Dodaj-Usun programy -> Skladniki systemu i tam dodaj Painta, ale o wiele lepiej zainstalowac np. Paint.Net (znajdziesz np. na google - wymaga .Net) zamiast zwyklego paint'a.
ja tez nie mam painta poniewaz instalowalem okrojonego windowsa. Mam teraz plyte z pelnym wydaniem i chcialbym go doinstalowac? tylko jak to zrobic ? bo jak wchodze w opcje dodania skladnikow to w akcesoriach nie ma painta jak i innych okrojonych programow.
✨ Użytkownik zgłasza brak programu Microsoft Paint w systemie Windows 10/11 i pyta o możliwość jego instalacji. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie, czy Paint nie jest ukryty, np. poprzez wpisanie "mspaint" w menu Start lub uruchom. W przypadku instalacji okrojonej wersji Windows, Paint może nie być dostępny w składnikach systemu, co utrudnia jego doinstalowanie z poziomu "Dodaj/Usuń programy". Proponowano alternatywy, takie jak instalacja Paint.Net (wymaga .NET Framework) lub darmowego programu GIMP jako zamienników Painta. Jeden z użytkowników wskazał na możliwość pobrania pliku instalacyjnego Painta z zewnętrznego źródła (link do pliku mspaint.exe). Wskazano również, że w niektórych przypadkach Paint może wymagać doinstalowania z oryginalnej płyty instalacyjnej systemu Windows. Wygenerowane przez model językowy.