logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szczegóły protokołu sieci Profibus DP - poszukuję informacji

strdaniel 25 Wrz 2003 10:38 4544 9
  • #1 338130
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    szukam informacji na temat sieci "profibas dp"
    konkretnie na temat protokołu , ale wszystko się przyda , jeśli ktoś coś ma bardzo bym prosił o pomoc ....
  • #2 339729
    strdaniel
    Poziom 20  
    ludzie co z wami !!!!!!
    nikt się z taką siecią nie zetknął !!!
    nie ma żadnych specjalistów od PLC !!!

help me!!
    :( :cry: :( :cry:
  • #3 340980
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    www.psa.pl zakładka teoria i z drzewa: sieci przemysłowe
    pozdrawiam
  • #4 341080
    strdaniel
    Poziom 20  
    dzięki za pomoc!!!
    co prawda nie ma tam takich materiałów jak szukałem

ale ciekawa strona , generalnie takie strony lubie , a tej jeszcze nie znałem tak więc bardzo dziękuje
  • #5 342660
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Szanowny kolego <strdaniel> Informacji podanych na tacy niegdzie za darmo nie znajdziesz. Proponuję wpisać na www.google.com hasło Profibus i coś tam znajdziesz ale nie za wiele. Aby zdobyć informacje na temat Profibusa to proponuję jakieś szkolonko. Dobre szkolenia prowadzi firma INTEX z gliwic.

Powodzenia w szukaniu.

MathevP

Niestety coś się zepsuło i nie mogę dodać załącznika. Spróbuje pużniej.

Pozdr.
  • #7 343707
    strdaniel
    Poziom 20  
    dzięki !!!
    też znalazłem tą książke widać pojawiłą się niedawno
    koniecznie muszę kupić

pozdrawiam
  • #8 343908
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Polecam też www.profibus.com - niestety po angielsku no i jak kolega wcześniej sugerował : google i wpisać: sieci przemysłowe profibus. Da się coś znaleźć bo nieraz szukałem i zawsze coś sensownego znajdowałem.

Pozdrawiam,

Michał

Life is like a bridge. Pass over it but don't build your house on it.
  • #9 344016
    strdaniel
    Poziom 20  
    pietrowm napisał:
    Witam!

Polecam też www.profibus.com - niestety po angielsku no i jak kolega wcześniej sugerował : google i wpisać: sieci przemysłowe profibus. Da się coś znaleźć bo nieraz szukałem i zawsze coś sensownego znajdowałem.

Pozdrawiam,

Michał

Life is like a bridge. Pass over it but don't build your house on it.

niestety nie jest to takie oczywiste , inforamcje dostepne w necie są zbyt ogólne, myslicie ze nie szukałem , po prostu trzeba coś bardziej szczegółowego, a z tym jest gorzej, niektóre firmy po prostu wszystko nawet informacje o działaniu własnych układów sprzedają
    no ale jeszcze raz dzięki , chociaż strone profibubas.com znam, wejdź sobie tam i zobacz czy coś się tam dowiesz za darmo....
  • #10 353935
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Informacje sa ogolne poniewaz nigdzie za darmoche nie znajdziesz szczegolowych informacji na temat protokolu.Profibus podobnie jak kilka(nascie) innych interfejsow jest produktem komercyjnym i firma ktora to opatentowala kaze sobie placic za informacje gruba kase.Tak niestety jest.Ja podobne problemy mialem z FireWire.W koncu znalazlem jakies szczatki informacji moze i tobie sie uda.Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania szczegółowych informacji na temat protokołu sieci przemysłowej Profibus DP. Uczestnicy wskazują, że dostępne w internecie materiały są zazwyczaj ogólne i niewystarczające, ponieważ Profibus jest produktem komercyjnym, a szczegółowe dane techniczne są chronione i dostępne głównie za opłatą. Zalecane są szkolenia specjalistyczne, np. organizowane przez firmę INTEX z Gliwic. Polecane źródła informacji to strony internetowe takie jak www.psa.pl (zakładka sieci przemysłowe), www.profibus.com (w języku angielskim) oraz literatura fachowa, np. książka dostępna w sklepie pod adresem http://www.plc.info.pl/sklep.php?goto=opis&towar=16. Użytkownicy podkreślają, że bezpłatne, szczegółowe materiały są trudno dostępne, a firmy często chronią swoje rozwiązania. Wskazano również, że podobne problemy występują przy poszukiwaniu dokumentacji innych interfejsów, np. FireWire.
REKLAMA