logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo - gdzie znajduje się sterownik centralnego zamka

kxas 05 Mar 2007 23:58 14904 10
REKLAMA
  • #1 3648067
    kxas
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czy ktoś orientuje się gdzie zamontowany jest sterownik centralnego zamka w Fordzie Mondeo kombi 96r.silnik 1,8 TD
  • REKLAMA
  • #2 3648555
    dylan1
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    w roczniku 95 z grudnia jest pod schowkiem pasażera.Jak rozwiąrzesz temat sterowania to mi napisz jakie kolory bo nie mam siły na te roczniki

albo dwie masy na pomarańczowo-czarnym i zielono-czarny lubjak w starszym modelu dwa plusy żólto-fioletowym i biało-czarnym
  • #3 3648644
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    W Fordach nie ma sterownika (centralki) centralnego zamka. Ford stosuje siłowniki samonapędzające !!! Chyba, że mowa o radiowym sterowniku, gdy w oryginalnym kluczu jest pilot. Ale brak w poście informacji na ten temat. Z reguły Fordy mają sterowanie plusem. Poszukaj więcej info w dziale Zabezpieczenia i Alarmy.
  • REKLAMA
  • #4 3649063
    dylan1
    Poziom 19  
    miałem taki przypadek w fordzie mondeo 95r sterowanie miałobyc na zóltym i białym jak podawałem plusa na te kolory to siłowniki bardzo cicho się odzywały ale nie zamykały auta?! dziwne
  • REKLAMA
  • #5 3649129
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Jeżeli podawałeś przez próbnik (kontrolkę) a nie "żywego plusa, to tak mogło być.
  • Pomocny post
    #6 3649996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3651757
    kxas
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Znalazłem centralkę jest za schowkiem. dzięki za pomoc
  • #8 3655778
    dylan1
    Poziom 19  
    podłączyłeś zamki???
  • #9 11938088
    bagrowski59
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam dzięki panowie za podpowiedż o centralce na przyszłość będę wiedział gdzie szukać
  • REKLAMA
  • #10 15360913
    krzysiek-wroc
    Poziom 1  
    Witam

Mam taki przypadek ... żadnej centralki nie znalazłem ani za schowkiem ani w słupku
    Ford Mondeo mk1 95
    Natomiast mam te dwa kable żółty i biały w drzwiach kierowcy ... wszystko pięknie tylko nie jestem wstanie ich zlokalizować pod kierownica ...jest tam tyle kabli ze masakra a co najgorsze to nie jestem wstanie ustalić połączenia wtyczek pomiędzy drzwiami a slupki em bo są tak mocno zabudowane ... czy aby nie zmieniają się kolory tych kabli ?
    Są gdzieś wpiete w te kostkę niebieska i zielona czy są bardzo głęboko za bespieczniki i wszystkimi wiązkami?

Co się dzieje z tymi kablami gdy wchodzą w słupek A ?
    Przecież nie zostawię centralki w drzwiach ☺
  • #11 15373599
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    W mondeo mk1 jeśli nie znalazłeś to prawdopodobnie nie ma centralki.Zamki mają odpowiednią konstrukcję i same zamki "robią za centralkę"Kable z drzwi wchodzą we wtyczkę na słupku i wcale nie muszą wychodzić z wtyczki w takim samym kolorze jak wchodzą.Gdzieś miałem schemat jak znajdę to wkleję.
    Znalazłem i to na forum.
    Nie ma wtyczek kolorowych a żeby znaleźć kabelki z wtyczki trzeba z lewej strony pod nogami kierowcy zdjąć osłonę przy słupku
    Załączniki:
    • Ford Mondeo - gdzie znajduje się sterownik centralnego zamka 73_1251553870.png (64.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Mondeo kombi z 1996 roku (silnik 1,8 TD) sterownik centralnego zamka (centralkę) można znaleźć za schowkiem pasażera, gdzie występują wtyczki zielona i niebieska. W modelach z lat 1995 i 1996 centralka jest umieszczona pod schowkiem, jednak w niektórych egzemplarzach, zwłaszcza Mondeo mk1 z 1995 roku, może jej nie być, ponieważ zamki są samonapędzające i pełnią funkcję sterownika. Kable sterujące centralnym zamkiem mają różne kolory, m.in. żółty, biały, pomarańczowo-czarny i zielono-czarny, ale ich kolory mogą się zmieniać w wiązkach przechodzących przez słupek A. W przypadku braku centralki kable z drzwi kierowcy wchodzą do wtyczki na słupku, gdzie kolory mogą się różnić. Dostęp do tych przewodów wymaga zdjęcia osłony przy słupku po lewej stronie pod nogami kierowcy. Ford stosuje sterowanie plusem, a w starszych modelach mogą występować dwa plusy na określonych kolorach przewodów. W niektórych przypadkach podawanie napięcia testowego przez próbnik może powodować niepełne działanie siłowników centralnego zamka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA