był nawet oki a teraz parzy).

Czy zbyt wysoka temp. kary mogla spowodować spuchnięcie kondensatorów???? (2 były wymienione z tego powodu).

Obecnie mam wlutowane JAMICON. Nie jest na nich napisane ze są do 105* wiec mogą być na 85*

Nie jest na nich również napisane low ESR, wiec to są pewnie jakieś zwykle, kiepskie kondensatory.

Czy wymiana kondensatorów na lepsze i założenie jakiegoś porządnego chłodzenia załatwi sprawę??? Chodzi mi o to czy zbyt wysoka temp. mogła spowodować nieodwracalne zmiany???
  • #15 3648258
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Cytat:
    low ESR

To są dobre kondensatory własnie. :) Jeżeli karta miała taką pastę i radiator to się mogła po prostu sfajczyc i nic z tym nie zrobisz.

Popytaj kumpli, przejscówkę DVI-Dsub dokładają do większości kart. Bo te tasiemki powodują straszne zakłócenia. Kabel nieekranowany, a prądy w kompie szaleją duże. I jeszcze na wysokich częstotliowściach.
  • #16 3648667
    ruski007
    Poziom 10  
    jak maja napisane low ESR to sa dobre czy jak sa bez tego napisu bo juz sie pogubiłem.

Z ta przejściówka to cos pokombinuje.
  • #17 3649325
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Jak mają low ESR to dobrze:

Cytat:
    The quality of low ESR capacitor (Low Equivalent Series Resistance) during high frequency operation is very important for the stability of CPU power
  • #18 3650499
    ruski007
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jak mają low ESR to dobrze:

no to tak jak myslałem ale niestety te moje nie maja :/

kupiłem przejściówkę z dvi na d-sub. Nastąpiła niesamowita poprawa. Idealnie nie jest ale da sie na niej pracować. Do tego założyłem na nią wentyl 80x80mm <lol>. Na razie jest ok ale chyba powoli trzeba myśleć o kupnie czegoś lepszego.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej GeForce FX 5200, na której obraz jest rozmyty i pojawiają się fale na ekranie. Objawy występują niezależnie od monitora i komputera, co wskazuje na uszkodzenie karty. Karta miała wymieniane kondensatory, jednak nie wiadomo, czy problemy pojawiły się przed czy po tej naprawie. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak zakłócenia sygnału na kablu D-Sub na taśmie, przegrzewanie się karty, uszkodzenie elektroniki, niewłaściwe sterowniki, czy zasilacz. Zalecano sprawdzenie kondensatorów pod kątem jakości (low ESR), temperatury pracy, zastosowanie chłodzenia (radiatorki, wentylatory), a także użycie przejściówki z DVI na D-Sub, co znacząco poprawiło jakość obrazu. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia elektroniki karty i słabej jakości kondensatorów, a poprawa jest możliwa przez lepsze chłodzenie i zmianę sposobu podłączenia monitora. Wskazano, że dalsza eksploatacja może wymagać zakupu nowej karty.
REKLAMA