Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z przesunięciem przebiegu na operacyjnym

mototest 05 Mar 2007 21:33 813 4
  • #1 05 Mar 2007 21:33
    mototest
    Poziom 19  

    Witam kolegów

    mam taki układ z operacyjny układem LM2902 jak na załączonym schemacie, z LM2902 wychodzi przebieg prostokątny o amplitudzie 2,5Vpp i mieści się od 4V do 6,5V, potrzebuję przesunąć ten przebieg na wyjściu o 1V niżej ,jak to zrobić pomóżcie, modyfikacja napięcia ref. z wyprowadzenia 2 nic nie zmienia.

    dzieki
    Bogdan

    0 4
  • #2 05 Mar 2007 21:47
    Quarz
    Poziom 43  

    Witam,
    ile jeszcze nowych wątków na ten sam temat założysz?
    Od założenia tamtego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic708780.html chyba nie upłynęły jeszcze dwie godziny.

    Zamieść cały schemat (coś tam jeszcze "wychodzi" pionowo), podaj częstotliwość, amplitudę i kształt przebiegu z genetora, to być może podyskutuję tu z Tobą, ale późną nocą...

    Pozdrawiam

    0
  • #3 06 Mar 2007 09:08
    mototest
    Poziom 19  

    sorry ale ja założyłem jeden temat ,skąd wziął się ten drugi nie mam pojęcia, to chyba jakiś błąd na elektrodzie, albo moderatora. już go skasowałem

    co do układu to nie do końca wiem jak to dokładnie działa, trochę to jest zawiłe ale moze mi się uda to wytłumaczyć.
    ten układ który widzisz na schemacie steruje jeszcze jednym operacyjnym układem który z kolei steruje PWM mosfetem a mosfet otwiera zawór,(to jest na tej brakującej części schematu) ten zawór jest sprzężony mechanicznie z potencjometrem który "produkuje" ten sygnał niby prostokątny, to jest prostokąt z zaokrąglonymi rogami niz więcej ,to wszystko jest ze sobą sprzężone elektrycznie i jak pwm popchnie zawór za daleko to ten potencjometr przestraja ten "generator" żeby wrócił i tak w kółko ,dlatego automatycznie wytwarza sie ten prostokąt, czyli nie ma tutaj generatora tylko ten LM2902 działa jak progowy przełącznik , częstotliwość tego jest około 200Hz, amplituda 2,5V od 4V do 6,5V na osi napięcia (ale przesuwa się nieco w zależności od położenia zaworu) , ja mam pewien problem ponieważ muszę to przerobić, otóż potencjometr muszę zastąpić innym układem (potencjometrem indukcyjnym) i już go wykonałem ale w oryginale ten sygnał z potencjometru zwykłego podaje napięcie od 0 do 5V a ja mam od 0-2V i nie mogę go rozszerzyć operacyjnym ,ponieważ zawór zaczyna skakać zamiast płynnie się otwierać, dlatego muszę ten oryginalny generator dostosować do tego niższego napięcia, to w zasadzie prawie że działa dobrze ale w górnym zakresie nie ma stabilizacji położenia zaworu bo podaję za niskie napięcie i zawór lekko "pływa" jednak nie wiem co zrobić żeby "generator" dało się sterować tym 0-2V,
    jeszcze jedno do tego samego drutu co potencjometr z zaworu jest podłączony zwykły potencjometr przez opór 47k którym ustawiamy położenie zaworu on też podaje napięcie od 0-5V i on jest jakby wzorcem położenia tego zaworu, czyli oba suwaki potencjometrów wchodzą do tego samego punktu czyli nogi nr 2 LM2902 z tą różnicą że potencjometr z zaworu przechodzi przez filtr R32,R33 i C22 .
    Piszę że to jest niby generator ,ponieważ on sam niczego nie generuje, to ruch potencjometru wytwarza przebieg, jak zatrzymam ręcznie ten potencjometr i przesunę go w inne miejsce niż ma być to nic się nie generuje.

    no to by było tyle :)
    załączam drugą cześć schematu potem jest już tylko mosfet

    0
  • #4 06 Mar 2007 20:17
    mototest
    Poziom 19  

    Po kilku eksperymentach okazało się że zasilanie 5V było niestabilne dlatego PWM pływał , jak dołożyłem elektrolit to pomogło ale nie całkiem,
    jeszcze trochę pływa jak jest otwarty w 90%, jeśli zauważysz jakiś błąd na tym schemacie to doradź coś, bo schemat odrysowałem ze ścieżek i może się gdzieś pomyliłem, ten układ z oryginalnym potencjometrem szumiał jakby tam było kilka częstotliwości pomieszanych naraz w tym PWM i na oscyloskopie też nie dało sie zatrzymać przebiegu, natomiast po modyfikacji nie szumi, nie wiem dlaczego.

    0
  • #5 07 Mar 2007 08:30
    mototest
    Poziom 19  

    OK poradziłem sobie sam

    0