logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zastąpić układ 4558DD w naprawie wzmacniacza samochodowego?

pawelgas 06 Mar 2007 11:06 1668 2
REKLAMA
  • #1 3648778
    pawelgas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Wtam. Chciałem naprawić wzmacniacz samochodowy (koszt elementów nie wielki wieć sie podjąłem) wzmacniacz jest oparty na 4558DD jrc 0045D szt2 ( i tu pytanie czym to można zastąpić) oraz na TDA1552Q N9A8E0 HSH9927 4 z tym nie powinno być problemu. Zastanawiam się czy ze względu na moje znikome doświadczenie w lutowaniu nie wsadzić pod 4558DD podstawki. Oprócz ty ukł. jeszcze jest troche rez i kond. Jak ktoś ma jakieś uwagi sugestie nie tylko na temat ukł ale także spsobu lutowania chętnie poczytam
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3648858
    adas201
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witaj. Układ który podałeś to raczej jrc4558dd jak mniemam. Możesz go zastąpić układami rc4558, nrc4558, z czego ten pierwszy jest ogólno dostępny. Jeśli go nie znajdziesz możesz zastosować dowolny podwujny wzmacniacz operacyjny np TL072, ja stosuje je często zamiennie w moich aplikacjach, gdyż mają takie same rozmieszczenie wyprowadzeń i podobne parametry. Co do podstawki to bardzo dobry pomysł, ja mimo kilkuletniego doświadczenia w obsłudze lutownicy też je stosuje, bo niesie to za sobą wiele pożytecznych aspektów, m.in. łatwo jest wymienić wrazie jakiejś awarii. Z kolei co do lutowania to zasada jest bardzo prosta, najpierw trzeba podgrzać lutowane elementy a następnie doprowadzić cynę, cały proces powinien trwać około 3 sekund, czli około 2 podgrzewamy i dodajemy cynę, tylko też nie można z nię przesadzać i robić "bąbli", lut powinien wyglądać podobnie do stożka z wklęsłymi tworzącymi. Po paru razach załapiesz o co chodzi i będziesz to robij odruchowo wogóle o tym nie mśląc :)
  • #3 3648948
    pawelgas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    dzięki za odpowiedź własnie o to mi chodzilo jak uruchomie wzmacniacz. to dam znać.
REKLAMA